DS o početku razgovora sa G17 plus

DS najavljuje razgovore sa strankama "demokratskog bloka", o nenapadanju, motivaciji birača i stavu prema radikalima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2006.

08:24

Default images

Dogovor o nenapadanju, kampanja da na naredne izbore izađe što više birača i jedinstven odnos prema radikalima jedina su šansa partija demokratskog bloka da na sledećim izborima dobiju dovoljno glasova da formiraju vladu, stav je Demokratske stranke koji će biti predočen predstavnicima G17 plus na pregovorima dve stranke koji bi trebalo da počnu ove nedelje, piše Blic.

To je ujedno i odgovor demokratskog bloka na podatak iz „Galupovog“ istraživanja po kojem bi SRS i SPS imali dovoljno poslanika da sami formiraju novu vladu.

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac za Blic kaže da, ako demokratski blok ne želi da se to dogodi, mora da se dogovori o tri stvari - nenapadanju, motivaciji birača da izađu na izbore i odnosu prema radikalima. “Moramo da se dogovorimo da nema napadanja u kampanji. Recimo, prošla vlada koju je vodio DS obarana je aferama od kojih nijedna nije dokazana. Kada kažem „nema napadanja“, mislim na to da nema neprincipijelnih optužbi, bez ikakvih podataka i činjenica. Jedno je kada kreirate afere, a drugo kada se bunite zbog protivzakonitog prenosa nadležnosti pojedinih ministarstava na nivo Srbije. Ne možete da stičete poverenje građana u kampanji koja traje dva meseca, morate sve vreme da radite na terenu”, tvrdi Šutanovac.

On slikovito objašnjava i problem neprincipijelnog odnosa prema politici SRS. “Ne može samo DS da se oglasi kada radikali kažu za Borisa Tadića da je ustaša, kao što ne može da se oglašava samo G17 kada SRS napadne njihovu ministarku. Moraju da postoje isti aršini”, kaže Šutanovac.

Šutanovac ističe da je neophodno da se nevezano od stranačkih, sprovede i državna kampanja da što više građana izađe na izbore. “Mora da se sprovede veoma jasna kampanja da što više građana izađe na izbore, koja ne bi bila vezana za demokratske snage. Na sledećim izborima pobediće onaj ko motiviše više građana da izađu na izbore”, smatra on.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić nedavno je naveo da ta stranka predlaže pet tema za razgovor sa demokratama - ubrzanje pregovora sa EU, jačanje srpske pozicije u pregovorima o Kosovu, strateški ekonomski projekti od nacionalnog interesa, donošenje novog ustava i „zajednički nastup svih demokratskih stranaka protiv radikalizma, šovinizma i primitivizma koje širi SRS“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: