Britanski mediji o poseti Koštunice

Fajnenšel tajms i BBC navode da će Toni Bler tražiti da Srbija prihvati da će Kosovo biti nezavisno do kraja ove godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.06.2006.

11:51

Default images

Premijer Velike Britanije preneće sutra premijeru Srbije Vojsilavu Koštunici da Srbija mora da prihvati drugačiju viziju buduće mape jugoistočne Evrope ili će biti suočena sa sve većom izolacijom i sve manjim izgledima da se približi EU, piše danas Fajnenšel tajms.

List, uoči današnje posete Koštunice Londonu, navodi da će od Beograda biti traženo da ispuni međunarodne obaveze, poput hvatanja optuženih za ratne zločine.

Britanski zvaničnici rekli su i da će Koštunica biti pozvan i da prihvati činjenicu da je nezavisnost Kosova do kraja ove godine neizbežna.

Britanski publicista i stručnjak za Balkan Tim Džuda rekao je za BBC da će Koštunici, u prvoj poseti jednoj značajnijoj evropskoj prestonici, biti poručeno da će po hvatanju i izručenju Ratka Mladića druge stvari, poput ulaska Srbije u Partnerstvo za mir, ići veoma brzo. Džuda navodi da će Kosovo ipak biti najvažnije pitanje i upozorava da je London iziritiran time što lideri Srbije nisu zaista prihvatili, ili shvatili, da će izgubiti Kosovo. "Nisu počeli da se pripremaju za takav ishod događaja. Jedan diplomata mi je rekao da se vlasti Srbije ponašaju kao čovek koji se sam baci pod voz, a zatim tvrdi da je za to kriv neko drugi", rekao je Džuda.

On je rekao i da na Zapadu raste zabrinutost da bi na vlast u Srbiji mogla da dođe jedna nacionalistički nastrojena stranka. Džuda tvrdi da postoje dve škole mišljenja. "Jedni smatraju da će, ako Srbi izaberu radikale, to biti samo njihova stvar i da će tako izabrati izolaciju umesto puta ka Evropi. Drugi, pak, žele da spreče takav zaokret Srbije, pre svega zbog nje same, ali i zbog čitavog regiona", kaže Džuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: