Koštuničina anglosaksonska turneja

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica putuje sutra u dvodnevnu radnu posetu Velikoj Britaniji, a uskoro ga očekuje poseta SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2006.

14:07

Default images

Vojislav Koštunica predočiće svom britanskom kolegi Toniju Bleru da je predlog o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije u okviru Srbije najbolje rešenje za dugoročni mir i stabilnost u regionu. To će biti prioritet premijera tokom dvodnevne posete Velikoj Britaniji.

Poseta premijera Londonu nastavak je intenzivnih diplomatskih aktivnosti i susreta sa najvišim zvaničnicima zemalja članica Kontakt-grupe. Posle razgovora sa vlastima Francuske, Rusije, Nemačke, premijeru, osim u Londonu, predstoje i razgovori u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kosovo i Metohija biće centralna tema razgovora srpskog premijera s Blerom, ministrom za Evropu Džefrijem Hunom i ostalim britanskim sagovornicima: "Prosto je prirodno da jedna zemlja kojoj preti opasnost da joj se oduzme 15 odsto njene teritorije bez ikakvog uporišta u medjunardnom pravu mora da iznese svoje argumente i da se do kraja svim diplomatskim sredstvima i sredstvima zdravog razuma bori za svoj položaj, to je istorijska odgovornost svakoga ko vodi jednu zemlju i diplomatsku aktivnost treba gledati isključivo u takvoj svetlosti", kaže Vladeta Janković, savetnik premijera Srbije.

Pozivajući se na izvor iz britanske vlade, Večernje novosti pišu da će To­ni­ Bler od Ko­štu­ni­ce traži­ti da na pi­ta­nje Ko­sova ne gle­da sa ep­ske tačke i da će se premijeru Ko­štu­ni­ci reći isti­na. "To ne­će bi­ti ono što bi on hteo da čuje, ali je bo­lje da zna na če­mu je", navodi ano­ni­mni izvor iz Britanije.

Dinkić: Milošević je izgubio dobar deo Kosova

Govoreći o pregovorima o statusu Kosova ministar finansija Mladjan Dinkić ocenio je da Srbija mora da vodi realnu politiku, pitajući sve političke stranke da li je zaista moguće integrisati dva miliona Albanaca u pravni sistem Srbije.

Srbija mora da vodi realnu politiku ocenjuje Dinkić: "Da li u Srbiji neko ozbiljno misli da je moguce reintegrisati dva miliona Albanaca u pravni sistem Srbije da li to neko uopšte ozbiljno želii. Dosta je bilo da pričamo šta je bilo pre hajde da vidimo šta ćemo sad sa ljudima dole".

Prema rečima Dinkića, Milošević je izgubio Kosovo 1999. tamo postoji medjunarodni protektorat i Vlada Srbije, sem severa Kosova i crkava i manastira, nema ingerencije na tom području. Za to su krivi Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, a ne Koštunica, Tadić i sadašnja vlast, kaže Dinkić.

On je rekao da bi trebalo započeti fazni pristup rešavanju problema na Kosovu, što podrazumeva sklapanje sporazuma sa Albancima koji će omogućiti bolji život Srbima. Dinkić je rekao da milijardu i 60 miliona trreba da se preseli i da njega plaća onaj ko ubira poreze na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: