Beograd i Priština sutra o Kosovu

Zvaničnici Srbije i kosovskih Albanaca sutra u Beču direktno pregovaraju o budućem statusu Kosova. Roan ne očekuje sporazum.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

10:16

Default images

Austrijski kancelar Volfgang Šisel otvoriće pregovore. Posle Šisela reč će uzeti specijalni izaslanik za status Kosova Marti Ahtisari, a potom će zvaničnici dve delegacije imati po 45 minuta za prezentovanje svojih predloga za buduće političko uređenje pokrajine.

Delegacije predvođene predsednicima i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, i Kosova Fatmirom Sejdijuom i Agimom Čekuom, prisustvovaće potom zajedničkom ručku. U nastavku sastanka obe strane će imati priliku da govore o svojim predlozima i o predlozima druge strane za Kosovo.

Većina članova beogradske delegacije na sasatanak sa zvaničnicima kosovskih privremenih institucija u Beč putuje sutra ujutro specijalnim avionom. Državni tim na skupu u glavnom gradu Austrije predvodiće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković.

Delegaciju kosovskih Albanaca predvodiće predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Agim Čeku. Sastanak predstavnika Prištine i Beograda predstavlja početak druge faze, odnosno direktnih pregovora o statusu kojima će prisustvovati i specijalni izaslanik UN za status Kosova Mahti Ahtisari. Očekuje se da sutrašnjem sastanku prisustvuju i austrijski kancelar Volfgang Šisel i šefica diplomatije Ursula Plasnik.

Poslednje konsultacije pred susret u Beču

Državni tim Srbije za pregovore o Kosovu održaće večeras u Beogradu još jedan pripremni sastanak pred sutrašnji skup u Beču, na kojem će biti otvoreni direktni pregovori o budućem statusu pokrajine, potvrđeno je B92 u kancelariji za medije Vlade Srbije. Na poslednjem pripremnom sastanku biće usaglašeni detalji nastupa beogradske pregovaračke delegacije.

Bez prostora za kompromis

Ni predstavnica beogradskog pregovaračkog tima Mira Beham ne očekuje konkretne rezultate sutrašnjeg sastanka. Ona očekuje da će biti započeti razgovori o nekim detaljima budućeg statusa Kosova: "Prvi put se suprotstavljaju te pozicije u direktnom razgovoru. Mislim da će Ahtisari u jednom zaključku moći samo da donese konstataciju da postoje dve pozicije koje treba približiti".

Visoki zvaničnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović je u izjavi za B92 ocenio da ne treba očekivati da će sutrašnji razgovori rešiti bilo šta. On je to obrazložio činjenicom da su i jedna i druga strana tvrde u dosadašnjim stavovima -  Beograd da treba odustati od ideje da se na teritoriji Srbije pravi neka nova država i Priština da je Kosovo već nezavisno od Srbije: "Moje mišljenje je da se oni organizuju samo da bi na kraju nekog procesa kada on bude okončan medjunarodni pregovarači mogli da kažu: evo probali smo i to, bilo je i direktnih razgovora. Iskreno rečeno ja ne mogu da zamislim da bi bilo koja od dve strane koja bude sela za sto mogla da na bilo koji način svoj dosadašnji tvrd stav, bilo da je u pitanju Beograd bilo da je u pitanju Priština, relativizuje. Dakle ja nemam nikakva očekivanja osim da se kaže da je bilo i ovih razgovora".

Mira Beham kaže da je glavni posrednik Marti Ahtisari priznao da se pregovori vode na način koji su predložili srpski predsednik i premijer, odnosno na više nivoa.

Roan: Ne treba očekivati sporazum

Alber Roan (FoNet)
Zamenik izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je da od sutrašnjeg susreta najviših zvaničnika Srbije i privremenih kosovskih institucija ne treba očekivati nikakav sporazum, već da dve strane razjasne svoje pozicije o budućnosti Kosova. "Na sastanku u Beču ćemo dobiti merodavnu, jasno prikazanu viziju onoga što dve strane žele. Takođe će imati priliku da o tome razgovaraju, da postavljaju pitanja, da odgovaraju na pitanja i da traže razjašnjenja. Mislim da će to biti jedan vrlo važan sastanak. Obe strane su ga želele, sada su ga dobile i time smo ušli u novu fazu pregovora", rekao je Roan za londonski BBC.

On je naveo da se do sada zna da kosovska strana želi nezavisnost, ali cilj sutrašnjeg sastanka je da se sazna i nešto više od toga - kako vidi svoje društvo, koliko daleko su spremni da idu na planu zaštite manjina i tome slično.

Roan od srpske strane očekuje da objasni šta tačno misli kada kaže "široka autonomija". "Kada ih saslušamo, bar nećemo imati sumnji u pogledu želja dveju strana. Moramo da im damo priliku za razmenu mišljenja. To su naša očekivanja - bilo bi naivno verovati da će se sastanak u Beču završiti sporazumom, ali mislim da je velika stvar ako dve strane na jedan civilizovan način razjasne svoje stavove", objasnio je Alber Roan.

"Nismo ni slučajno okončali tehnički deo pregovora, daleko smo od toga. Jedno od pitanja - prava zajednica - nismo ni otvorili, jer jedna od strana o njemu nije želela da razgovara. O ekonomskim problemima smo razgovarali samo jednom, na samom početku. Zato ćemo predložiti da se rad na praktičnim pitanjima nastavi, sa novim zamahom, posle razgovora o statusu", zaključio je Roan.

Skoro tri godine susreta

Inače, prvi zvanični susret političkih predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca održan je pre skoro tri godine, 14. oktobra 2003. u Beču, kada su za jedan sto seli tadašnji srpski premijer Zoran Živković i potpredsednik Vlade Nebojša Čović i predsednik Kosova Ibrahim Rugova i predsednik parlamenta Nedžat Daci. Članovi delegacija medjusobno nisu razgovarali, pa čak se nisu ni gledali u oči, s obzirom da je izmedju dve delegacije na istoj strani stola sedeo šef UNMIK-a Hari Holkeri. I pored toga što dijaloga nije bilo, svi prisutni su tada ocenili da je skup bio izuzetno značajan, međutim do pravih pregovora prošlo je više od dve godine tokom kojih je došlo i do pogroma nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom 17. marta 2004.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: