Izraelska vojska ušla u Liban

Izraelska vojska preuzela je kontrolu nad jednim selom na jugu Libana u okviru ograničene kopnene ofanzive na tu zemlju.

Izvor: Beta

Subota, 22.07.2006.

12:14

Default images

Uz podršku artiljerije i tenkova, snage Izraela ušle su u selo Marun al Ras, navodno uporište Hezbolaha, i preuzeli kontrolu nad njim, saopštili su vojni zvaničnici koji su zahtevali da ostanu anonimni. Izrael je prethodno pozvao stanovnike desetak sela u južnom Libanu da napuste svoje kuće do 17 časova po srednjoevropskom vremenu, za kada su najavili početak vazdušnih napada na uporišta Hezbolaha.

"U borbi protiv terorista, imamo dva izbora - ili da pošaljemo kopnene snage ili da bombardujemo njihovu infrastrukturu iz vazduha. Naravno da je druga opcija prihvatljivija, ali želimo da damo civilima vremena da odu", rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik. Hiljade libanskih civila izbeglo je na sever zemlje u strahu od izraelske invazije.

U međuvrenu počela je i mobilizacija hiljada rezervista. Specijalne jedinice zraelske vojske pre nekoliko dana upale su na teritoriju Libana sa juga, i bore se sa gerilcima Hezbolaha. Iz izraelskog generalštaba saopšteno je da će bilo kakav napad na susednu zemlju biti ograničenog karaktera.

Izraelska ofanziva u Libanu je počela 12. jula, kada je Hezbolah oteo dva izraelska vojnika na granici.  Do sada u tom sukobu poginulo je više od 340 osoba u Libanu, među kojima više od 300 civila, dok je 1.000 povređeno. Sa izraelske strane stradalo je 33 osoba, od kojih 15 civila.

U poslednjih 24 časa gađano 150 lokacija u Libanu

Izraelsko vazduhoplovstvo gađalo je 150 lokacija u Libanu u poslednjih 24 časa u okviru ofanzive protiv muslimanske radikalne grupe Hezbolah, saopšteno je jutros u Jerusalimu.

Libanska policija je javila da su bombardovani predajnici televizije i mobilnih operatera severno od Bejruta. Predajnici koje su koristile libanske televizije LBC i Future TV i mobilni operater Alfa, potpuno su uništeni u napadu.

Avijacija je najviše gađala skladišta oružja, puteve koji povezuju Liban i Siriju, kao i lokacije odakle Hezbolah bombarduje severni deo Izraela, prenele su svetske agencije.

Buš optužuje, Sirija spremna na dijalog

Američki predsednik Džordž Buš ponovo je danas insistirao na ulozi Sirije i Irana u sukobu u Libanu, optuživši te zemlje da "ugrožavaju ceo Bliski istok", a libanski Hezbolah da je izdao Libance. "Već dugi niz godina, Sirija je glavni finansijer Hezbolaha i pomagala mu je da se snabde oružjem proizvedenim u Iranu", izjavio je Buš u redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija.

Prema njegovim rečima, iranski režim je "nekoliko puta izazivao međunarodnu zajednicu svojim ambicijama da pribavi nuklearno oružje i svojim pomaganjem terorističkim grupama". Potezi Sirije i Irana "ugrožavaju ceo Bliski istok, ometaju rešavanje aktuelne krize i uspostavljanje trajnog mira u tom nestabilnom području", dodao je američki predsednik. On je ponovio da je do krize u regionu došlo kada su pripadnici Hezbolaha oteli izraelske vojnike i raketirali izraelske gradove. "Mislim da suverene države imaju pravo da brane svoje stanovnike i da preduzmu akcije neophodne za sprečavanje napada", naveo je američki predsednik i rekao da je od vlasti Izraela zatražio da "i dalje što više paze" kako bi zaštitile nedužne civile.

Buš je ujedno podsetio na to da je Savet bezbednosti UN pre dve godine usvojio rezoluciju o razoružanju milicija u Libanu, i naveo da "Hezbolah prkosi pravednim zahtevima međunarodne zajednice time što zadržava naoružane milicije na jugu Libana, što napada Izrael i preti libanskoj demokratski izabranoj vladi". "Tim akcijama, Hezbolah je kompromitovao ogroman napredak u Libanu i izdao Libance", ocenio je Buš.

Sa druge strane sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mukdad izjavio je da je Sirija spremna da sa SAD pokrene dijalog kako bi pomogla u rešavanju krize u Libanu. Mukdad je televiziji Skaj njuz rekao da je Damask spreman da pomogne u rešavanju krize u Libanu, ukoliko se i Vašington angažuje na rešavanju drugih problema u regionu, pogotovo spora oko teritorija koje je okupirao Izrael. "Stav Sirije oduvek je bio da smo spremni da imamo dijalog sa SAD. SAD ne samo da ne vode dijalog sa Sirijom, već i druge sprečavaju da sa Sirijom vode razgovor i dijalog", rekao je on.

Protesti u Londonu

Hiljade demonstranata protestovalo je u Londonu i Amsterdamu zbog izraelskih napada na Liban i odbijanja vlada SAD i Britanije da ih osude. Na protestnoj šetnji u Londonu učestvovalo je oko 7.000 ljudi, prema navodima policije. Mnogi demonstranti su nosili crveno-bele libanske zastave i natpise na kojima se osudjuju "izraelski zločini u Libanu"."Svi smo mi Hezbolah. Bojkotujte Izrael", "Osovine zla: Buš, Bler i Olmert", neke su od parola sa današnjeg protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: