"Pahomije uništio život mom sinu"

Otac učenika Bogoslovske škole u Nišu kaže da je njegov sin teško prihvatio oslobađanje vladike Pahomija.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2006.

10:48

Default images

"Kada je saznao da je niški Okružni sud potvrdio oslobađajuću presudu Pahomiju, moj sin se povukao u sebe, ne izlazi u grad i sklon je suicidnim idejama", kaže za Blic otac maloletnog M.T, doskorašnjeg učenika Bogoslovske škole u Nišu.

Sagovornik lista kaže da je njegov sin očekivao da će ljudi iz niškog pravosuđa shvatiti da su on i njegovi drugovi govorili istinu kada su vladiku Pahomija optužili za seksualno nasilje. "Kada je Opštinski sud u Nišu oslobodio Pahomija optužbi za pedofiliju, moj sin je počeo da se povlači u sebe. Nije izlazio s društvom u grad. Na pominjanje vladikinog imena nervirao se i psovao. Posle odluke Okružnog suda mom sinu je još gore. U velikoj je depresiji. Pati i ne može da spava. Šokiran je i deprimiran. U veoma je lošoj psihičkoj situaciji. Povremeno ispoljava i suicidne ideje. Supruga, mlađi sin, kćerka i ja zbog toga ga stalno kontrolišemo jer se plašimo da ne digne ruku na sebe", priča otac mladića.

"On se oseća prevarenim i odbačenim i razočaran je pravosuđem, državom i crkvom. Moj sin je od malih nogu bio privržen crkvi i sveštenstvu. Zbog toga je i upisao Bogoslovsku školu u Nišu. Nije završio prvi razred jer su ga profesori šikanirali zbog tužbe protiv Pahomija. Na popravnom ispitu je pao i praktično je ostao na ulici. Pojedini profesori su mu govorili da povuče tužbu protiv vladike ako želi da završi školu. Profesori su mu priznali i da im je naređeno da ga šikaniraju. Eparhija vranjska je svim đacima sa ovog područja plaćala smeštaj, ishranu i školovanje u Nišu. Posle izbijanja afere samo sam ja plaćao školovanje svog sina. Pošto je praktično ostao na ulici, povukao sam ga da uči zanat", kaže otac.

Sagovornik lista navodi da je vladika preko posrednika tražio da odustane od tužbe. "Tek posle nekoliko meseci saznao sam šta se mom detetu desilo u jednoj od prostorija u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, kada ga je u julu 2002. napao Pahomije", kaže on.

Majka dečaka M.T. rekla je da je Pahomija prijavila policiji zbog seksualnog napada vladike na njenog sina. M.T. je na sudu ispričao da je pre četiri godine jedne noći vladika četiri puta dolazio u njegovu sobu u donjem vešu, da je ulazio u njegov krevet, pokušavajući da ga prinudi na bludne radnje. M.T. je to odbio i rekao Pahomiju da za njega on više nije vladika. Pošto je Pahomije bio uporan, dečak mu je rekao da izađe iz sobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: