Zaoštravanje na Bliskom Istoku

Situacija na Bliskom istoku iz dana u dan sve napetija.

Izvor: B92

Subota, 01.07.2006.

08:38

Default images

Izrael je danas kategorično odbacio zahtev za oslobađanje 1.000 palestinskih zatvorenika, što su tražile naoružane grupe koje su otele jednog izraelskog vojnika. Izrael neće pregovarati s kidnaperima, navode predstavnici vlasti.

"Međunarodna zajednica, SAD i Evropa već nekoliko dana zahtevaju momentalno i bezuslovno oslobađanje desetara Šalita. Takav je stav i Izraela", izjavio je Frans presu portparol Ministarstva inostranih poslova Izraela Mark Regev. On je podsetio na to da je premijer Izraela Ehud Olmert bio jasan po tom pitanju, da neće biti pregovora s kidnaperima. "Ako Gilad Šalit ne bude oslobođen, Izrael će delovati na taj način da se to dogodi", kaže Regev.

Palestinske naoružane grupe noćas su tražile oslobađanje 1.000 palestinskih, arapskih, muslimanskih i ostalih zatvorenika iz izraelskih zatvora, ali nisu navele da li će zauzvrat pustiti otetog vojnika. Te grupe su tražile od izraelske vojske i da obustavi ofanzivu u oblasti Gaze i ponovile zahtev za oslobađanje svih žena i dece, mlađe od 18 godina, u zamenu za informacije o nestalom vojniku.

Prema dostupnim podacima, među 9.400 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima je 126 žena i 300 maloletnika.

U ćorsokaku

Pregovori o oslobađanju izraelskog vojnika zapali su u ćorsokak, izjavio je Frans presu neimenovan palestinski zvaničnik. "Ne možemo da učinimo ništa više u tom pravcu jer je suviše zahteva otmičara koji otežavaju naše napore. Nema nade. Politički zvaničnici Hamasa su nam predočili da ne možemo da učinimo ništa više od onog što je do sada urađeno", dodao je on.

U napadu tri naoružane palestinske grupe na kontrolni punkt na granici pojasa Gaze otet je devetnaestogodišnji izraelski vojnik Gilad Šalit. Intenzivni diplomatski pregovori u kojima je učešće uzeo i Egipat nisu urodili plodom, uprkos pozivima palestinskih zvaničnika otmičarima da oslobode izraelskog vojnika.

Istovremeno, izraelska vojska pokrenula je u sredu opsežnu vojnu ofanzivu na pojas Gaze kao odgovor na otmicu vojnika. U izjavi izveštaču Frans presa neimenovan izvor blizak palestinskoj upravi izjavio je kaoo postoji bojazan da je život palestinskog premijera iz redova Hamasa Ismaila Hanijea u opasnosti ako otmičari uskoro ne oslobode izraelskog vojnika. Poslanik Abasovog Fataha i jedan od vodećih političara u Gazi Mohamed Dahlan rekao je da u palestinskoj upravi veoma ozbiljno shvataju pretnje premijeru. "Nadamo se da se Hanijeu, niti bilo kom palestinskom zvaničniku, neće ništa desiti", dodao je on.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Ehuda Olmerta, od početka krize su na posredan ili neposredan način stavljali do znanja da odgovornima za otmicu izraelskog vojnika smatraju pre svega Mahmuda Abasa i Ismaila Hanijea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: