Religiozna vidovdanska poseta

UNMIK odobrio zahtev premijera Srbije Vojislava Koštunice da poseti Kosovo, ali će poseta biti strogo lična i religiozna.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2006.

07:49

Default images

UNMIK je juče razmotrio Koštuničin zahtev da poseti Kosovo na Vidovdan i saopštio da je poseta odobrena, ali da će biti smatrana privatnom i religijski motivisanom. Portparol UNMIK-a Neradž Sing je rekao da je zahtev premijera Srbije razmotren u paketu s desetak sličnih zahteva iz Srbije i Rusije i da je ceo paket dobio dozvolu za vidovdansku posetu.

"Želeli bismo da se te posete odvijaju u okvirima u kojima su najavljene, dakle u religioznim, a ne političkim okvirima", kaže Sing.

Iako je UNMIK isključio mogućnost susreta premijera Srbije i međunarodnih zvaničnika u Prištini, sa najviših nivova Vlade i Skupštine Kosova stigla su oštra protivljenja Koštuničinoj poseti Kosovu.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je danas u Prištini da veruje da je albanski narod zreo i da neće učestvovati ni u kakvim provokacijama, čak i ako posetom Gračanici premijer Srbije Vojislav Koštunica to želi da postigne. "Kosovo je slobodna zemlja koja poštuje verska prava i slobode i svako ko s takvom namerom dolazi, može slobodno da dođe", kaže Čeku.

Predsednik Skupštine Kolj Beriša kaže da bi na Koštuničin zahtev bilo odgovoreno negativno da se on pitao. "Srbiju ćemo moći da posećujemo i njeni predstavnici će moći da posećuju Kosovo tek kada se potpuno budemo podelili", kaže on.

Portparolka Vlade Uljpijane Ljama rekla je juče da je u poslednjih sedam godina Kosovo posetilo mnogo premijera dobre volje, ali da Koštunica to nije. "U sadašnjim okolnostima, ta poseta će se odvijati bez poziva i nije dobrodošla", kaže ona.

Tači: Odluka o Koštuničinoj poseti u nadležnosti UNMIK-a

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači je izjavio da je odluka o dolasku premijera Srbije Vojislava Kostunice - ovlašćenje međunarodne administracije na Kosovu, ali da je Kosovo zainteresovano da ima dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Posetu Koštunice Tači je ocenio kao sasvim normalnu stvar: "Kosovo je slobodna zemlja. Ovde su dolazili mnogi državnici i premijeri, pa može da dođe i Vojislav Koštunica, što je sasvim normalna stvar. Ta poseta neće prouzrokovati nikakve incidente".

Tači je rekao da veruje u nezavisnost Kosova koje će biti "jedinstveno zajedno sa jedinstvenom Kosovskom Mitrovicom".

Patrijarh Pavle na Vidovdan u Gračanici

Patrijarh srpski Pavle sutra će, na Vidovdan, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: