Novi napadi Hezbolaha

Izraelski zvaničnici saopštavaju da je tokom današnjeg dana Hezbolah ponovo gađao Haifu i druge gradove. U Haifi je 10 ljudi ranjeno.

Izvor: B92, Beta

Petak, 21.07.2006.

10:14

Default images

Desetog dana sukoba Izrael je pokrenuo novu vojnu akciju unutar libanske teritorije, pozivajući civile da napuste pogranične gradove na jugu. Agencije javljaju da Izrael mobiliše hiljade rezervista kako bi se pojačale snage na severu.

Libanska vojska spremna je da brani zemlju od kopnene invazije Izraela, izjavio je danas libanski ministar odbrane Elias al Mur  za televiziju Al Arabija. Ipak, Al Mur je precizirao da Hezbolah ne može da učestvuje u borbama zajedno sa libanskom vojskom, jer kako je rekao "vojska ne može da se bori kao pokret otpora, niti pokret otpora može da se bori kao vojska".

Dva izraelska vojna helikoptera sudarila su se blizu libanske granice. Izraelska vojska je saopštila da je poginuo jedan pilot. Izrael je ranije potvrdio da su dva njihova vojnika ubijena u žestokim borbama s Hezbolahovim gerilcima kod granice s Libanom.

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je da će izraelska ofanziva protiv Libana trajati sve dok cena ne bude previsoka, ne precizirajući tu izjavu. Intervju je dat listu Mariv, koji ne navodi kada je intervju dat.

Producent TV Sky News Jakša Šćekić kaže za B92 da je zvanično saopšteno da je jedan pilot poginuo u sudaru helikoptera tipa apač, a da su u borbama s Hezbolahom poginula i četiri izraelaska vojnika. "Noć u Haifi protekla je veoma mirno, ali su borbe jutros nastavljene oko mesta Tajer, na izraelsko-libanskoj granici. Situaciju bi mogao da zakomplikuje poziv izraelske armije na mobilizaciju, pa se nagađa da bi Izrael mogao da pokrene kopnenu ofanzivu jer izgleda da napadi iz vazduha i sa vode ne donose željene efekte. Diplomatija napreduje veoma sporo, Amerikanci to čine da bi Izraelu dali vremena, ali se dolazak Kondolize Rajs, državne sekretarke SAD, očekuje početkom sledeće nedelje", javlja Jakša Šćekić.

Od početka sukoba poginulo je najmanje 348 osoba. Pozivajući se na dnevne izveštaje libanske policije, AP prenosi da je u Libanu poginulo najmanje 317 civila, a da ih je 657 ranjeno. Među civilima poginulim u Libanu ima osam Kanađana, dva Kuvajćanina i po jedan Iračanin i Jordanac i jedan državljanin Šri Lanke. U Izraelu je poginula 31 osoba, od kojih 16 vojnika, saopštile su izraelske vlasti. Povređeno je devet vojnika i 344 civila.

95 odsto Izraelaca podržava ofanzivu

Čak 95 odsto Izraelaca opravdava vojnu ofanzivu na Liban, pokazuju rezultati ankete koju je danas objavio izraelski list Mariv. Devedeset odsto Izraelaca izjavilo je da je reakcija Izraela na napade Hezbolaha opravdana, a samo četiri odsto misli suprotno. Jedan odsto anketiranih nije se izjasnio. Nastavak ofanzive podržava 90 odsto ispitanika, a osam odsto njih smatra da bombardovanje treba odmah prekinuti.

Istovremeno, popularnost premijera Ehuda Olmerta ne prestaje da raste od početka izraelske ofanzive na Liban. Oko 78 odsto Izraelaca zadovoljno je načinom na koji se njihov premijer suočio s krizom na Bliskom istoku, dok je do pre dve sedmice 43 odsto ispitanika davalo Olmertu pozitivnu ocenu.

Hezbolah: Samo razmena

Vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala kaže da dva izraelska vojnika neće biti oslobođena bez razmene zatvorenika.

"Da ceo univerzum krene da pritiska Hezbolah, to neće vratiti izraelske vojnike ako kroz posredne pregovore ne dođe do razmene zatvorenika", rekao je Nasrala u intervjuu televiziji Al Džazira. On je naveo i da je rukovodeća struktura Hezbolaha ostala netaknuta. "Izraelska priča da su pogodili 50 odsto naših raketa i skladišta je pogrešna i nema smisla", rekao je Nasrala.

Nije poznato gde se Nasrala nalazi, a novinar koji je uradio intervju rekao je da je odveden na nepoznato mesto uz oštre mere bezbednosti i da ne zna gde je bio.

Evropa ne misli da je Hezbolah teroristička organizacija

Evropska unija se dugo opire pozivima SAD da stavi Hezbolah na listu terorističkih orhanizacija i taj stav se neće promeniti zbog izbijanja rata na Bliskom istoku, ocenile su diplomate i analitičari.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana je, tokom posete Jerusalimu ove sedmice, jasno stavio do znanja da stavljanje Hezbolaha na listu terorističkih organizacija, što bi značilo zamrzavanje njihovih sredstava u Evropi, nije trenutno u planu Unije: "Nismo analizirali listu terorističkih aktivnosti ili terorističkih organizacija u poslednje vreme i ne nameravamo u skorijoj budućnosti da se time ponovo bavimo", rekao je Solana.

Bezbednosni analitičari tvrde da je otmica dvojice izraelskih vojnika koju su 12. jula izveli pripadnici Hezbolaha bila gerilska operacija, a ne teroristička akcija i da nema razloga za preispitivanje stava EU. "Hezbolah je pokrenuo vojne operacije, oni su izazvali rat protiv Izraela, a ne terorističke akcije", rekao je stručnjak za militantni islamizam u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja Olivije Roa. Roa takođe smatra da Hezbolah ne predstavlja pretnju Evropi. "Koje bi bile mete u Evropi? Izraelci. Oni su pre nekoliko godina prekinuli napade na izraelske mete u inostranstvu iz jednostavnog razloga - da ne bi izgubili toleranciju evropskih vlasti. Stoga, ne mislim da će se Hezbolah preseliti u Evropu", rekao je on.

Rajsova prekosutra na Bliskom istoku

Američka državna sekretarja Kondoliza Rajs najavila je da će u nedelju otići na Bliski istok, ali je odbacila sve jače pritiske da treba odmah da dodje do prekida vatre izmedju Izraela i Hezbolaha. Ona je rekla da će posetiti Izrael i teritorije pod kontrolom palestinskih vlasti, kao i da će učestvovati na medjunarodnoj konferenciji u Rimu posvećenoj krizi u Libanu na kojoj će učestvovati i arapski predstavnici.

"Trenutni prekid vatre bez političkog dogovora nema nikakvog smisla", kazala je Rajsova i dodala da američke trupe nisu učestvovale ni u jednoj široj medjunarodnoj mirovnoj misiji u Libanu. Ona je rekla da se nada da će njena poseta pomoći da se stvore uslovi za trajan mir na Bliskom istoku, ali je naglasila da predstoje naporne diplomatske aktivnosti.

Neki analitičari u SAD sumnjaju u spremnost Rajsove da pomogne u zaustavljanju desetodnevnih sukoba u Libanu zbog njene nespremnosti da razgovara za ključnim učesnicima - Hezbolahom, Iranom i Sirijom.

Konferencija o Libanu 26. jula u Rimu

Međunarodna konfrencija o Libanu održaće se 26. jula u Rimu, potvrđeno je danas u italijanskoj vladi. U radu konferencije na ministarskom nivou, posvećenoj krizi u Libanu, učestvovaće i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

Ministar spoljnih poslova Italije Masimo D'Alema rekao je da je postignut dogovor sa američkim Stejt departmentom da se održi međunarodna konferencija posvećena Libanu u cilju postizanja prekida vatre, načina za nastavak slanja humanitarne pomoći, kao i da bi se razmotrile mogućnosti stabilizacije regiona, uključujući raspoređivanje međunarodnih snaga.

Italijanski premijer Romano Prodi je rekao da odluka da se sastanak održi u Italiji predstavlja priznanje njenoj vladi u nastojanjima da se na Bliskom istoku "pronađe put ka miru". "Sastanak će se održati na ministarskom nivou zemalja 'Kontakt grupe'. Predsatvnici Saudijske Arabije i Izraela bi, takođe, trebalo da dođu", rečeno je Frans pres iz izvora u italijanskoj vladi.

Učesnici konferencije su, pored SAD i Italije, Liban, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Egipat, Saudijska Arabija, Jordan, kao i predstavnici Evropske unije, Svetske banke i Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: