Kosovo: Ponuda i potražnja

Evropska unija priprema paket mera kojima treba da privoli vlasti u Beogradu da pristanu na ograničen suverenitet Kosova.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2006.

07:19

Default images

Srbiji će, kako piše Blic, biti ponuđeno da u kraćem roku potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruženju EU, olakšan pristup fondovima i insvesticijama i ublažavanje haškog ultimatuma. Međunarodni diplomata blizak Kontak grupi za Blic kaže da Vašington želi da problem Kosova bude rešen već u septembru i da je na nivou Kontakt grupe već postignuta saglasnost da Kosovu bude data uslovna nezavisnost.

Isti neimenovani izvor kaže i da ublažavanje haškog ultimatuma znači da bi izručenjem Mladića međunarodna zajednica popustila u pritiscima na Srbiju. "Od toga da li će Beograd shvatiti realnost zavisi i koliko će Srbija izgubiti. Ona može da izgubi Kosovo, ali i da dođe do odlaganja Sporazuma o stabilizaciji u nedogled. Niko ne želi da iz Beograda godinama sluša 'ne'", kaže isti izvor.

Danas piše da su šefovi diplomatija Grupe 8 pozdravili direktne pregovore Beograda i Prištine. Oni su u zaključnom dokumentu posle sastanka u Moskvi pozvali sve strane, uključujući kosovske Srbe, da u tim pregovorima budu pošteni i da ulože maksimum napora kako bi bilo nađeno rešenje za Kosovo.

Politika piše da su svi albanski mediji u udarnim terminima izveštavali o dolasku premijera Srbije Vojislava Koštunice na Kosovo i poseti Gračanici. Odavno se ne pamti da je dolazak nekog državnika na teritoriju Kosova izazvao veće interesovanje. Mediji su preneli poruku Koštunice da je Kosovo uvek bilo i da će zauvek biti deo Srbije. I albanska visokotiražna štampa dosta prostora daje poseti Koštunice, a suština svih izveštaja jeste da je Koštunica proslavio Vidovdan u Miloševićevom stilu.

Zeri ocenjuje da Koštunica nije poslušao apel UNMIK-a da ne politizuje svoju posetu Kosovu, a list posebno ukazuje na to da Koštunica nije pozvao na saradnju srpske zajednice na Kosmetu. List dodaje da su pritvorni centri bili puni uhapšenih aktivista pokreta Samoopredeljenje, koji su se protivili Koštuničinoj poseti. Albanski mediji doslovce su preneli Koštuničin govor, uz ocene da je njegova poseta u albanskom narodu izazvala zabrinutost, ali i ogorčenje, a Koštunica je ocenjen kao veliki srpski nacionalista. S druge strane, predstavnici kosmetskih Srba posetu premijera Srbije uglavnom tumače kao ohrabrenje.

U intervjuu Večernjim novostima, odlazeći šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen obrazlaže razloge svog odlaska sa Kosova. Na pitanje o mišljenju Beograda da je učinio sve kako bi Kosovo dobilo nezavisnost, Petersen kaže da je, kada je reč o konceptu određivanja konačnog statusa, rekao da jedno od rešenja mora da bude princip da je sporazum prihvatljiv većinskoj zajednici. On je dodao da tom principu treba dodati da od većine zavisi da li će konačna odluka o statusu biti prihvatljiva i za manjinsku zajednicu. "Voleo bih da su svi oni koji su davali izjave da ja radim samo za jednu stranu bili prisutni tokom velikog broja susreta s predstavnicima kosovskih Srba", kaže Petersen.

Petersen smatra da kosovski Srbi imaju puno pravo da traže poštovanje bezbednosti, lične, materijalne i bezbednosti verskih objekata od značaja za narod. "I kosovski Srbi imaju puno pravo na decentralizaciju, koja se trenutno razmatra u Beču, odnosno da ostvare pravo na punu samoupravu u opštinama u kojima čine većinu", izjavio je Petersen. Na pitanje o tome da napušta poziciju šefa UNMIK-a u prelomnom momentu i ostavlja vruć krompir nasledniku, Petersen kaže: "To jeste ključni trenutak, ali ne i trenutak koji zavisi od pojedinca, a pogotovu ne od specijalnog predstavnika. Specijalni predstavnik generalnog sekretara ima jasan mandat prema Rezoluciji 1244. Jedna od odgovornosti jeste da rukovodi situacijom, da stolica u kojoj sedi ne postane i suviše vruća, figurativno rečeno", kaže on.

Ceo intervju pročitajte ovde.

Ahtisari odlazi

Večernje novosti saznaju da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari narednih meseci najverovatnije biti smenjen. Inicijativa za njegov odlazak već je pokrenuta, a list navodi da je informaciju dobio u inostranim diplomatskim i dobro obaveštenim izvorima. Razlog za prevremen odlazak Ahtisarija jeste taj što njegova posrednička uloga do sada nije donela nikakve rezultate u pregovorima Beograda i Prištine, a Ahtisari još ne vlada terminologijom jer na sastancima govori jedno, a potom drugo, i nije precizan i jasan, navodi list.

Isti izvori procenjuju da u takvoj situaciji, i uz takvo Ahtisarijevo ponašanje, ne samo što ozbiljni pregovori nisu počeli, nego su minimalne, gotovo nikakve šanse da se to dogodi pre kraja godine. Svestan svojih slabih rezultata, a verovatno prepoznajući i inicijativu za njegovu zamenu, Ahtisari sada pokušava da ubrza pregovarački proces, pozivajući u Beč, za okrugli sto, prve ličnosti Srbije.

Međutim, Ahtisarijeva portparolka Hua Đang kaže da je informacija o odlasku Ahtisarija sa funkcije specijalnog izaslanika za pregovore o Kosovu apsurdna. Prema njenim rečima, ta informacija je toliko besmislena da i ne zaslužuje komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: