Reakcije na raspravu o Kosovu

Šef UNMIK-a i predsednica Koordinacionog centra pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija izneli oprečne stavove o Kosovu

Izvor: Beta

Sreda, 21.06.2006.

09:26

Default images

Soren Jesen Petersen izjavio je na sednici SB UN da je na Kosovu u toku napredak, ali da je za većinu kosovskih Srba situacija i dalje teška. S druge strane, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić ponovila je stav zvaničnog Beograda da rešenje za Kosovo ne sme biti nametnuto i da mora biti nađeno u pregovorima.

Albanski analitičari ocenjuju da je sednicom zaokružena završna kontura statusa Kosova, pa tako Baton Hadžiju kaže da je sednica zaokružila status. "Računajući i sastanak na kom će izveštaj podneti Marti Ahtisari, takozvana završna kontura statusa Kosova je završena", rekao je on.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković, međutim, smatra da je na sastanku demonstrirano opredeljenje međunarodne zajednice da se pređe na rešavanje statusa bez primene standarda. "Zasedanje i forsiranje priče o statusu pomalo me podsetilo na nešto što je bacanje đubreta ispod tepiha. Ono će kad tad izaći na videlo i bojim se da će to dati novu dimenziju destabilizaciji, ne samo Kosova i Metohije, nego i regiona", rekla je ona.

Analitičar Škeljzen Malići kaže da se sednicom SB UN zaokružuje sedmogodišnji period vladanja UNMIK-a i da će vrlo brzo, možda čak na narednoj sednici, SB učiniti korak napred u pravcu rešavanja statusa Kosova. "Ima signala da Kontakt-grupa i druge instance intenzivno rade kako bi u narednih nekoliko meseci bila nađena formula za status koji vodi nezavisnosti", smatra Malići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: