Zabrana rada SRS-a pravno moguća

Današnje zasedanje srpskog parlamenta obeležio oštar verbalni sukob poslanika G17 plus i SRS, koji je umalo prerastao u fizički.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2006.

08:28

Default images

Omladina G17 plus organizovala je jutros ispred Skupštine akciju "Ivana je jedna od nas. Kaži NE šovinizmu SRS-a". Oni su, noseći transparente "Ivana je jedna od nas", napisane ćirilicom, latinicom i na mađarskom jeziku, dočekali poslanike SRS-a koji su na čelu s Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem došli pred Skupštinu.

U trenutku ulaska, aktivisti G17 pokazivali su radikalima crvene kartone i kašike i uzvikivali "Ubice, ubice" i "Krasiću, napolje". Tomislav Nikolić je tada izvadio "lisice", zatvorsku košulju s brojem 001 na kojoj je pisalo "Dinkić" i neke papire, a poslanici SRS-a su vikali "Lopovi, lopovi". Među radikalima nije bio poslanik Zoran Krasić. Među članovima G17 bili su i režiser Goran Paskaljević i direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas.

Sukob između stranke G17 plus i radikala nastavljen je i u Skupštini Srbije. Dva dana posle uvreda koje je na račun ministarke poljoprivrede Ivane Dulić Marković sa skupštinske govornice uputio radikal Zoran Krasić, situacija u skupštinskoj sali bila je na ivici incidenta. Česti prekidi sednice bili su prema oceni predsedavajućeg, jedini način da žestoki verbalni sukobi i međusobna koškanja ne dovedu do ozbiljnijeg incidenta.

Deo rasprave izgledao je ovako:

Albijanić, G17 plus: "Kako vas nije sramota, vas koje karakteriše mrak, crnilo, rat, zločini, ubistva, nasilje, nemaština, siromaštvo, diktatura, hiperinflacija, pljačka, kako vas nije sramota da ovde tako nešto govorite."

Vučić, SRS: "Ovo je dres – zatvorska košulja, koji će Mlađan Dinkić da nosi. Poklanjam pristunom ministru Jočiću da ga uskoro u to odvede, a zvuk policijskih lisica je zvuk koji će uskoro da se čuje za Mlađana Dinkića."

Vitošević, G17 plus: "Ne svodi se sve na šovinizam, mi danas vidimo i druge izlive u Skupštini, donose se razni rekviziti iz seksi šopova koji se pokazuju u Narodnoj skupštini i time se opet vređa njeno dostojanstvo".

Nikolić, SRS: "Ove lisice koje smo doneli danas nisu iz seksi šopa. Mi ne tvrdimo da je Dinkić kurva, nego da je lopov" .

Sitacija se smirila tek posle konsultacija kod predsednika parlamenta Predraga Markovića. On je sa govornice pozvao poslanike na odgovornost i spremnost da pre svega deluju u interesu države.

Po svemu sudeći, Republičko javno tužilaštvo povodom najnovijih šovinističkih ispada radikala neće reagovati. U Tužilaštvu kažu da je dug put do zabrane rada jednoj političkoj stranci zbog učestalog govora mržnje i da bi za pokretanje postupka trebalo utvrditi broj i sadržaj izjava predstavnika stranke kojima se raspiruje rasna, verska i nacionalna mržnja i netrpeljivost, a zatim i da takve izjave ugrožavaju javni interes. Tužilaštvo bi eventualno moglo da preduzme gonjenje po službenoj dužnosti ukoliko se utvrdi da neko konstantno, sistematski, smišljeno i organizovano širi govor mržnje radi stvaranja razdora na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi.

Međutim, Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da će tražiti od Skupštine Srbije video snimak izlaganja poslanika Zorana Krasića, kako bi utvrdilo da li u njegovom obraćanju ministarki Ivani Dulić Marković ima osnova za intervenciju tužilaštva. Tužilac Goran Ilić je rekao da Tužilaštvo još nije dobilo krivičnu prijavu ili izveštaj nekog državnog organa, ali će proveriti činjenice u vezi sa incidentom u parlamentu. Ilić je rekao da bi verbalni napad Krasića na ministarku mogao da se podvede pod krivična dela uvreda ili kleveta, povreda ugleda naroda ili nacionalne manjine, kao i izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje.

Predsedavajući Skupštine Srbije Vojislav Mihailović, koji jedini po skupštinskom poslovniku mogao bar novčano da kazni govor mržnje, izjavio je da je imunitet poslanika iznad krivične odgovornosti. "Poslanici ponavljam nisu đaci i ovde ne možete da upravljate kao u školi. Kazne su poslednja i najgora mera koju možete da preduzmete kao predsedavajući i kada to jednom preduzmete ne znate gde ćete izaći. U parlametnima zapadnih demokratija imate i tuča i nokautiranja i sve i to se dešava. Kažete da se ne kažnjava, ma kažnjave se ali ne kako vi mislite kao sudija za prekršaje nego se dobro meri i odmerava kad će da se kazni poslanik".

Miloljub Albijanić od Adminsitrativnog odbora traži da kazni poslanika Zorana Krasića zbog nacionalen netrpeljivosti i govora mržnje u Skupštini Srbije. "To je obaveza koju moram da ispunim. U Administrativnom odobru vladajuća većina ima većinu i ja očekujem od koalicionih partnera da se Zoran Krasić primereno kazni shodno poslovniku, članovi 108, 109 110 i 112 – to je udaljavanje sa sednice, najmanje 12 dana ili do kraja ovog zasedanja i novčana kazna od 32 hiljade dinara."

Demokratska stranka je pozvala G17 plus da napusti koalicije sa Srpskom radikalnom strankom na lokalnom nivou, kako bi pokazali doslednost u svojim ocenama koje poslednjih dana izriču na račun SRS-a: "Podsećamo stranku G17 plus da je sa strankom za koju kaže da je 'fašistička' i za čiju se zabranu zalaže, u koaliciji u opštinama Aranđelovac, Bački Petrovac, Kuršumlija, Lučani, Negotin, Opovo, Plandište, Požega, Sombor, Svrljig i Žagubica."

Lilić: Radikali prešli granicu

Prvo opštinsko javno tužilaštvo ispitaće incident u Skupštini Srbije koji je napravio poslanik radikala Zoran Krasić, rekao je za Danas Goran Ilić, tužilac tog tužilaštva. Tužilaštvo će najhitnije i najozbiljnije razmotriti incident u parlamentu i na osnovu toga doneti odluku, kaže Ilić.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Miloljub Albijanić, šef Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, svojevremeno, poslanici radikala Nataši Jovanović rekao da traži zadovoljenje na nekom drugom mestu i da su svi ćutali. "Pa je rekla Ivana Dulić-Marković u Skupštini da su Srbi zločinci jer su umesto breskvi prevozili leševe, pa svi ćute jer je to govor ljubavi, a kada neko ideološki kaže, a ne nacionalno, jer nijednog trenutka ne pominje Hrvate nego kaže, jasno, 'ideološke ustaše', i to govori o nekim savetnicima... To će vam sve temeljno objasniti Krasić, ali u ideološkom smislu, svi njihovi savetnici su antisrbi ili, kako ih naš narod zove, ustaše. Svi oni direktno rade protiv Srbije, a naš narod to zove tim imenom, kao i Borisa Tadića", kaže Vučić.

G17 plus i pojedine nevladine organizacije traže od republičkog tužioca da pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu Srpske radikalne stranke. Iako do sada takva mogućnost nije korišćena, ona je, po pravnim propisima, moguća, kaže za B92 predsednik udruženja Pravnici za demokratiju Stevan Lilić.

"Obrazloženje Vučića da to nije po nacionalnoj, već po ideološkoj osnovi, ne isključuje odgovornost i takvu mogućnost. Naprotiv, to je i ozbiljniji osnov za postavljanje pitanja da li takva stranka može da učestvuje u realnom životu koji počiva na vrednostima i principima demokratije. To je nadležnost Vrhovnog suda Srbije, a ako bude utvrđeno da je došlo do raspirivanja nacionalne mržnje, mislim da bi takva jedna mera bila osnovana", kaže Lilić.

Stevan Lilić kaže da govor mržnje ne sme da bude sredstvo za pridobijanje biračkog tela. "Takva retorika u demokratskim društvima nije dozvoljena, a radikali su još jednom prešli dozvoljenu granicu. Otkad postoji Srpska radikalna stranka, mi smo svedoci da je ona nasilna, nasilje je deo njihove političke platforme, a to nije dopustivo. Videli smo brojne istupe na sednicama Skupštine, gde se fizički nasrtalo na predsednike, s polivanjem vodom i čupanjem mikrofona, a to je zabrinjavajuće. Mislim da bi nadležni trebalo da preduzmu odgovarajuće korake i mere. U demokratskim društvima pribegavanje nasilju je nedopustivo", kaže Lilić.

Vučetić: Odluka o zabrani samo na predlog tužioca

Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je danas da taj sud može doneti odluku o zabrani rada političke stranke na predlog republičkog tužioca i da je o inicijativi G17 plus za zabranu Srpske radikalne stranke obavešten preko medija. Vučetić je rekao da Ustavni sud može da uđe u postupak o konkretnoj stvari tek ako dođe do inicijative takve vrste.

"Ustav Srbije kaže da je zabranjeno delovanje koje ima za cilj rušenje Ustavom utvrđenog poretka, narušavanje teritorijalne celovitosti, celokupnosti i nezavisnosti Srbije, delovanje koje ima za cilj ugrožavanje i narušavanje Ustavom zajamčenih sloboda i prava građana i delovanje koje ima za cilj izazivanje i podsticanje nacionalne i verske netrpeljivosti i mržnje", rekao je Vučetić. On je rekao da su to ustavni osnovi koji omogućavaju da pred tim sudom bude pokrenut postupak, odnosno doneta odluka o zabrani rada političke stranke ili političke organizacije.

LSV: Juče Ivana, sutra bilo ko drugi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva sve političke partije i nevladine organizacije u Srbiji koje su osudile napad poslanika SRS-a na ministarku Ivanu Dulić-Marković, da se zajedno založe za zabranu rada svih političkih i drugih organizacija koje svojim delovanjem šire rasnu, versku i međunacionalnu netrpeljivost: "Nedopustivo je da se SRS u najvišim institucijama vlasti, kao što je republički parlament, slobodno služi jezikom mržnje i otvoreno širi svoju fašističku ideologiju bez ikakvih posledica."

LSV smatra da je neophodno ujediniti napore da se Srpska radikalna stranka zabrani, jer "juče je na meti radikala bila ministarka Dulić-Marković, sutra to može biti bilo koji građanin Srbije, a posledice njihove politike su svima, nažalost, poznate."

Mićić: Rapustiti skupštinu

Građanski savez Srbije traži hitno raspuštanje Skupštine Srbije, u kojoj se više ne poštuju zakoni, ustav, osnovne norme kulturnog i civilizovanog ponašanja, a ni poslovnik o radu parlamenta, izjavila je predsednica GSS-a Nataša Mićić. U pisanoj izjavi, ona kaže da je to jedini način da u skupštinske klupe konačno sednu ljudi koji će na dostojan način predstavljati interese građana Srbije.

Ona je ocenila da je današnje ponašanje poslanika doprinelo da se svaki građanin Srbije stidi ljudi za koje je 2003. godine glasao: "Sramnoj slici Skupštine doprineo je predsedavajući, vladajuća većina, koja da bi ostala na vlasti, po svaku cenu pokušava da sačuva ovaj saziv, ali i javni tužilac, na čiji predlog sud može da zabrani rad pojedinih političkih partija, a već je odavno jasno da za to ima razloga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: