O statusu i tehničkim pitanjima

Paralelno sa sastancima o konačnom statusu, Ahtisari će organizovati razgovore o decentralizaciji i zaštiti verskih objekata.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

08:07

Default images

Specijalni izaslanik UN-a za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari izvestio je juče predstavnike šest zemalja članica Kontakt grupe o dosadašnjem toku pregovora, kao i o svojim narednim koracima.

Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang rekla je za B92 da Ahtisari planira da istovremeno održava sastanke o konačnom statusu Kosova i da organizuje razgovore o tehničkim pitanjima, kao što su decentralizacija, zaštita kulturnih i verskih objekata i ekonomija.

Ona je najavila da će politički direktori zemalja članica Kontakt grupe o Kosovu ponovo razgovarati sutra: "Oni će ponovo raspravljati o toku procesa pregovora, kao i o načinima da se napreduje. Specijalni izaslanik za pregovore će im ponovo preneti svoje mišljenje i planove. Ono što će im on predložiti jeste i organizovanje pregovora na visokom nivou kako bismo proces priveli kraju. Međutim, sutrašnji sastanak neće biti isključivo posvećen tom događaju."

Hua Đijang je rekla da će sastanak Srba i Albanaca na najvišem nivou biti održan najverovatnije krajem jula i da nije određen konkretan datum tog susreta. Ona je demantovala i da su striktno određeni učesnici tog sastanka: "Nikada nismo direktno saopštili da će sastanak biti samo između premijera Koštunice i Čekua. Nameravamo da organizujemo sastanak na najvišem nivou, pozivnice će biti poslate obojici predsednika i premijera, tako da je na Beogradu i Prištini da odluče ko će ih predstavljati na najvišem nivou." 

Inače, juče su dvojica najviših zvaničnika Srbije ponovili svoje stavove vezane za status Kosova. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, prilikom posete Makedoniji, da se protivi nezavisnom Kosovu, jer bi takvo rešenje bilo loše ne samo za nacionalne interese Srbije, već i za čitav region. On je u Skoplju izjavio da su Crna Gora i Kosovo različite teme i da je protiv toga da se na Kosovu, kao u Crnoj Gori, organizuje referendum o nezavisnosti.
"Kao što je Makedonija zainteresovana za očuvanje suvereniteta i integriteta dok se pregovara o budućem statusu Kosova, potpuno je prirodno da Srbija bude ne samo zainteresovana, već i da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet tokom pregovora o budućem statusu Kosova. Srbija se protivi nezavisnosti Kosova, smatrajući da to ne ugrožava samo interes Srbije, već i regionalnu stabilnost. Istovremeno, Srbija želi kompromis, rešenje koje će biti dugoročno i koje će doprineti razvoju čitavog regiona", rekao je Tadić.
Vojislav Koštunica u Graèanici (FoNet)
I premijer Vojislav Koštunica još jednom je ponovio da se niko u Srbiji neće složiti sa nezavisnošću Kosova. Obilazeći Gračanicu, Koštunica je rekao da je Srbija spremna na postizanje kompromisa i pravičnih rešenja: "Sa ovog mesta, na Vidovdan, iz Gračanice, prilika je da objavimo svetu šta Srbija hoće. Srbija hoće pravdu, pravo i mir. Narod koji to hoće - hoće da razgovara, hoće da se dogovori, hoće kompromis, hoće istorijski pravična rešenja. Da ponovimo ono što svaki Srbin mora da zna: Kosovo je uvek bilo i zauvek će biti deo Srbije!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: