OKONCANJE USAGLASAVANJA STATUSNOG ZAKONA

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2001.

15:16

Default images
Ove nedelje zavrsava se usaglasavanje statusnog zakona u istitucijama javne uprave, u februaru ce se naci pred vladom, a u martu tekst nacrta zakona stize na sto parlamentarnih komisija – pise budimpestanski dnevni list ¨Madjar nemzet¨. Savez slobodnih demokrata ostro napada nacrt, ali vlada veruje da ce u pitanjima Madjara van granica kao i u pitanjima opste nacionalne strategije doci do konsenzusa. ¨Savez slobodnih demokrata ne podrzava nacrt zakona, jer je on pun unutrasnjih protivrecnosti i pitanja ¨koja su ostala bez odgovora - izjavio je za ¨Madjar nemzet¨ Istvan Sent-Ivanji. Sef poslanicke grupe je objasnio ¨da oni podrzavaju da Madjari van granica dobijaju pomoc u svojim domovinama, i da bi finansijska sredstva koja su na raspolaganju trebalo usmeriti pomaganju tamnosnjih prosvetnih i kulturnih institucija i madjarskih medija¨. Ovo obrazlozenje je medjutim u suprotnosti sa cinjenicom da se bas SDS nije slozio sa predlogom da se iz budzeta izdvoje dve milijarde forinti za madjarski privatni Univerzitet u Transilvaniji -primetio je Tibor Sabo, predsednik vladinog Ureda za Madjare van granica

Sent-Ivanji je naglasio da nije u redu da se to na koga se zakon odnosi utvrdjuje posebnom procedurom, jer, "Madjar je taj, koji se izjasnjava kao Madjar". ¨Po nasem misljenju pomoc treba da dobije onaj, koji pohadja madjarske skole ili tamo predaje, koji posecuje madjarske kulturne institucije ili ucestvuje u njihovom radu i Madjar je i taj koji radi u madjarskim medijima¨- konstatovao je poslanik SDS-a . Tibor Sabo demantujuci medjutim tvrdi: raspravljajuci o primeni zakona, Stalna konferencija Madjara je donela odluku uz potpunu saglasnost svih organizacija Madjara van granica da je pripadanje madjarskoj naciji pitanje slobodnog opredeljenja. Dakle, prema misljenju Tibora Saboa, na onog koji se izjasnjava kao Madjar i govori madjarski, primenjuje se ovaj zakon.Ovo odgovara praksi slobodnog – liberalnog – evropskog nacina izbora identiteta. – pise ¨Madjar Nemzet", javlja dopisnik Radija B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: