Izrael spreman da uđe u Gazu

Izraelska pešadija ušla je sinoć u pojas Gaze i počela da zauzima položaje oko grada Rafe. Raskol u Hamasu?

Izvor: Beta

Sreda, 28.06.2006.

10:48

Default images

Izraelski borbeni avioni su prethodno bombardovali mostove na nekoliko saobraćajnica u centralnim delovima Pojasa Gaze, a zabeležen je i pokret tenkova, kao odgovor na napad u kojem su palestinski ekstremisti zarobili jednog izraelskog vojnika.

Izraelski vojni zvaničnici potvrdili su da je premijer Ehud Olmert odobrio "operaciju ograničenog karaktera" u južnom delu Pojasa Gaze, uperenu protiv "infrastrukture terorista".

Palestinski zvaničnici saopštili su da su izraelski avioni u noći između utorka i srede pogodili i glavnu elektranu u gradu Gaza, posle čega je veći deo grada i jedan deo priobalja ostao bez struje. Prema rečima očevidaca, avioni su ispalili pet projektila u električnu centralu, koja se nalazi južno od grada.

Istovremeno, u cetvrti Šajaijeh, u gradu Gaza, blizu granične linije, počeli su da se raspoređuju naoružani palestinski militanti, u očekivanju izraelskog napada. Borci su stanovnicima naložili da se evakuišu iz tog dela grada. Ranije u utorak, pojedine glavne ulice u gradu su uz pomoć buldožera preprečene peskom i kamenjem, kako bi se sprečio prolazak izraelskih tenkova.

Portparol izraelske vojske, kapetan Jakob Dalal najavio je da će cilj vojne operacije biti oslobađanje zarobljenog vojnika. On je rekao da će operacija biti postepena i da će njena eskalacija zavisiti od toka i rezultata.
Palestinci koji su oteli vojnika, poručili su da će ga osloboditi tek kada Izrael iz zatvora u kojima drži palestinske zatvorenike oslobodi maloletnike i žene.

Poziv Izraelu da prekine ofanzivu

Palestinski premijer Ismail Hanija pozvao je Izrael da prekine ofanzivu u pojasu Gaze.

Ofanzivu je Izrael pokrenuo s ciljem da oslobodi otetog izraelskog vojnika pre nego što se, kako je rekao, "situacija zakomplikuje". Hanija je, takodje, osudio stav Vašingtona koji je "dao zeleno svetlo agresiji u pojasu Gaze i zatvorio oči pred činjenicom da je 1,5 milion palestinskih civila suočen sa otvorenim ratom na kopnu, moru i u vazduhu".

SAD su danas podržale akciju koju je pokrenula izraelska vojska u pojasu Gaze u cilju oslobadjanja kidnapovanog vojnika.

Izraelci su danas nastavili vojnu akciju u pojasu Gaze. Izraelska vojska bombardovala je Hamasov kamp za obuku u gradu Rafi u pojasu Gaze i sa oko 30 vojnih džipova upala u predgradje Ramale.

Akcija je usledila posle napada palestinskih ekstremista na jedan kontrolni punkt izraelske vojske u subotu. Tom prilikom su ubijena dva i otet jedan izraelski vojnik.

Raskol u Hamasu?

Otmica izraelskog vojnika ukazuje na raskol u vladajućem palestinskom pokretu Hamas. Političko vodstvo Hamasa naglašava kako nije bilo upoznato s planovima za otmicu vojnika, za koje je odgovornost preuzelo vojno krilo tog pokreta.

Portparol Hamasa Gasi Hamad demantuje tvrdnje o raskolu u Hamasu, iako ne može objasniti kako to da političko vodstvo nije ništa znalo o otmici. Palestinski predsedik Mahmud Abas veruje da je zeleno svetlo za otmicu dao vođa Hamasa u egzilu Kaled Mašal, koji se pri tome nije konsultovao s vladom u Ramali. Zbog toga se veruje da u internom sukobu unutar Hamasa glavnu reč ima militantno krilo, budući da to krilo ujedno kontroliše i financijska sredstva Hamasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: