Bler-Koštunica o Kosovu i Hagu

Premijer Srbije svom britanskom kolegi uručio srpsku platformu o statusu Kosova i objasnio da je Beograd spreman na kompromis.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2006.

09:12

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u Londonu, nakon razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, da je sastanak bio posvećen platformi Beograda o statusu Kosova. Osim o Kosovu, dva premijera razgovarala su i o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, gde je, kako je Koštunica preneo novinarima, Bler bio zainteresovan da pomogne Srbiji da se pregovori obnove.

Koštunica je nakon sastanka objasnio i da je preneo da kompromis treba da bude prihvatljiv za obe strane, jer je to jedan od principa Kontakt grupe: "Naravno da je nama poznat britanski stav, naravno da postoje određene razlike u Kontakt grupi. Premijer Bler se nije toliko zadržavao na podsećanju na taj britanski stav koji je nama poznat, ali je sa velikom pažnjom, rekao bih, saslušao naše argumente zašto je suštinska autonomija za Kosovo u okviru Srbije najbolje rešenje, sa stanovišta poštovanja međunarodnog prava. Posebno sam insistirao da jedno rešenje koje ne bi bilo kompromisno, koje bi bilo nametnuto, ne bi moglo da bude prihvaćeno u Srbiji, ili drugačije rečeno, bilo bi odbačeno u Srbiji."   

Koštunica je naveo i da je britanski premijer pokazao interesovanje za pomoć Srbiji kada je reč o obnavljanju pregovora sa Evropskom unijom, ali i da nastavak razgovora podrazumeva potpunu saradnju sa Haškim sudom. Koštunica je podsetio da je zbog toga Brisel inicirao stvaranje akcionog plana, na čemu će Beograd i raditi.

Na pitanje da li je od Blera tražio pomoć britanskih službi u hvatanju Ratka Mladića Koštunica je odgovorio: "Nismo razgovorali o tome osim na generalnom i principijelnom nivou koji je pomenuo premijer Bler, a koji se odnosi na to kako da se pomogne Srbiji da obnovi pregovore. Mi nismo pominjali detalje koji bi se odnosili na saradnju obaveštajnih službi. Ono što mi planiramo da uradimo sa Briselom je taj akcioni plan koji bi sadržao prvenstveno političke mere i načine za razmenu informacija".         

Premijer Srbije je naveo i da je Toniju Bler preneo da u Srbiji postoji politička volja za saradnju s Haškim tribunalom, kao i da jedna osoba ne treba da bude prepreka u nastavku pregovora sa Evropskom unijom.

Koštunica, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Velikoj Britaniji, razgovarao je danas u Londonu i sa britanskim ministrom za Evropu Džefrijem Hunom, posle čega je usledio njegov sastanak sa britanskim premijerom Tonijem Blerom. Inače, premijer Srbije se sinoć u Domu lordova sastao sa lordom kancelarom Čarlsom Falkonerom, ministrom za Ustavno uređenje, a razmenjena su mišljenja o mogućim statusnim rešenjima za Kosovo, saradnji s Haškim tribunalom i integraciji u Evropsku uniju.

Kako je ranije najavljeno, tokom današnjih razgovora s Blerom i ministrom za Evropu Džefrijem Hunom, Koštunica je nastojao da britanske sagovornike ubedi da je široka autonomija Kosova u sastavu Srbije najbolje rešenje za stabilnost Balkana. Međutim, direktor britanskog Kraljevskog instituta združenih oružanih snaga Džonatan Ajl za BBC kaže da je britanski stav jasan. "Jasno je da je britanski stav da široka autonomija za Kosovo više nije dovoljna u aranžmanima za Pokrajinu. Beograd je tokom poslednjih godinu dana izložio dva plana, ali problem je u tome što, čini se, nijedan od njih nije prihvatljiv za albansko stanovništvo na Kosovu. Mislim da će poruka Koštunici otprilike glasiti da Velika Britanija razume teškoće s kojima se Beograd suočava, da shvata strahovanja i osećanja Srbije, ali da je sporazum koji rešava problem budućnosti Pokrajine i koji je prihvatljiv tamošnjem albanskom stanovništvu jedino što se nudi i da se od Beograda očekuje kompromis", kaže Ajl.

Džonatan Ajl kaže i da je javna tajna da u Londonu vlada veliko nezadovoljstvo činjenicom da Vlada Srbije izgleda nije u stanju da pripremi sopstveno stanovništvo na to da je kosovska nezavisnost izvesna. To je bio razlog zbog kog je britanski diplomata Džon Sojer nedavno u Beogradu rekao, manje-više otvoreno, da je nezavisnost Kosova jedino rešenje.

Da je Srbija, kao i region, suočena sa ozbiljim izazovom, smatra i evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je u Briselu izjavio da taj izazov i za međunarodnu zajednicu i EU može imati održivo rešenje samo ako se u pregovore svi aktivno uključe. "Puna posvećenost svih strana uspostavljanju demokratskog, multietničkog i stabilnog Kosova biće od presudne važnosti za postizanje održivog rešenja i obezbeđenje napretka svih zemalja tog područja ka EU. Unija aktivno učestvuje u pregovorima o statusu i veoma nam je važno da to rešenje bude održivo, zasnovano na načelima demokratskog, multietničkog razvoja, u kom svim građani i ljudi na Kosovu mogu živeti zajedno, uključujući sve manjine, a to sobom nosi stabilnost u regionu", kaže Ren.

U Londonu s Koštunicom, u delegaciji, borave i predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić, savetnik Vladeta Janković, šef kabineta Aleksandar Nikitović i ministri privrede i policije Predrag Bubalo i Dragan Jočić. Koštunica će danas u Kraljevskom institutu održati predavanje "Srbija na putu evropskih integracija".

O Hagu, ne o fudbalu

Džonatan Ajl primećuje da će tokom susreta sa Blerom saradnja s Hagom i pre svega Ratko Mladić biti takođe jedna od glavnih tema, ali da pred posetu to pitanje nije javno pominjano, iako je to kamen spoticanja Srbije na putu ka EU. "Saradnja s Hagom ostaje glavni problem u odnosima Srbije i EU. U Londonu i dalje vlada stav da je vlada u Beogradu na tom planu mogla da učini više, ali postoji i razumevanje da su zbog tog pitanja, uz pitanje Kosova i Crne Gore, za vladu u Beogradu ovo teška vremena", kaže on.

Oli Ren je u Briselu po ko zna koji put ponovio spremnost EU da nastavi pregovore sa Srbijom gotovo istog dana kada preostala haška obaveza bude ispunjena. "Kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori, sa žaljenjem moram da kažem da ne mogu da komentarišem uspeh tima na Svetskom prvenstvu. Voleo bih da mogu, ali na žalost ni jedna od vaših reprezentacija nije postigla dobar rezultat koji bi iziskivao toplu čestitiku. U svakom slučaju, pregovori koje smo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju počeli prošlog oktobra trenutno su, kada je reč o Srbiji, suspendovani zbog nedostaka pune saradnje s Haškim tribunalom. EU je spremna da pregovore nastavi istog dana kada Srbija ispuni obavezu i pokaže punu saradnju s Tribunalom", kaže Ren.

Oli Ren je rekao da će do kraja iduće nedelje biti okončana izrada novog mandata za pregovore EU s Crnom Gorom i preinačenog mandata za pregovore sa Srbijom. On je rekao da je to tehničko pitanje i da će ta dokumenta biti podneta na usvajanje Savetu ministara EU.

Koštunica: Srbija je umorna

Više ili manje diskretne poruke, koje u poslednje vreme stižu iz sveta u Beograd, nagoveštavajući "neki oblik" nezavisnosti kao budući status Kosova, deluju obeshrabrujuće i kao da gube iz vida neposredne i neminovne posledice jednog takvog nametnutog rešenja, izjavio je danas premijer Srbije Vojislav Koštunica u Londonu.

U govoru na Kraljevskom institutu za odbranu i bezbednost on je poručio da Srbija sasvim sigurno ne bi priznala nametnuto rešenje i nezavisnost Kosova i Metohije: "Taj čin bi, saglasno Rezoluciji Skupštine Srbije, bio proglašen ništavnim i pravno nevažećim, što bi imalo punu podršku ogromne većine gradjana", rekao je Koštunica.

"Albanci na Kosovu traže jedino punu nezavisnost i medjunarodno priznanje, i to odmah, a - kao što se u UN i EU mora dobro znati - sposobni su i spremni da pribegnu organizovanom nasilju ukoliko im to bude uskraćeno", rekao je Koštunica, podsećajući da Srbija Kosovu nudi suštinsku autonomiju najvećeg stepena Kosovu.

Povodom prekida pregovora sa Evropskom unijom Koštunica je ocenio da se "dospelo u situaciju da od izručenja jednog čoveka (koliko god da su optužbe protiv njega zaista krajnje ozbiljne) neposredno zavisi ne samo sudbina jedne države i jednog osmomilionskog naroda već i budućnost demokratskog poretka, pa, u krajnjoj liniji, i stabilnost jednog tradicionalno osetljivog dela Evrope".

On je ponovio da "za izručenje Mladića ne samo što postoji politička volja, nego su na zadatku njegovog lociranja angažovani apsolutno svi potencijali koje jedna demokratska država ima na raspolaganju". "Pa ipak, i uprkos tome što smo spremni da pružimo svaku vrstu dokaza da činimo sve što možemo, odluka o prekidu pregovora, sa svim svojim rizičnim posledicama, ostaje na snazi, a Damoklov mač okončanja saradnje sa Hagom nastavlja da visi nad Srbijom", upozorio je Koštunica.

"Srbija postaje umorna od stalnih pritisaka i uslovljavanja", predočio je Koštunica i dodao da iako se "govori o partnerskom odnosu sa Beogradom, još se nije dogodilo da prijateljska ruka podrške bude pružena bez onog fatalnog 'ako'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: