Nastavlja se talas vrućina

Talas visokih temperatura i dalje traje u Zapadnoj Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2006.

10:57

Default images

Za sutra se u pojedinim delovima očekuje i 40 stepeni Celzijusa, a juče je prosečna temperatura od 35 stepeni zabeležena u Francuskoj, Španiji, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

Najmanje 40 osoba, uglavnom starijih, umrlo je prošle sedmice u Francuskoj od posledica vrućina, dok je u Češkoj proglašeno vanredno stanje i uvedene su restrikcije struje. Vlasti ponavljaju savete građanima kako da se zaštite od vrućine.

Meteorolozi najavljuju pad temperatura i padavine u Evropi za vikend.

56 žrtava vrućine u Kaliforniji

Najmanje 56 osoba umrlo je od vrućine u Kaliforniji, gde je već 10 dana temperatura prosečno 38 stepeni Celzijusa. Na nekim područjima te američke države tri dana nema struje zbog kvara na električnim instalacijama.

Visoke temperature uzrokovala su štete u poljoprivredi i stočarstvu, a u poslednjih nekoliko dana nekoliko hiljada grla stoke je uginulo.

Pižama u frižideru

Ovogodišnji talas vrućina doneo je Poljacima najtopliji jul od 1779, kada su počela zvanična merenja. Meteorolozi upozoravaju da niko ne pamti da su takozvane balkanske žege bez kapi kiše morile Poljsku čitavih šest nedelja bez prekida. Suša je već uzrokovala velike štete u poljoprivredi, a Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da će letina biti bar za 20 odsto manja.

Najpopularnije rubrike u medijima već danima su saveti kako se rashladiti, a hit među njima je savet da pižame ili spavaćice treba, nekoliko sati pre odlaska na spavanje, staviti u frižider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: