Tadić u Hrvatskoj

Boris Tadić očekuje da Hrvatska u budućnosti učini dodatni napor kako bi se svi Srbi izbegli iz Hrvatske vratili i živeli kao lojalni građani.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.06.2006.

09:30

Default images

Predsednici Hrvatske i Srbije Stjepan Mesić i Boris Tadić potpisali su u Zagrebu zajedničku izjavu u kojoj su izrazili odlučnost za nastavak normalizacije odnosa dve zemlje. Mesić je posle razgovora sa srpskim kolegom rekao da je budućnost ove regije u udruženoj Evropi koja neće biti potpuna bez udruživanja.

"Ako to mogu Nemci i Francuzi koji su u tri najveća rata za poslednjih 130 godina sudjelovali uvek na različitim stranama, pa i mi moramo završiti sa tim ratnim delom i okrenuti se budućnosti, a budućnost ovog našeg prostora je udružena Evropa", rekao je hrvatski predsednik.

Predsednik Srbije je razgovor sa hrvatskim kolegom ocenio kao vrlo konstruktivan i otvoren i rekao da su se obojica saglasili oko zajedničkog cilja dve zemlje, a to je članstvo u EU. Međutim, Tadić je rekao da je nezadovoljan procesom povratka srpskih izbeglica u Hrvatsku: "Sa povratkom izbeglica ne ide baš najbolje, učinjen je napor koji poštujem, učinjeno je poboljšanje koje poštujem, ali nije sve dovoljno dobro. Očekujem da Hrvatska u budućnosti učini dodatni napor kako bi se Srbi, koji su izbeglice iz Hrvatske, vratili svojim domovima i nastavili da žive kao lojalni građani republike Hrvatske."

Predsednik Tadić se slaže sa Stjepanom Mesićem oko potrebe da se krivica individualizuje: "Ne mogu biti krivi narodi, moraju biti krivi pojedinci. Ali sam istovremeno ubeđen da je najdublji nacionalni interes i Srbije i Hrvatske da one koji su vršili ratne zločine, a danas jesu na našim teritorijama, što pre privedemo pravdi."

Prilikom posete Zagrebu predsednik Srbije razgovarao je i sa Miloradom Pupovcem, jednim od političkih lidera Srba u Hrvatskoj. Pupovac kaže da je to bio dobar i otvoren razgovor u kojem je predsednik Tadić obavešten o glavnim problemima položaja Srba u Hrvatskoj: "Bilo je reči o problemima stambenog zbrinjavanja bivših nosilaca stambenih prava i neophodnosti da se tu pronađe odlučnije i brže rešenje nego što ga ovoga trenutka imamo".

Predsednik Tadić trenutno u društvu Stjepana Mesića boravi u Kninu. On će razgovarati sa gradonačelnicom Knina, predstavnicima lokalne samouprave, meštanima srpske nacionalnosti i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Inače, pre posete Zagrebu srpski predsednik je juče boravio u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori po sticanju nezavisnosti, a u toku nedelje nastavlja turneju po regionu posetama Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Tadić i Mesić posetili povratničko selo Orlić

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Stjepan Mesić obišli su danas posle podne selo Orlić u blizini Knina i sastali se sa Srbima-povratnicima.

Predsednik Tadić rekao je, u razgovoru sa meštanima, da podržava ostanak Srba na svojim ognjistima u Hrvatskoj i da podržava Hrvate koji žele da ostanu u svojim domovima u Srbiji. "Pretpostavka je da budu uvažavani i da imaju dobar posao. Ljudska prava se moraju poštovati i braniti. Ja ću braniti prava Hrvata u Srbiji, a Mesić Srba u Hrvatskoj", rekao je Tadić okupljenim meštanima.

Hrvatski predsednik rekao je da se zalaže za ostvarivanje svih gradjanskih prava povratnika. On je ocenio da je najvažniji zadatak sada pokrenuti privredu i više investirati u kraj kako bi ljudi mogli da pronadju posao.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac ocenila je, u razgovoru sa meštanima, da je najveći problem kako zaposliti povratnike kako bi ostali u Hrvatskoj.

Tadić i Mesić obišli su danas i manastir Krka i time je predsednik Srbije završio posetu Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: