Tadić u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo turneju po zemljama regiona, u okviru koje je najpre posetio Crnu Goru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2006.

09:34

Default images

Tadić je danas razgovarao s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, na Cetinju, i s premijerom Milom Đukanovićem, u Podgorici.

Tadića je na podgoričkom aerodromu, uz državne počasti, dočekao Vujanović. Posle intoniranja srpske himne Bože pravde i crnogorske Oj, svijetla majska zoro, predsednici Srbije i Crne Gore izvršili su smotru Počasne garde Crnogorske vojske, čiji su pripadnici nosili uniforme vojske doskorašnje državne zajednice, ali sa simbolima, grbom i zastavom Crne Gore.

Predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Srbije Boris Tadić ocenili su da odnosi dve države moraju biti najbolji mogući i da postoji prostor za saradnju, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i spoljne politike.

Posle razgovora, Vujanović je rekao da je danas dogovoreno da Srbija u protokolarno-ceremonijalne svrhe koristi školski brod "Jadran". Prostora za saradnju u oblasti odbrane, prema rečima Vujanovića, ima i kada je reč o edukaciji, a moguće je i zajedničko učešće u nekim misijama.

Tadić je posle razgovora rekao da ima prostora za saradnju u oblasti spoljne politike, ali nije mogao da precizira da li će Srbija prihvatiti inicijativu da s Crnom Gorom koristi diplomatsko-konzularna predstavništva do konačne podele imovine. "Ne bih želeo da se mešam u nadležnosti Vlade. Dajem snažan podsticaj funkcionalnom rešenju, ne samo sad, do konačne podele imovine, već i ubuduće Srbija je spremna da pruža sve usluge Crnoj Gori u domenu diplomatsko-konzularnih predstaništava. Ako negde Crna Gora bude imala predstavništva, a Srbija ne, očekujem da to isto za Srbiju uradi Crna Gora", kaže predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je za Srbiju od vitalne važnosti kakve odnose ima sa Crnom Gorom, navodeći da je kvalitet tih odnosa bitan za kvalifikacije za članstvo u EU. "To članstvo se ne ostvaruje formalno, potrebno je menjati naše zemlje, standarde rada i transformisati društva", kaže Tadić. On je dodao da je Srbija prijatelj Crne Gore i da će to uvek biti, da će crnogorski građani uvek biti dobrodošli u Srbiju i da je siguran da će takav stav imati i Crna Gora, ne samo zbog istorijskih potreba, već prevashodno zbog interesa.

Predsednik Srbije je podržao zahteve da svi građani Crne Gore koji to žele dobiju srpsko državljanstvo i dodao da smatra da i građani Srbije koji to žele treba da dobiju crnogorsko državljanstvo.

Predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović posetili su Cetinjski manastir, gde ih je primio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Dva predsednika su sa Amfilohijem u njegovoj rezidenciji razgovarali o odnosima Crne Gore i Srbije, a kako prenosi RTV CG razgovarano je i o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kao činiocu zajedništva Crne Gore i Srbije.

Tadić je posetio Crnu Goru posle referenduma, 21. maja, na kom su građani te zemlje glasali za izdvajanje iz državne zajednice sa Srbijom, ali ta poseta nije imala zvaničan karakter. 

Turneja koja počinje danas prvi je Tadićev obilazak zemalja regiona u svojstvu predsednika samostalne države Srbije. Tadić će posetiti Hrvatsku, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Tadić sa Đukanovićem

Predsednik Srbije Boris Tadić i crnogorski premijer Milo Đukanović ocenili su da Srbija i Crna Gora treba da izgrađuju "najbolje moguće odnose u interesu dve države i njihovih građana".

Premijer Đukanović podržao je inicijativu predsednika Tadića o organizaciji međunarodnog skupa posvećenog borbi protiv organizovanog kriminala u regionu Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta posle njegovog razgovora s predsednikom Srbije.

Đukanović i Tadić su ocenili da dve zemlje "konstruktivnim prilazom i dogovorom treba da iznađu obostrano prihvatljiva rešenja regulisanja međusobnih odnosa, koja će olakšati ostvarivanje statusa i interesa u okviru međunarodnih finansijskih institucija i organizacija".

Novo lice Srbije od sredine 2007.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je večeras da će Srbija od sredine 2007. godine biti "zemlja s novim licem". Tadić je u intervjuu Televiziji Crne Gore kazao da će do tada Srbija rešiti svoje krupne probleme i da će onda početi da dolaze "velike investicije".

Predsednik Srbije je izrazio veliki optimizam za budućnost odnosa izmedju Crne Gore i Srbije i najavio da će jedan deo godišnjeg odmora, ako ga bude, provesti u Crnoj Gori.

"Želim tako i lično da gradjanima Srbije pokažem da treba da idu u Crnu Goru, kao i da gradjani Crne Gore dolaze u Srbiju", kazao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: