Skupština u utorak o Dulićki

Skupština Srbije u utorak raspravlja o izboru Ivane Dulić-Marković za mesto potpredsednice Vlade.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2006.

14:08

Default images

Kako saznaje B92, vladajuća koalicija obezbedila je većinu koja će izglasati taj predlog. Budući da je raspored snaga u parlamentu takav da bez podrške socijalista ne može da prodje nijedan vladin predlog, od njihove odluke zavisi i ishod glasanja.

Poslanici SPS-a okupljeni oko Ivice Dačića nisu sporni za podršku Dulić-Marković, medjutim neizvesno je kako će glasati pet poslanika tzv. tvrdog krila SPS-a.

Jedan od poslanika socijalista Bojan Kekić najavljuje da će GO SPS-a zvaničnu odluku doneti u ponedeljak: "Moj je stav da će to biti vrlo burne sednice i poslaničkog kluba i Izvršnog odbora. Određena pitanja kad se tiče Ivane Dulić-Marković, a ona je izazvala socijaliste nekoliko puta, smatramo da  predlagač nije dobro razmislio znajući da bez SPS-a u ovom momentu ne može da bude izabran nijedan potpredsednik niti ministar".

Kako B92 saznaje za izbor Ivane Ivane Dulić Marković vladajuća koalicija ipak je obezbedila 126 glasova. Za taj predlog glasaće poslanici DSS-a, G17 plus, Nove Srbije i SDPO-a, SPO-a, dva poslanika Liste za Sandžak Bajram Omeragić i Esad Džudžević zatim odbegli radikal Branislav Stevanović koji će se priključiti poslaničkog grupi Nova Srbija kao i Slobodan Živkucin koji je trenutno na listi poslaničke grupe za Evropsku Srbiju. Uz 22 poslanika SPS-a vlada ima podršku od 131 poslanika, tako da ovaj predlog sigurno prolazi.

O tome da li će poslanici demokratske stranke biti u sali kada se bude raspravljalo o izboru Ivane Dulić Marković ta stranka tek treba da odluči. Medjutim sasvim je izvesno je da demokrate neće glasati za taj predlog iako su nagovošteni pregovori DS-a i G17 oko ukrupnjavanja demoktratskog bloka, kaže Đorđe Todorović iz DS-a: "Što se tiče podrške Ivani Dulić-Marković, toga neće biti. Možemo da razgovaramo sa ljudima iz G17 plus. Pre dva meseca Boris Tadić je pozvao sve demokratske snage na ujedinjenje, na razgovore o deset prioriteta koje smo tada izneli. U skladu s tim razgovaraćemo sa G17 plus, kao i sa ljudima iz svake druge stranke demokratske opcije, ali to ne znači da ćemo podržati gospođu Dulić-Marković za potpredsednika vlade".

Skupština će u utorak raspravljati i izboru za novog ministra poljoprivrede, Gorana Živkova, kandidata G17 plus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: