BELA BUGAR :USPESNI MADJARSKI MODEL

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2001.

14:00

Default images
U Dunavskoj Sredi odrzan je III Kongres Stranke madjarske koalicije treceg februara ove godine. Kongresu su prisustvovali gotovo svi predstavnici Madjara van granica. Bela Bugar, predsednik stranke dao je u podnevnoj pauzi intervju za madjarsku web-stranicu. U intervjuu, kojeg su juce objavile internet novine, predsednik SMK (MKP) je izmedju ostalog rekao :¨Madjarske nacionalne manjine ne idu putem koriscenja sile, eksplozija i protesta, pa svet dugo i nije obracao paznju na njih. Mi idemo ustavnim putem i nadamo se da na ovaj nacin necemo ishodovati privremene rezultate, vec resenja koja su dugorocno pozitivna i za vecinsku naciju¨. Zaista je svet cudan i naopak u Karpatskom bazenu – konstatuje saradnik internet novina, ovde je nasilje karakteristika ekstremno – nacionalistickih snaga vecinske nacije. Madjarski model se konacno cini uspesnim,.na primer Demokratski savez rumunskih Madjara (RMDS) i u opoziciji postize znacajne uspehe. I Stranka madjarske koalicije je upravo zavrsila uspesne pregovore, na primer povodom jezicke povelje, a i u slucaju madjarske katedre u Nitri pomalja se mala nada. Postoji li povezanost izmedju privrednih i politickih rezultata Madjarske i efikasnosti ¨madjarskog modela¨ - pitao je novinar. Bela Bugar je, kako javlja dopisnik Radija B92, ocenio da se to ¨podrazumeva¨, i jos je dodao: ¨Otkad je Madjarska postala ¨vodeca¨ u ovom prostoru, odnosno NATO drzava sa sve jacom privredom na kapiji Evropske Unije, i nas uzimaju ozbiljnije .Velika je to odgovornost za Vladu Madjarske. Treba da znaju: njihovi uspesi cine i nas zivot bezbednijim¨.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: