Tadić protiv sukoba s Evropom

Boris Tadić odgradio se od kritika koje je premijer Vojislav Koštunica izrekao na račun politike EU. Simić: stranački stav Tadića.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2006.

12:47

Default images

Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić rekao je da on nema ništa sa politikom koja pokazuje otpor prema svetu i iskazuje lažni ponos. Tadić je to rekao osvrćući se na razmenu oštrih reči između šefa Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđana Đurića i portparola evropskog komesara Olija Rena Kristine Nađ.

"Ako neko misli da je prava stvar danas ući u sukob sa EU u stupidnoj raspravi o tome da li je veći uspeh u tome što smo mi izgubili od Argentine sa 6:0 ili to što se Finska nije kvalifikovala na svetsko prvenstvo u fudbalu onda ja sa takvom političkom komunikacijom zbilja nemam ništa. Ako neko danas u Srbiji misli da je prava stvar sukobiti se sa Evropom koja treba da odredi standarde našeg priključenja njoj a ne da mi određujemo standarde priključenja EU onda ja stvarno sa takvom političkom komunikacijom i takvim načelima nemam ništa", kazao je Tadić.

Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković kaže za B92 da je posle jučerašnjih razgovora sa evropskim predstavnicima pala tenzija u odnosima Beograda i Brisela: "Čini mi se da su svi spustili loptu, i naša strana i evropska strana. Potrebno je zaista sarađivati ali moramo imati na umu da je naša skupština usvojila deklaraciju o pristupu EU a ne evropski parlament o pristupu Srbiji i moramo  tako da se ponašamo".

Simić: Tadićeva izjava stranački stav

Savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić ocenio je da izjava predsednika Srbije Borisa Tadića kako on nema ništa sa politikom pokazivanja otpora prema svetu i iskazivanja lažnog ponosa i patriotizma ne doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva i ključnih elemenata nacionalnog jedinstva za koje se i sam Tadić zalaže.

Simić se, istovremeno, založio i za vraćanje ugleda države kod samih građana, "da naši građani ne osećaju inferiornost i da ne moraju biti građani koji su na bilo koji način uslovljavani, poniženi ili vređani zato što su pripadnici srpskog naroda".

Prema rečima Simića, Tadićeva izjava je, pre svega, stranački stav, jer je izneta na stranačkom skupu. "Međutim, predsednik Republike je predsednik svih građana i po Ustavu, na koji je položio zakletvu, on mora da brine o jedinstvu države", naglasio je Simić. Simić je ocenio da Tadićeva izjava predstavlja nastavak komentara na jedno "objektivno neduhovito poređenje", koje je iznela Kristina Nađ, portparol komesara za proširene EU Olija Rena.

On je ocenio da je važno da svi ključni politički faktori, a posebno predsednik Srbije, imaju jedinstvene stavove o nacionalnim interesima, s obzirom na to da Srbija ulazi u ključni period stabilizacije države i očuvanja njene celovitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: