LDP, GSS i SDU za vanredne izbore

Srbiji su potrebni novi izbori, a ne rekonstrukcija propale vlade, ocenili su predstavnici tri opozicione stranke.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.06.2006.

14:09

Default images

Lideri Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije, koji su bili na vlasti u vladi Zorana Đinđića, naveli su da su Srbiji potrebni izbori. "LDP smatra da se građani Srbije više ne mogu lagati i varati, a to će biti ono što će biti isključiva posledica rekonstruikcije vlade koja je najavljena za narednu nedelju", rekao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

On je ocenio da su premijer Srbije Vojislav Koštunica i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić Srbiju doveli u sukob sa Evropom i SAD i zemlju uveli u "sistem Miloševićevih vrednosti".

I lideri GSS-a i SDU Nataša Mićić i Žarko Korać rekli su na konferenciji da je za Srbiju najbolje rešenje raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Korać je izneo i tvrdnju da je "kupljen još jedan mandat" za sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se glasati o rekonstrukciji Vlade, kako bi bila obezbeđena većina vladajućoj koaliciji. "Kad bude glasanje za potpredsednika Vlade, videćete ko je glasao i kako je glasao", rekao je Korać, upitan da precizira informaciju koju je izneo.

On je naglasio da "oni koji sa socijalistima planiraju da rekonstruišu Vladu, ne mogu biiti oni koji će demokratizovati Srbiju". "Oni koji traže da se zabrani SRS, a u isto vreme su u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije koja je stvorila SRS, lažu građane Srbije i pokušavaju da izbegnu odgovornost za slom naše zajednice i politički poraz koji su pretrpeli", rekao je lider LDP-a.

Predstavnici GSS, LDP i SDU ocenili su da je jedini način da se Srbija suoči s prošlošću - primena Zakona o lustraciji koji je usvojen pre tri godine, a ne primenjuje se. "Traženje podrške od građana je licemerje. Stranka koja je suspendovala Zakon o lustraciji, koja odbija da ga primeni godinama, traži od građana da urade ono što ona sama ne želi da uradi", rekao je Jovanović.

LDP i G17 oko radikala i Novog Bečeja

Lideri tri stranke kritikovali su i stranku G17 plus koja je pokrenula akciju protiv govora mržnje i napada poslanika Srpske radikalne stranke na ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković. "Kampanja koja je pokrenuta i koju sprovodi stranka Mlađana Dinkića za cilj nema demokratizaciju Srbije, već skrivanje odgovornosti koje prati delovanje G17 plus za propast našeg društva", ocenio je Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao i da su izbori u Novom Bečeju, čiji se drugi krug održava u nedelju, a u koji su ušli kandidati LDP-a i radikala, "najjasnija potvrda neprincipijelnosti" G17 plus, DSS-a i svih, kako je rekao, "navodnih demokratskih snaga". Na konferenciji su novinarima podeljeni stranački pamfleti SPS-a - Udruženja za evropski Novi Bečej, za koje Jovanović tvrdi da je u pitanju G17 plus, kao i zajednički letak SPS-a i DSS-a, a u kojima se traži od građana da podrže kandidata radikala i oštro kritikuje lider LDP-a.

U odgovoru na takve stavove, funkcionerka G17 plus Ivana Dulić-Marković pozvala je Liberalno-demokratsku partiju, Građanski savez Srbije i Socijaldemokratsku uniju da podrže inicijativu G17 plus za prikupljanje potpisa za zabranu radikala i poručila im da nije vreme za podele.

"Nije vreme da se proevropske stranke dalje bore međusobno, da se dele i vređaju. Pozivam Čedomira Jovanovića, sve članove LDP-a, GSS-a i SDU-a da podrže našu inicijativu, jer bi to morala biti refleksna radnja, kao što je to jednom rekao Stojan Cerović - kao trzaj ruke kojoj su prineli vatru", rekla je Dulić-Marković za agenciju Beta.

Ona je pozvala građane Novog Bečeja da u drugom krugu izbora za predsednika te opštine podrže kandidata LDP-a Milivoja Vrebalova i dodala da je to odluka političkog saveta G17 plus u Vojvodini, doneta sinoć. Ona je takođe negirala je da G17 plus stoji iza Udruženja za evropski Novi Bečej.

To Udruženje podržalo je kandidata Srpske radikalne stranke Sašu Maksimovića za drugi krug izbora za predsednika opštine, a protiv kandidata LDP-a Milivoja Vrebalova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: