G17 plus: Zabraniti SRS

G17 plus zatražio od republičkog tužioca da pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu Srpske radikalne stranke.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.06.2006.

07:54

Default images

Zahtev je upućen zato što se ta partija nije ogradila od izjave svog poslanika koji je vređao ministarku Ivanu Dulić-Marković na nacionalnoj osnovi. S druge strane, radikali se nisu ogradili od tog govora mržnje, već su, kako je saopštio njihov generalni sekretar Aleksandar Vučić, spremni da odgovaraju za verbalni delikt, a premijer Srbije smatra da je neophodno javno izvinjenje.

Stranka G17 plus pozvala je sve političke partije, nevladine organizacije, institucije i pojedince da reaguju povodom jučerašnjeg incidenta u Skupštini Srbije i budu brana ekstremizmu, šovinizmu, primitivizmu i govoru mržnje. Kako je novinarima rekao šef Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić, važno je da se danas vidi u Srbiji ko je ko i ko na koji način izražava političke stavove. Albijanić je objasnio i da se to ne odnosi samo na stranke vladajuće većine, već na sve političke subjekte. "G17 plus zahteva od predsednika Skupštine Srbije da, u skladu s poslovnikom i svojim ovlašćenjima, najoštrije kazni poslanika SRS-a Zorana Krasića zbog jučerašnjeg izazivanja i podsticanja nacionalne netrpeljivosti i mržnje u Skupštini. S obzirom na to da se SRS nije ogradio od šovinističkih i primitivnih izjava svog poslanika i osudio njegovo ponašanje, G17 plus očekuje da se oglasi javni tužilac Srbije i pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu rada SRS-a", kaže Albijanić. 

G17 plus sutra u 9.00, u vreme kada poslanici dolaze na posao, organizuje protestni skup ispred Skupštine Srbije. Gradom je počeo da kruži i SMS: "Sutra u 9.00 ispred Skupštine Srbije. Ivana je jedna od nas. Kaži NE šovinizmu SRS-a. Ponesi kašiku."

Vučić: Napad nije u nacionalnom, nego u ideološkom smislu

Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić, reagujući na govore radikala sa skupštinske govornice, kaže da su poslanici te stranke uvek spremni da odgovaraju za verbalni delikt i da imaju dokaze za sve što su izneli. "I sve one prazne priče, sve gluposti, da li je rekao ovaj ili onaj... Pa rekao je Albijanić Nataši Jovanović da traži zadovoljenje na nekom drugom mestu, pa su svi ćutali, pa rekla Ivana Dulić-Marković u Skupštini da su Srbi zločinci jer su umesto breskvi prevozili leševe, pa svi ćute jer je to govor ljubavi, a kada neko ideološki kaže, a ne nacionalno, jasno ideološki kaže jer nijednog trenutka ne pominje Hrvate nego kaže - u pitanju su ideološke ustaše, potpuno jasno, i to govori o savetnicima nekim... velika stvar, strašna stvar, znate zbog čega? Pa zbog lopovluka, zbog para, zbog sramote, zbog pljačke građana je to“, ocenjuje Vučić, koji je na istoj konferenciji izjavio da će podneti krivičnu protiv Mlađana Dinkića zbog zloupotrebe službenog položaja i štete koju je, kako Vučić tvrdi, ovaj naneo državi pri iznajmljivanju poslovnog prostora Narodne banke Srbije medijskoj kući B92. Opširnije ovde.

Vučić kaže da su radikali uvek spremni da odgovaraju za verbalni delikt, da poslanik Zoran Krasić ima dokaze za sve što je izneo i da sa oduševljenjem čeka da sve činjenicama pobedi na sudu: "On je govorio u ideloškom smislu o ustašama vrlo precizno i jasno i rekao: 'Uzmite svog potpredsednika Ivanu Dulić-Marković, i ona pokupi ove njene ustaše i dovede da budu savetnici.' Sve će vam temeljno objasniti Krasić, ali u ideološkom smislu, svi njihovi savetnici su antisrbi ili, kako ih naš narod zove, ustaše. Svi njihovi savetnici, i iz G17 i iz Demokratske stranke i na sve druge strane, svi rade protiv Srbije, a naš narod to naziva tim imenom, kao i Borisa Tadića“, kaže Vučić.

Koštunica osudio napad na Ivanu Dulić-Marković

"Kada sam kao mandatar za sastav Vlade Srbije u martu 2004. predložio Ivanu Dulić-Marković za ministarku poljoprivrede, to sam učinio s punim poverenjem da će Srbija dobiti dobrog ministra. Tokom protekle dve godine, to poverenje je i na profesionalnom i na ljudskom planu u potpunosti opravdano", kaže se u izjavi Koštunice.

"U osnovi državotvorne ideje Srbije nikada se nije nalazio bilo koji oblik etničkog ili bilo kog drugog načina preopoznavanja ljudi, već je važilo samo jedno i jedino merilo, a to je da se deluje u interesu Srbije i njenih građana. Cela javnost je s punim pravom osudila napad na Ivanu Dulić-Marković i stala u njenu odbranu, što je značajna satisfakciju, ali i daje nadu da će prestati ružni i neopravdani napadi na ljude. Uvrede i pokušaji ponižavanja ljudi duboko su strani našoj tradiciji. Kada se tako nešto dogodi, bilo bi više nego neophodno da se čuje i javno izvinjenje, kao znak spremnosti da se jednom zauvek prekine svaki oblik nacionalne diskriminacije", kaže se u saopštenju.

Aleksandar Vučić danas se čudi što premijer Srbije traži izvinjenje radikala i ocenio da je pokrenuta kampanja protiv te stranke. Vučić je Beti rekao da Koštunica treba da se izvini građanima Srbije za sve pljačke i lopovluke svoje vlade. "Krasić nije nijednog trenutka pominjao nacionalnost i Koštunica i tu izmišlja, a mnogo bi mu bilo bolje da se bavi pljačkama svojih ministara i da ne sprečava javne tužioce da podižu optužnice protiv najvećih lopova, a oni sede u Vladi Srbije", rekao je Vučić.

"Divljački napad"

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da je ogorčeno zbog nastavljanja govora mržnje u najvišim institucijama vlasti i nedavnog šovinističkog napada na ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković. "Pozdravljamo oštru i blagovremenu reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića na brutalne uvrede izrečene u Skupštini Srbije, ali smo zabrinuti zbog činjenice da drugi predstavnici vlasti ili uopšte nisu reagovali, ili su reagovali sa zakašnjenjem", navodi NUNS.

Osam nevladinih organizacija zahteva da se protiv Krasića pokrene krivični postupak zbog napada na Ivanu Dulić-Marković, kao i da mu skupštinska većina koja podržava Vladu oduzme imunitet. U saopštenju Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beogradskog kruga, Komiteta pravnika za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih, Žena u crnom, Građanske inicijative i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, najavljuje se i da će ta grupa nevladinih organizacija pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu rada SRS-a. Osnov za to jeste činjenica da Ustav Republike Srbije kao jedan od osnova za zabranu rada političke stranke ili druge organizacije navodi izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Nevladine organizacije takođe zahtevaju da se institut imuniteta koristi zbog cilja zbog koga i postoji, a to je pravo na slobodno izražavanje političkog stava, a ne kao štit za izbegavanje krivične odgovornosti nasilnika.

"Osuda predsednika države Borisa Tadića i drugih Vladinih funkcionera i političkih stranaka dobiće pravi smisao i sadržaj tek kada u skladu sa izdatim saopštenjima preduzmu i konkretne korake koji će pokazati pravu zrelost da se stane na put fašističkom orgijanju bilo koje stranke i pojedinca. Borba za demokratiju i vladavinu prava ne dobija se saopštenjima nego konkretnim delovanjem", piše u saopštenju tih organizacija. Oni smatraju da je takva politika poslanika SRS-a osnov za pokretanje postupka za zabranu delovanja SRS-a pred Ustavnim sudom Srbije, na osnovu člana 125 stava 6 Ustava Srbije zbog povrede člana 44 Ustava Srbije.

Građanski savez Srbije poziva nadležne državne organe da preispitaju rad pojedinih političkih organizacija i preduzmu zakonom propisane mere, kako bi sprečili dalje širenje mržnje i napade na nacionalne manjine, koji su ovih dana eskalirali u Skupštini Srbije. "Tolerancija koju prema fašističkim ispadima Srpske radikalne stranke pokazuju državni organi i vlada Vojislava Koštunice, koja je najodgovornija za vraćanje ove pojave u naše društvo, predstavlja saučesništvo u najgrubljem kršenju ljudskih prava, čiji smo juče bili svedoci", kaže se u saopštenju GSS-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije u Skupštini Srbije Meho Omerović izrazio je ogorčenje zbog "jezika mržnje koji je na najšovinističkiji način ponovo demonstriran u parlamentu". Omerović je rekao da se pokazalo da predstavnici SRS-a u parlamentu mogu da rade šta "god im padne na um, a da pri tom ostaju nekažnjeni".

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini protestovao je zbog toga što izliv nacionalne netrpeljivosti prema ministarki poljopivrede Ivani Dulić-Marković nije kažnjen. DSHV u saopštenju izražava najoštriji protest zbog jučerašnje izjave i ukazuje da je ona upućena čak i na račun državnog funkcionera i da su je uputili pripadnici onih snaga koje su devedesetih godina zagovarale i sprovodile proterivanje Hrvata iz Srema. "Reči mržnje i uvrede izrečene sa skupštinske govornice, upućene ministarki poljoprivrede i njenoj porodici, koja ne pripada većinskom narodu, moraju zahtevati višestruku odgovornost osobe koja ih je izrekla", navodi DSHV.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić ocenio je da je izlaganje poslanika radikala u parlamentu o ministarki poljoprivrede Ivani Dulić-Marković "više od govora mržnje" i da je ozbiljna opomena svim partijama demokratskog političkog bloka. Potpredsednik SPO-a je konstatovao da jučerašnji događaj nije iznenađenje, već pokazatelj u kom smeru Srbija kreće i šta čeka građane ukoliko SRS dođe na vlast.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić izjavio je da "ne treba problematizovati nečiju nacionalnu pripadnost". Vučelić je agenciji Beta rekao da mu kod Ivane Dulić-Marković ne smeta jedino to što je Hrvatica, ali da mu sve ostalo u vezi sa njom smeta - to što uništava poljoprivredu, kao i njen izbor za potpredsednika Vlade Srbije.

Demokratska stranka je pozvala predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića da stane u odbranu dostojanstva parlamentarizma u Srbiji, gde je nedopustiv govor mržnje kakav se mogao čuti u utorak. "DS smatra nedopustivom izjavu potpredsednika Skupštine Srbije Vojislava Mihailovića da je očigledno u pitanju sukob radikala i ministarke, ali da ne zna, niti razume, suštinu sukoba'", piše u saopštenju DS. Mihailović, koji je predsedavao sednici, bio je dužan da spreči govor mržnje jer je odgovoran za javno izgovorenu reč u parlamentu, navodi DS i podseća da su čelnici SRS-a slične kvalifikacije iznosili i za druge državne zvaničnike.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić osudio je napade SRS-a na Ivanu Dulić-Marković. "Smatrao sam da je to neko vreme koje je ostalo iza nas i da Srbija ipak ulazi u korektnu i fer parlamentarnu borbu, gde će biti diskutovano argumentima i činjenicama, a ne uvredama i napadima", rekao je Ilić. "Mislim da je ovo neprimereno, da nam stvara loš imidž u Evropi i pokazuje da imamo političke opcije koje napadački deluju na nacionalne manjine, što u ovom momentu Srbiji ne treba", kaže Ilić.

Savez vojvođanskih Mađara najoštrije je osudio nacionalistički ispad Zorana Krasića. "Naše je čvrsto uverenje da u građanskoj Evropi i Srbiji XXI veka takvom načinu i tonu izražavanja nema mesta. Očekujemo od SRS-a da iz Skupštine Srbije momentalno opozove svog ekstremnog poslanika i da ga zamoli da se javno izvini svim građanima Srbije. Ton i način kojim se služio poslanik radikalne stranke za govornicom je podsetio sve demokratski nastrojene građane naše zemlje na najstrašnije vreme devedesetih i na predratni nastup nacionalsocijalista u Nemačkoj", navodi SVM.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić oštro je kritikovao SRS i ocenio da je zaprepašćujuće što rukovodstvo parlamenta nije reagovalo. Pajtić je u pisanoj izjavi naveo da se govor mržnje i necivilizovano ponašanje SRS-a nastavljaju, a da takvi ispadi naročito negativno deluju u Vojvodini, kao mestu suživota različitih nacionalnih zajednica. "Nećemo dozvoliti da takvi ispadi poremete stabilnost međunacionalnih odnosa u Vojvodini. Ako nadležni organi ostanu nemi na širenje nacionalne mržnje, Srbija će izgubiti svaku šansu da postane deo evropske porodice država", naveo je Pajtić.

Šest meseci do osam godina zatvora

Prema važećem Krivičnom zakoniku, incident u Skupštini Srbiji može se okarakterisati kao izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Predviđena kazna za to delo je od šest meseci do osam godina zatvora. Poslanik radikala Zoran Krasić, inače ministar trgovine u drugoj vladi Mirka Marjanovića, izneo je niz uvreda na račun ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković tokom rasprave o Predlogu zakona o regulisanju plata državnih službenika. "Uzmite vašeg potpredsednika Ivanu Dulić-Marković, i ona pokupi ove njene ustaše i dovede da joj budu savetnici. Gde joj je bila rodbina, a brat gde joj je bio, u vojsci Republike Srpske ili u "zengama"? To je ta gospođa koja je rekla da je ona vlast klala i krvavim kontejnerima prebacivala leševe."

Ivana Dulić-Marković je, vidno uznemirena, kazala da su ona i njena porodica ponosni na to što su građani Srbije: "Htela bih samo da kažem da je ovo potpuni rečnik mržnje i haosa na delu, koji govori više o onima koji to rade nego o mojoj porodici, koja je ugledna porodica, i mi smo veoma ponosni što smo građani Srbije i građani Vojvodine. Meni je ovo podstrek da se dalje, sa sto puta više snage borim za evropsku Srbiju i za reforme koje sam započela i nema načina da me u tome spreče ni fašisti koji moju porodicu stavljaju na tanjir raznim bolesnicima."

Kriva jer je govorila istinu

Ratko Božović, profesor Teorije kulture na Fakultetu političkih nauka, kaže za B92 da ispada da je Ivana Dulić-Marković "kriva" zbog svoje nacionalne pripadnosti, a i zbog toga što je govorila istinu, pre svega o aferi sa hladnjačama. "Sve ovo je tipično za radikale. Ovakvi nastupi dovode u pitanje moralno ponašanje, zdravu pamet i političku kulturu. Ali, možda je dobro što se ovo dogodilo. Da se vidi dokle smo stigli na putu za civilizovana društva, a još više da građanima skrenemo pažnju šta će im se dogoditi za vreme moguće vladavine radikala", rekao je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: