Bogata biografija Zorana Krasića

Istražni organi bave se nastupom poslanika radikala u Skupštini Srbije, to jest uvredama na račun Ivane Dulić-Marković.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2006.

07:29

Default images

Zloupotrebom govornice Skupštine za širenje govora mržnje i potpirivanje nacionalne netrpeljivosti, što je kulminiralo verbalnim napadom na dosadašnju ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković, poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić skrenuo je na sebe pažnju javnosti, ali i istražnih organa, piše list "Danas".

U I Opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu pokrenute su predistražne radnje o tom slučaju, a kako je listu Danas potvrđeno u II Opštinskom sudu, u toku je dopuna istrage protiv Krasića, koji je osumnjičen da je, kao ministar za trgovinu i turizam, od 3. februara do kraja 2000. u više navrata zloupotrebio službeni položaj. Reč je o trećoj dopuni istrage koju je zahtevao zamenik javnog tužioca Ognjen Đukić, a koji je izjavio da je u toku okončanje te faze istrage.

Zahtev za sprovođenje istrage je još 25. februara 2002. tražilo II Opštinsko tužilaštvo u Beogradu pošto je od sektora Finansijske inspekcije i od kompenzacije tadašnjeg Ministarstva finansija i ekonomije dobilo krivičnu prijavu protiv Krasića. Javna tužiteljka Snežana Bogdanović potvrdila je da je u prijavi navedeno da je Krasić, nenamenskim trošenjem sredstava, oštetio ministarstvo koje je svojevremeno vodio za 1.755.908,50 dinara. Krasić je to učinio, kako se navodi, odobravanjem isplate 300.000 dinara sa računa Ministarstva Grafičkom centru Etiketa radi izdavanja sabranih dela Laze Kostića. To je učinjeno na osnovu ugovora o sponzorstvu kom je prethodio dogovor Krasića, predsednika SRS Vojislava Šešelja i direktora ZIPS Momira Markovića. Krasić je osumnjičen i da je, uz prethodni usmeni dogovor sa Šešeljem, doneo rešenje kojim je odobrio isplatu 500.000 dinara Centralnoj otadžbinskoj upravi SRS na ime kupovine 500 knjiga raznih autora, u izdanju te stranke. I taj novac je, kako se sumnja, prebačen sa računa Ministarstva za trgovinu i turizam.

Krasić je osumnjičen i da je 5. septembra 2000. potpisao putne naloge za sebe i svog vozača u Ministarstvu i podneo ih na pravdanje računovodstvu bez izveštaja o izvršenom poslu, bez obračuna pripadajućih dnevnica za sebe, podnevši i račune za ugostiteljske usluge. Sve je to bilo u suprotnosti sa Uredbom o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica. Krasić se tako ogrešio o propise i oštetio Ministarstvo za dodatnih 99.784,50 dinara.

Sumnja se i da je Krasić tokom 2000. službenu odeću i obuću, na koju imaju pravo samo inspektori i tržišne inspekcije i koju je nabavio od raznih dobavljača, dodelio i zaposlenima u drugim sektorima Ministarstva trgovine, uključujući sebe i svog zamenika, i zaposlenima u Upravi za zajedničke poslove. Time je, kako se sumnja, Ministarstvo za trgovinu i turizam oštetio za 856.124 dinara i ogrešio se o Zakon o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenja usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru i o Pravilnik o korišćenju sredstava za opremanje, modernizaciju i stimulaciju rada, prema kom pravo na službenu odeću i obuću imaju samo inspektori tržišne inspekcije.

Šta dalje?

Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu, koje je po službenoj dužnosti reagovalo i pokrenulo predistražne radnje povodom Krasićevih verbalnih ispada u Skupštini Srbije, ustupilo je predmet Okružnom javnom tužilaštvu, potvrđeno je listu Danas u obe institucije. Na pitanje šta to znači, u Okružnom tužilaštvu objašnjavaju da, ako procene da je reč o težem krivičnom delu izražavanja rasne i verske mržnje i nacionalne netrpeljivosti, predmet zadržavaju oni. U suprotnom, predmet vraćaju I Opštinskom tužilaštvu. Oni, opet, tvrde da će u tom slučaju ekspresno doneti odluku prema članu 77 Ustava, čija je suština da krivični postupak protiv poslanika koji se pozove na imunitet ne može biti pokrenut, niti poslanik može da bude pritvoren bez odobrenja Skupštine, sem ako je zatečen u vršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: