Tadić: Nema otcepljenja RS

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ni u jednom momentu ne želi da dovede u pitanje međunarodno priznate granice BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

09:49

Default images

"Srbija je zainteresovana samo za dobro sva tri naroda koja žive u BiH”, izjavio je Tadić u Sarajevu nakon susreta sa članovima Predsedništva BiH. Predsednik Srbije je rekao da poštuje stav BiH o rešenju pitanja Kosova, a prema kojem se Beogradu i Prištini prepušta da nađu kompromis.

Tadić je istakao i da je za zemlje u regionu jako važna saradnja sa Hagom. Nije važno gde je izvršen zločin, niti da li ga je izvršio pripadnik mog ili nekog drugog naroda - svako treba da za to odgovara, rekao je Tadić.

"Na tom principu ću insistirati, na tom principu sam i insistirao do sada. Zbog toga sam i bio u Srebrenici i zbog toga mogu da kažem da sam ponosan na svoju državu i na njene pravosudne institucije, kada oni koji su izvršili ratni zločin u Zvorniku jesu u Beogradu osuđeni zbog tog ratnog zločina prema Bošnjacima. Isti princip očekujem kada je u pitanju i BiH, kada su u pitanju sve institucije u BiH. Isti princip očekujem kada je u pitanju i Hrvatska", rekao je srpski predsednik.

Tadić je rekao i da tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid opterećuje odnose dveju država i ocenio da se mogu iznaći drugačiji modaliteti kako bi se taj problem rešio.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić pozdravio je posetu predsednika Srbije Borisa Tadića regionu i BiH, ocenivši da je ona doprinela unapređenju odnosa Srbije sa zemljama regiona. Tihić je nakon susreta sa Tadićem rekao da su članovi Predsedništva BIH sa predsednikom Srbije razgovarali o potrebi uspostavljanja posebnih odnosa između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Takođe je bilo govora o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država regiona u međunarodno priznatim granicama. Tihić je najavio i skoro potpisivanje sporazuma o granicama između BiH i Srbije.

Tadić je uoči posete Sarajevu demantovao pisanje sarajevskog Dnevnog avaza, prema kojem je hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću u Zagrebu nudio nagodbu o federalnom uređenju BiH s tri jedinice. Predsednik Srbije je rekao da je sa Mesićem, prilikom zvanične posete Zagrebu, razgovarao o bilateralnim odnosima, o povratku izbeglica, o evropskim i evroatlantskim integracijama.

Na pisanje Dnevnog avaza reagovao je i Ured predsednika Hrvatske, u čijem se saopštenju za javnost navodi da tokom razgovora s Tadićem ni u kom trenutku nije bilo zadiranja u unutrašnje stvari nijedne druge države, pa tako ni BiH. "Krajnje je perfidno podmetati predsedniku Srbije nameru da pregovara o podeli BiH i to upravo u razgovorima s predsednikom Hrvatske, pri čemu je potpuno jasno da autori takvih podmetanja imaju samo njima znane ciljeve, a bezočno zloupotrebljavaju ime hrvatskog predsednika i izravno rade protiv učvršćivanja mira na području bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju iz Zagreba.

Intenzivirati ekonomsku saradnju

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić ocenili su danas u Sarajevu da treba intenzivirati ekonomsku saradnju dve zemlje kako bi se olakšalo rešavanje političkih pitanja.

"Dve države u proevropskoj i briselskoj fazi treba da rade na unapredjenju imidža regiona stvaranjem jedinstvenog ekonomskog tržišta, ponovnim uspostavljanjem pokidanih veza izmedju privrednih subjekata i zajedničkim nastupom na tržištima trećih država", rekao je Terizć.

Prema njegovim rečima, od obostranog interesa je regionalni pristup u privlačenju stranih investicija, za što vlade dve države treba da stvore odgovarajući ambijent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: