Dogovori, razgovori, prepiska...

Tokom sledeće nedelje trebalo bi da počnu razgovori između opozicionog DS-a i vladajuće G17 plus.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2006.

08:49

Default images

Obe stranke tvrde da će teme biti ustav, ekonomija i druga pitanja ključna za državu i da o eventulanim predizbornim koalicijama neće biti reči. I DS i G17 spremni su za iste razgovore i sa DSS-om, koji se za sada po tom pitanju nije oglasio.

Demokratska stranka prihvatila je poziv vladajuće G17 na razgovore o ključnim pitanjima za Srbiju, pošto su ti razgovori, kako ocenjuju, u skladu s planom Borisa Tadića iz marta o izlasku Srbije iz državne i ekonomske krize. DS takođe počinje razgovore sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže za B92 da razgovori ne moraju da budu vezani za izbore. "Imamo platformu koju je Boris Tadić ponudio još u martu i razgovaraćemo sa svim strankama koje iole liče ili razmišljaju demokratski. Razgovaraćemo i s Demokratskom strankom Srbije, smatramo da je neophodno u Srbiji napraviti dogovor. DSS je ključan faktor u Vladi Srbije, a ako oni ne mogu da razumeju o čemu se radi u Srbiji i kakva je naša ponuda, bojim se da će Srbiju snaći veliki broj problema. To ne znači da ćemo s bilo kim ići u predizborne koalicije, sada pokušavamo da vidimo da li imamo zajednički cilj, viziju Srbije, ili ne. Sve što se dešavalo u Vladi i Skupštini prethodnih dana pokazuje sa smo mi dva različita pola, a veoma je teško praviti budućnost Srbije na način kako se to sada radi u Vladi", kaže Šutanovac. 

Šef Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić kaže da predizborne koalicije neće biti tema razgovora i dodao da bi moglo biti reči o Ustavu, međusobnom uvažavanju i nenapadanju u političkom životu, ekonomskim temama i svim pitanjima važnim za državu. "O takvim temama treba razgovarati sa svim političkim strankama demokratske i proevropske orijentacije. Važno je da dođe i do trojnog sastanka G17 plus-DSS-DS. To će značajno poboljšati viđenje građana o našim odnosima", kaže Albijanić.

I dok delegaciju G17 predovdi vrh stranke na čelu sa Mlađanom Dinkićem, u timu demokrata čovek na najvišoj stranačkoj pozicije je potpredsednik Bojan Pajtić, a u delegaciji su Božidar Đelić, Dragor Hiber, Marko Đurišić, Miodrag Rakić, Tamara Milošević i Vesna Marjanović. Delegaciju za razgovore sa SVM predvodiće predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović, a u delegaciji će biti članovi Predsedništva Goran Knežević i Milorad Đurić, i Zoran Lutovac i Čila Boršoš.

Funkiconer G17 Čedomir Antić zadovoljan je delegacijom demokrata. On je u Kažiprstu Radija B92 rekao da je najbitnije da razgovori počnu oko ključnih stvari: “Ključno pitanje po mom mišljenju u ovom trenutku je ujednačavanje tog demokratskog bloka koji jedva ima većinu u Skupštini, ujednačavanje u politici. Dakle, nema potrebe ponašati se kao da smo u izbornoj kampanji sve ovo vreme. Postoje veliki segmenti politike u kojima se mi i načelno i u delovanju slažemo i nema potrebe da tu insistiramo na razlikama. U ovom trenutku demokratija u Srbiji je ugrožena. Potrebno je polako prirpemiti jednu ozbiljnu kampanju za to da se ponovo izvuče što više građana na izbore i mislim da je potrebno pripremiti uslove za to da, kako god prođu izbori na koje ćemo svi, naravno, ići samostalno, sledeća vlada bude većinska i demokratska.”

Obe stranke spremene su na ujednačavanje stavova i sa vladajućom DSS koja za sada mudro ćuti. Međutim, prepucavanja između DS i DSSa nastavaljaju se na lokalnom nivou. Stranka premijera Koštunice odbila je poziv da u Novom Sadu izađe iz koalicije sa radikalima, a kragujevačke demokrate za sutra najavljuju protest u vreme održavanja sednice vlade Srbije u tom gradu.

Nastavljena prepiska DSS-DS

Andreja Mladenoviæ iz DSS-a... (Beta)
U međuvremenu, nastavljena je prepiska saopštenjima DS-a i DSS-a, ovog puta oko održavanja sednice Vlade u Kragujevcu.

DSS je saopštio da ima pravo da protestuje zbog politike Borisa Tadića. "Mogućno je da Boris Tadić na najbolji mogući način predstavlja Đorđa Todorovića i mogućno je da je sam Todorović zadovoljan Tadićevom marketinškom politikom. Međutim, Todorović ne može da govori u ime građana Srbije i da nameće stav da su svi zadovoljni svođenjem politike na marketing. DS ima legitimno pravo da protestuje zbog politike Vlade, kao što, u istoj meri, DSS ima pravo da protestuje zbog politike Borisa Tadića", navodi se u najnovijem saopštenju DSS-a.

Prethodno je portparol DS-a Đorđe Todorović poručio je da Vlada Srbije i DSS treba da brinu o kvalitetu života građana, a ne da se bave "politikantsvom i ispraznim pretnjama". Todorović je dodao da Tadić vodi politiku u najboljem interesu države i građana.

Iz DS-a su prethodno stigli i drugačiji pozivi. Pošto je pre dva dana funkcioner DS-a Dragan Šutanovac pozvao na primirje između dve stranke, predsednik Gradskog odbora DS-a u Novom Sadu Igor Pavličić pozvao je Demokratsku stranku Srbije da napusti vladajuću koaliciju u tom gradu i priključi se Udruženoj novosadskoj opoziciji.
...i Ðorðe Todoroviæ iz DS-a (Fonet)
Poverenik DSS-a za Novi Sad Velibor Radusinović, međutim, kaže da njegova stranka za sada to neće učiniti. Kako za B92 javlja Miroslav Zadrepko, Pavličić je rekao da se u Novom Sadu mora okupiti front demokratskih snaga za promenu vlasti u tom gradu i rekao da taj front ne vidi bez DSS-a. "Primer iz Bečeja, kada su sve demokratske snage, uključujući DSS, podržale našeg kandidata za gradonačelnika, pokazuje da je takva saradnja moguća. Bilo bi najprirodnije da se to doogdi i u Novom Sadu", kaže Pavličić.

Radusinović se u ime DSS-a zahvalio na pozivu, ali i izjavio da trenutno nema mogućnosti da DSS uskrati podršku vladajućoj koaliciji u Novom Sadu. "Možemo pregovarati o tome, ali za sada je stav da nema posebnih boljitaka od promene vlasti na osnovu želje nekoga ko je bio na vlasti da opet na vlast dođe", kaže on. Radusinović ne smatra da bi promena stava DS-a prema DSS-u na pokrajinskom nivou bila ključna za promenu ponašanja DSS-a na lokalu, ali kaže da bi to izbistrilo političku scenu, pa bi i odnosi snaga bili drugačije mereni.

Na vlasti u Novom Sadu je koalicija koju čine Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, uz podršku DSS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: