Prikupljanje potpisa za zabranu SRS

G17 plus počeće sutra u minut do 12 sati prikupljanje potpisa građana Srbije za inicijativu za zabranu SRS.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.06.2006.

07:54

Default images

U duhu Svetskog prvenstva, G17 plus svoju akciju nazvao - "Crveni karton za crnu stranku". Funkcionerka stranke Snežana Plavšić-Stojanović očekuje da državni tužilac pokrene postupak za zabranu radikala nakon što je njihov poslanik Zoran Krasić u Skupštini na nacionalnoj osnovi vređao ministarku Ivanu Dulić-Marković.

Ona je na konferenciji za novinare poručila da će svojim potpisima "građani reći ne šovinizmu, primitivizmu, uvredama i jeziku mržnje ". "Nisu krivci primitivci, krivi smo mi što smo ih pustili. Zato pozivamo sve da nam se pridruže i da ne dozvolimo više vređanje Srbije", kaže Snežana Plavšić-Stojanović.

G17 plus je pozvao sve građane, proevropske stranke, nevladine organizacije i javne ličnosti da se uključe u akciju prikupljanja potpisa, "čime će biti pokazano da Srbija nije onakva kakvom je prikazuju radikali". Pravni tim G17 plus počeo je da prikuplja dokumenta koja će dostaviti tužiocu, a koja dokazuju da postoji osnov za zabranu radikala. 

Međutim, zamenika predsednika radikala, kako kaže, inicijativa stranke Mlađana Dinkića uopšte ne zabrinjava: "Za mene je čak i poželjno da G17 izvodi akcije protiv SRS pošto time samo podiže ugled SRS među onim građanima Srbij koji vole Srbiju, a ne vlast, moć, novac i krađu. Mogao bih čak da vam obećam da ću da pojedem sve spiskove sa zaista prikupljenim potpisima građana koji traže da se zabrani SRS. Toliko će malo toga biti, da mi taj papir, bilo kakav da bude, neće smetati želudcu."

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da G17 plus traži zabranu radikala "zbog paničnog straha od želje građana za promenom vlasti i zbog želje građana da SRS vlada Srbijom". Vučić je agenciji Beta rekao da je G17 plus posebno u panici "zbog činjenice da će morati da odgovara pred licem pravde zbog učešća u kriminalu i lopovluku".

Još uvek je nepoznato da li će se pojavljivanje govora mržnje u parlamentu odraziti na rejtinge političkih stranaka, ali poslednje istraživanje Medijum Galupa, rađeno pre poslednjih događanja, pokazuje da kod pristalica demokratskih stranaka i dalje raste apstinencija, dok je radikalsko glasačko telo disciplinovano.

Kako kaže Srbobran Branković iz agencije Medijum Galup Internešnl, reformskom bloku nije dovoljna samo marketinška kampanja da preokrene stvari: "Ono što bi oni morali da urade, to je da učine da se standard građana bar malo poboljša i tako motivišu ljude da izađu iz razočaranosti i apstinencije."

Razlog više za mobilizaciju stranaka demokratskog bloka, prema rečima Srbobrana Brankovića, jeste to što istraživanja pokazuju da kada bi izbori bili održani u ovom trenutku, moguće je čak i da bi radikali i SPS dobili dovoljan broj poslanika da posle šest godina ponovo formiraju svoju vladu.

Posle najnovijih istraživanja Srpska radikalna stranka zatražila je hitne vanredne izbore na svim nivoima. Oni kažu da je razlog za taj zahtev neophodnost da Srbija izađe iz teške ekonomske i socijalne krize.

DS: Raskinite koalicije sa SRS-om

Posle oštrih verbalnih sukoba poslanika G17 plus i SRS-a, DS pozvao G17 plus da napusti koalicije sa SRS-om na lokalnom nivou. Optužbe su počele još tokom akcije G17 plus ispred zgrade parlamenta, kada su aktivisti G17 pokazivali radikalima crvene kartone i kašike i uzvikivali "Ubice, ubice" i "Krasiću, napolje", a Tomislav Nikolić izvadio "lisice", zatvorsku košulju s brojem 001 na kojoj je pisalo "Dinkić" i neke papire, a poslanici SRS-a vikali "Lopovi, lopovi".

U saopštenju Demokratske stranke stoji da G17 plus treba da napusti koaliciju s radikalima kako bi pokazao doslednost u ocenama koje poslednjih dana izriče na račun Srpske radikalne stranke.

U međuvremenu, iz Prvog opštinskog javnog tužilaštva saopšteno je da je od Skupštine Srbije tražen video snimak izlaganja poslanika Zorana Krasića. Goran Ilić, tužilac tog tužilaštva, za B92 kaže da će tužilaštvo najhitnije i najozbiljnije razmotriti incident u parlamentu i na osnovu toga doneti odluku. "Sve je to preduzeto da bi bilo utvrđeno da li je izvršeno krivično delo povrede ugleda naroda, nacionalnih ili etničkih grupa. Pošto dobijemo autentične materijale, u najkraćem mogućem roku ćemo odlučiti da li ima krivične odgovornosti", rekao je Ilić.

S druge strane, predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je da taj sud može doneti odluku o zabrani rada političke stranke na predlog republičkog tužioca i da je o inicijativi G17 plus za zabranu SRS-a obavešten preko medija. Vučetić je rekao da Ustavni sud može da uđe u postupak o konkretnoj stvari tek ako dođe do inicijative takve vrste.

G17 plus: Navodi DS-a nekorektni

Predsednica Izvršnog odbora G17 plus Verica Kalanović izjavila je da su navodi DS-a o koalicijama G17 plus i radikala nekorektni. "U četiri od pomenutih 11 opština G17 plus nije bio u vlasti. U ostalima jeste, ali ne u koaliciji s radikalima, već s drugim strankama, između ostalih s DS-om. Posle našeg jasnog stava da ne želimo nikakvu saradnju s radikalima, iznetog na Glavnom odboru u oktobru 2004, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, izdvojio je G17 plus kao jedinu stranku s kojom ne želi da ima nikakvu saradnju. Želimo da širimo front protiv nacionalizma, mraka i mržnje, koji radikali seju, i pozivamo sve stranke evropske i demokratske orijentacije, sve nevladine organizacije i sve pojedince da nam se pridruže u otporu radikalizaciji Srbije", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: