Srbija i CG o socijalnom osiguranju

Vlada Srbije Crnoj Gori verovatno neće dati povlašćen položaj u sistemu socijalnog osiguranja.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2006.

07:28

Default images

Druga runda pregovora o zaključenju međudržavnog sporazuma Srbije i Crne Gore o socijalnom osiguranju odložena je zbog godišnjih odmora, a nastavak razgovora nije zakazan, saznaje Danas u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Već sada je izvesno da Beograd neće prihvatiti predlog crnogorske delegacije, koja je u direktnim pregovorima ponudila da u sporazum uđu i, za takve ugovore, nestandardna rešenja. Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja Srbije, izjavio je da upućivanje srpskih, odnosno crnogorskih građana na lečenje u Crnu Goru, odnosno Srbiju, neće biti odredba međudržavnog sporazuma o socijalnom osiguranju. "Taj predlog crnogorske delegacije je neprihvatljiv za srpsku stranu u pregovorima o zaključenju tog sporazuma", izjavio je on za Danas.

Antić objašnjava da uputi za lečenje van matične države treba da budu regulisani ugovorima pojedinih institucija država, odnosno zdravstvenih ustanova i fondova za zdravstveno osiguranje. "Dok bi za te intervencije važile ekonomske cene, cena zbrinjavanja hitnih slučajeva bila bi povlašćena. Delegacija Srbije će insistirati na tome da sporazum s Crnom Gorom, u delu koji reguliše prava iz zdravstvenog osiguranja, bude isti kao sporazum koji je Srbija zaključila s drugim republikama SFRJ. "Ni građani Srbije, ni građani Crne Gore ne treba da plaćaju ništa iz svog džepa, ali njihovo lečenje mora da plati matični fond za zdravstveno osiguranje. Zahtev da cene zdravstvenih usluga koje plaća crnogorski fond svojim građanima u Srbiji budu iste kao za osiguranike Srbije nije opravdan jer nije reč o realnim cenama. Nije nam u interesu da prelivamo novac svojih osiguranika", napominje Antić.

Zbog godišnjih odmora u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike nije bilo moguće saznati više o prihvatljivosti rešenja koja regulišu prava iz sistema socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja. Kako je ranije objasnio ministar za rad u Vladi Srbije Slobodan Lalović, delegacija Srbije treba da razmotri predlog Podgorice da u međudržavni sporazum uđe i međusobna obaveza Srbije i Crne Gore da kroz transfer sredstava korisnicima isplaćuju pravo na tuđu negu i pomoć.

Srbija ni sa jednom republikom SFRJ nema regulisano plaćanje tog prava i ono je, prema Lalovićevim rečima, praktično prestalo da postoji. On je objasnio da takvo rešenje ne bi zahtevalo velika materijalna sredstva i da bi njegovo prihvatanje bilo politički gest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: