Kontakt grupa o Kosovu

Direktori za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova šest zemalja članica Kontakt grupe sastali su se u Londonu.

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

11:34

Default images

Kako je agenciji Beta rekla predstavnica specijalnog izaslanika UN za status Kosova Hua Djijang, glavni međunarodni posrednik Marti Ahtisari obavestio je predstavnike Kontakt grupe da namerava da u julu organizuje sastanak predstavnika Srbije i Kosova na najvišem nivou, odnosno da bi želeo da u Beč dovede dvojicu predsednika ili premijera.

Tim sastankom bi se sa praktičnih, "statusno-neutralnih" tema, prešlo na konkretne pregovore o samom statusu. Pored toga, Ahtisari je članovima Kontakt grupe rekao da namerava i da nastavi razgovore o "tehničkim pitanjima", odnosno o decentralizaciji, zaštiti verske i kulturne baštine i o ekonomskim pitanjima, kojima je već bilo posvećeno šest rundi pregovora, rekla je Hua Djijang.

Ona nije isključila mogućnost održavanja nove runde "statusno neutralnih" pregovora u Beču u "bliskoj budućnosti". Kontakt grupa će za dva dana održati još jedan sastanak posvećen pregovorima o Kosovu - 30. juna u Briselu okupiće se politički direktori u ministarstvima spoljnih poslova šest zemalja. Tom sastanku će takođe prisustvovati Ahtisari.

Kontakt grupa je od početka angažovana u procesu pregovora o budućem statusu Kosova. Ona je utvrdila smernice prema kojima rešenje za status ne sme biti povratak na stanje pre 1999, podela Kosova ili njegovo pripajanje nekoj susednoj državi. Takođe, Kontakt grupa je ocenila da rešenje mora biti prihvatljivo za većinsko stanovništvo na Kosovu, ali i da mora uzeti u obzir interese kosovskih manjina.

U dosadašnjim pregovorima, najveći napredak ostvaren je na četvrtoj rundi, kada su predstavnici Beograda i Prištine u određenoj meri približili stavove o uspostavljanju zaštitnih zona oko verskih i kulturnih spomenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: