Jocić na slobodi,brojne špekulacije

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, kraj istrage koja se protiv njega vodi čeka na slobodi.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2006.

10:09

Default images

Ni u Okružnom sudu ni u Okružnom tužilaštvu nisu mogli da objasne zbog čega je Jocić došao do slobode na osnovu kaucije od 300.000 evra. Iako je odlučio da prihvati to jemstvo, istražni sudija nije želeo da odgovara na pitanja novinara B92, već je objasnio da je istraga u toku. Ranije je istražni sudija saopštio da je taj iznos dovoljna garancija da okrivljeni neće pobeći i da će se uredno odazivati pozivima suda.

Ipak, kako prenose Večernje novosti, stražari u zatvoru su odahnuli kada je Joca Amsterdam pušten na slobodu. Isti izvor navodi i da su stražari u poslednje vreme strahovali da bi neko u zatvoru mogao da mu naudi. "Kada je stigla odluka da se pusti na slobodu, pripremili smo sve da ga zaštitimo dok je još pod našom kontrolom, a sada neka mu je Bog u pomoći”, kažu zatvorski stražari. Jocić je pod izuzetnim merema bezbednosti izručen Srbiji i Crnoj Gori, jer se znalo da je bežao iz jednog od najčuvanijih zatvora u Evropi.

Novinar nedeljnika Vreme Jovan Dulović, koji dugo godina prati aktivnosti Sretena Jocića, kaže da je sud morao da ga pusti uz jemstvo, jer i prema njegovim informacijama, istraga nije dala rezulate te nema dokaza : "Sadašnja istraga po svemu sudeći nije došla ni do jednog validnog dokaza da je on podstrekivao, nema ni materijalnih dokaza, tako da je sud apsolutno bio prinudjen da u istrazi urade to što su  uradili, da ga puste na slobodu, jer nema ništa što ga tereti".
Jedna od spekulacija vezana za Jocu Amsterdama jeste da bi on mogao da zna podatke o likvidaciji svog bliskog prijatelja Zorana Ristovića Prike, čije je telo otkriveno 2001. godine u Košutnjaku, a za koga se tvrdilo se da je ubio novinara Slavka Ćuruviju, ali nije bilo dokaza.

Jovan Dulović, međutim, ne veruje da će Jocić bilo šta reći, odnosno da će biti svedok. Dulović veruje da bi dobar trag mogle da budu veze Jocića sa DB-om i Jovicom Stanišićem, jer je kod njega pronađena važeća legitimacija DB-a koju su imali i  mnogi kriminalci poput Arkana: "Oni su imali i to ne jednu iskaznicu, imali su iskaznice, ali i po nekoliko pasoša, po desetak i više pasoša na razna imena. To im je sve Državna bezbednost davala. Možda kada bi krenuli po toj liniji odakle, medjutim to više odavno nikoga ne zanima, ni sadašnju vlasti niti Državnu bezbednost".

Jocić je osumnjičen da je angažovao dvojicu policajaca da ubiju izvesnog Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, što su oni 1995. godine i učinili. Jocić im je navodno dao oružje, kojim su oni počinili još neka razbojništva. Ovo je tada ispričao jedan od učesnika u tim kriminalnim delima pred sudom, da bi neposredno pred Jocićevo izručenje Srbiji  promenio iskaz. Kako je objasnio taj svedok, koji je u međuvremenu odslužio zatvorsku kaznu, iskaz je promenjen jer je on pre jedanaest godina bio prinuđen da optuži Jocića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: