EU odbacila kritike Koštunice

Brisel -- Portparolka Olija Rena Kristina Nađ kaže da je Ren zahvalan što Vojislav Koštunica na njega nije svalio poraz SCG u fudbalu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Ona je izjavila u Briselu da je Ren, evropski komesar za proširenje, zahvalan premijeru Srbije Vojislavu Koštunici što se uzdržao od toga da na Evropsku uniju svali odgovornost i za poraz Srbije i Crne Gore od Argentine sa 6:0 na Svetskom prvenstvu u fudbalu. "Optužiti EU za sopstvene neuspehe nije ozbiljno", kaže Kristina Nađ.

Prema njenim rečima, u rukama vlasti Srbije i njenih lidera je da ispune uslove i realiziju evropsku perspektivu zemlje. "Potpuna saradnja sa Haškim tribunalom za Srbiju je dobro poznat uslov već duže vreme. Ohrabrujemo Srbiju", naglasila je Nađ, "da uspostavi punu saradnju i otkloni ovu prepreku sa evropskog puta zemlje".

Evropska komisija ostaje pri stavu da nastavi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji istog trenutka kada puna saradnja bude uspostavljena, zaključila je ona.

Evropski komesar je stavio do znanja i da je "jako važno sagledati da Evropska unija sprovodi i konkretne mere, putem rada na ekonomskom razvoju, boljim trgovinskim odnosima, kao i pospešenju međuljudskih veza Evropske unije i Srbije. "Tu se svakako misli na vizne olakšice i studentske stipendije...I važno je ukazati i na to da Evropska unija pruža zamašnu finansijsku pomoć Srbiji", zaključila je portparolka Olija Rena.

Evropska unija time je odbacila kritike srpskog premijera Vojislava Koštunice na račun politike EU prema Srbiji. Koštunica je u nedelju izjavio da Srbija očekuje partnerski odnos sa EU, a ne "politiku neprestanih uslovljavanja", koja je proizvela isključivo negativne posledice. Takav stav je ponovio i predstavnik vladajućeg DSS-a Andrija Mladenović.

Vlada Srbije polemiše s EU

Nije ni korektno ni ozbiljno reći da je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica optužio Evropsku uniju za sopstvene promašaje, izjavio je FoNetu šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Srđan Đurić.

"Ako govorimo o saradnji sa Haškim tribunalom, Vlada Srbije omogućila je da 16 optuženika ode u Tribunal i zanimljivo je da se ta činjenica karakteriše kao promašaj", naglasio je Đurić. "U interesu je Srbije, a verujem da je to i u obostranom interesu", dodao je Đurić, "da gradimo partnerske odnose, da rešavamo sve tehničke obaveze i uslove, ali svakako ne i da se vodi politika uslovljavanja".

"Rekao bih da nije ni lepo da se daju kvalifikacije o tome da li je neka politika uspešna ili nije. A što se tiče opaske o fudbalu, za razliku od naše reprezentacije, Finska se nije ni plasirala na Svetskog prvenstvo, a ne sećam se ni kada joj je to poslednji put uspelo", zaključio je Đurić.

EU i SAD o Balkanu

Naredna godina biće period koji će biti od suštinskog značaja za Zapadni Balkan, navode u EU i SAD.Lideri Evropske unije i SAD u deklaraciji sa samita u Beču dodali su da će se i dalje raditi na ostvarivanju bezbednosti i prosperiteta tog regiona. Iskoristićemo iskustvo uspešne transatlantske saradnje i nastaviti da sarađujemo u cilju stabilizacije zemalja tog regiona, podrške njihovim evropskim i evroatlantskim perspektivama i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodi se u deklaraciji.

Lideri EU i SAD su istakli da će razviti odnose sa nezavisnom Crnom Gorom. "Razvićemo odnose sa Crnom Gorom, kao suverenom i nezavisnom državnom i pozivamo i Srbiju i Crnu Goru da nastave direktan i konstruktivan dijalog o njihovim budućnim odnosima", navodi se u tekstu.

O Zapadnom Balkanu lideri SAD i EU su i u Izveštaju o političkim i bezbednosnim pitanjima istakli da su usaglaslili poruke kako bi podržali proces rešavanja budućeg statusa Kosova, uz blisku saradnju sa specijalnim izaslinikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem i UNMIK-om.

"Tražili smo promovisanje ustavne reforme i policijske reforme i, u saradnji sa NATO, reformu odbrambenih snaga u BiH, kao i konsolidaciju demokratije u Srbiji i Crnoj Gori... Istakli smo da je neophodna saradnja sa Haškim tribunalom za integracije u evropske i evroatlantske strukture", navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.