U potrazi za konsenzusom oko ustava

Zoran Lončar, Dragor Hiber, Milorad Vučelić i Timislav Nikolić predstavnici su stranaka i baviće se pitanje novog ustava.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2006.

10:31

Default images

Jedna od ključnih tema će biti pitanje kako definisati Srbiju - kao građansku ili nacionalnu državu. Prema predlogu DS-a, Srbija je država svih njenih građanki i građana. Model vladajućih stranaka, sa kojim se slažu i radikali i socijalisti, podrazumeva državu srpskog naroda i građana koji u njoj žive.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će od ponedeljka početi rad na usaglašavanju dva teksta predloga novog ustava – vladajuće koalicije i Demokratske stranke. Kada predstavnici četiri stranke usaglase tekst, on će biti prvo predstavljen Pododboru, a zatim i Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja, dodao je Marković.

Vladajuća koalicija odredila je ministra iz DSS-a Zorana Lončara kao svog eksperta, dok će radikale i socijaliste predstavljati Tomislav Nikolić i Milorad Vučelić.

Demokratska stranka za posao usaglašavanja dosadašnjih predloga za novi ustav Srbije imenovala Dragora Hibera. On kaže za B92 da će tek kada počne ozbiljan rad, moći da se vidi koje su tačke oko kojih je moguće postići konsenzus: "Samo okvirno se može reći da će glavne tačke za raspravu biti način organizovanja lokalne samouprave, prava, ovlašćenja i finansijska sredstva samouprave i pokrajine Vojvodine, Kosova kada se njegov status reši. Drugo pitanje koje je već odavno poznato jeste način izbora predsednika republike, ali misilim da će dosta reči biti i oko oblikovanja i mera uređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava."

Hiber smatra da je najsloženije i najteže pitanje način donošenja novog ustava. Ideja da se pokuša doneti novi ustav uz poštovanje pravila u postojećem ustavu deluje na prvi pogled logično, ali je referendum u ovim uslovima nemoguć, smatra Hiber: "Ne treba, međutim, zaboraviti na to da referendum jeste usložen upravo situacijom na Kosovu i da rezolucija 1244 kao i današnje stanje teško da će dozvoliti referendum na Kosovu, a s druge strane bez Kosova referendum je težak. Verovatno da je bolje početi razgovore s obziljnim dijalogom oko načina promene ustava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: