Druga faza: Direktni pregovori

Najviši zvaničnici Srbije i kosovskih Albanaca učestvovaće prekosutra u Beču na direktnim pregovorima o budućem statusu Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 22.07.2006.

10:17

Default images

Sastanak najviših predstavnika Kosova i Srbije 24. jula predstavlja početak druge faze, odnosno direktnih pregovora o statusu kojima će prisustvovati i specijalni izaslanik UN za status Kosova Mahti Ahtisari. Prvoj rundi pregovora o budućem statusu Kosova u ponedeljak u Beču prisustvovaće austrijski kancelar Volfgang Šisel i austrijski šef diplomatije Ursula Plasnik, saznaje RTS.

Na pregovorima će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković. Šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić rekao je da su glavni pregovarači odlučili da prvoj rundi pregovora o budućem statusu Kosova prisustvuju i premijer i predsednik, a svakoj sledećoj jedan od njih.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je dobro što se iz Beograda ide u punom sastavu na direktne pregovore o budućem statusu Kosova. "Imali smo primedbe na način kako je bio zamišljen ovaj prvi sastanak od strane međunarodnih pregovarača. Uglavnom su sve naše primedbe usvojene", rekao je Tadić.

On očekuje konkretan napredak u pregovorima: "Moram da kažem da nisam zadovoljan sa rezultatima koji su postignuti u domenu zaštite crkava i domenu decentralizacije. To su pitanja koja se tiču života ljudi na terenu i tu tražimo, očekujemo konkretan napredak".

U delegaciji Prištine, čiji je sastav saopštio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, biće, osim njega, i predsednik skupštine Kolj Beriša i premijer Agim Čeku. Delegaciju Prištine čine i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači i lider Reformističke partije Ora Veton Suroi. Pored njih, u Beč će otputovati i svih deset prištinskih pregovarača koji su učestvovali u tehničkim pregovorima.

"Potrebna najbolja mera autonomije unutar Srbije"

Vojislav Koštunica (FoNet)
"Moramo dati šansu kompromisu, da dogovorno pronađemo najbolju meru autonomije za Kosovo i Metohiju unutar Srbije", poručio je srpski premijer Vojislav Koštunica u obraćanju javnosti, uoči razgovora Beograda i Prištine 24. jula u Beču, na kojima će i on učestvovati.

Navodeći da "Srbija nije od juče", Koštunica je poručio da je, "što se brže zaboravi opasna ideja da se na teritoriji Srbije pravi neka nova država, to bolje za sve, i naravno, to bolje za trajnu stabilnost celog regiona".

"Srbija je snažno opredeljena da strpljivim razgovorima, poštujući demokratske vrednosti i načela na kojima počiva međunarodni poredak, postignemo dogovor za mir i stabilan razvoj južne pokrajine i Srbije", rekao je Koštunica.

Ekonomist: Sever Kosova Srbiji

Ugledni londonski nedeljnik Ekonomist je objavio da bi, uprkos žestokom protivljenju kosovskih Albanaca, severni deo pokrajine mogao da pripadne Srbiji na kraju procesa rešavanja statusa.

Kako su prenele agencije, list je ocenio i da, suprotno najavama iz zapadnih prestonica, proces rešavanja budućeg statusa Kosova možda neće biti okončan do kraja ove godine, kao što se Albanci nadaju.

Koen: Kriva albanska strana

Ključni razlog za neuspeh pregovora o decentralizaciji Kosova leži u albanskoj strani koja veruje da je nezavisnost Kosova "gotova stvar", kaže član pregovaračkog tima Beograda Leon Koen.

"U Prištini veruju da ne moraju da prihvate ništa što im se ne dopada", rekao je Koen za Večernje novosti, izrazivši uverenje da takva strategija na kraju neće biti uspešna.

On je kazao da je poslednja sednica Saveta bezbednosti UN pokazala da postoje velike razlike između pet zemalja stalnih članica Saveta u pogledu statusa, s tim što su "Rusija i Kina vrlo nedvosmisleno izrazile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: