Tadić u poseti Podgorici

Predsednik Srbije kaže da će rezultat referenduma koji bude saopštila referendumska komisija, priznati svi u Srbiji, pa i vlada.

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.05.2006.

09:44

Default images

Prvi potezi dve države po formalnom proglašenju nezavisnosti biće preuzimanje komande nad vojskom u Crnoj Gori i Srbiji, rekli su posle razgovora predsednik Crne Gore Filip Vujanović i Boris Tadić. Oni su se saglasili da budući odnosi dve države treba da budu "najbolji mogući", te da u pojedinim oblastima, kao što su ekonomija, odbrana i spoljni poslovi, treba naći "zajedničke interese".

Posle razgovora s najvišim crnogorskim zvaničnicima Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem i predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, Tadić je rekao novinarima u Podgorici da sa "punom odgovornošću" može da kaže da će "sve ono što saopšti predstavnik EU" u referendumskoj komisiji "biti prihvaćeno od strane državnih institucija Srbije".

Tadić je potvrdno odgovorio na pitanje da li tu garanciju može da pruži i za Vladu Srbije. "Naravno. Srbija je demokratija. Nije ovo Miloševićeva Srbija. Mi možemo imati različite stavove, ali poštujemo demokratske principe", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je saopštio da je u Crnu Goru došao da zastupa interese države Srbije kako bi što pre definisali međusobne odnose, "u skladu sa novom realnošću". "Odnosi Srbije i Crne Gore treba da budu najbolji mogući. Sve političke ideje koje govore o podizanju barijera, zidova, čvršćih granica, veoma su nedogovorne i veoma opasne, ne samo za interese građana, već i za interese obe države", rekao je Tadić.

Ocenjujući da Srbija i Crna Gora imaju zajedničke interese u odbrani, spoljnim poslovima i ekonomiji, on je saopštio da svi "moraju vrlo hladne glave" razmisliti šta je zajednički interes koji bi trebalo da bude temelj budućih odnosa. "Ako skandinavske zemlje mogu zajednički da sarađuju kroz zajednička diplomatsko-konzularna predstavništva u svetu, ne vidim zašto to ne bi radile Srbija i Crna Gora", rekao je on.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović saglasio se s Tadićem da Srbija i Crna Gora treba da ostanu u veoma bliskim i prijateljskim odnosima. "Na ukupnoj planeti ne postoje dve države koje mogu biti tako bliske kao što su Crna Gora i Srbija i naše granice moraju biti otvorene, komunikacija građana slobodna, prava građana zajamčena i u obimu kakva su i bila, sem izbornog prava", kazao je Vujanović.

Vujanović je dodao da je dužnost predsednika Crne Gore i Srbije da ohrabre takve odnose. On je saopštio da će odmah po proglašenju nezavisnosti Crne Gore i Srbije, predsednici dve države preuzeti komandu nad vojskom na svojoj teritoriji, te da će podstaći "dobru saradnju" dve nove vojske.

Lipka odbacio sve prigovore opozicije

Crnogorska RRK u današnjem nastavku dugotrajne sednice odbacila je još 117 prigovora stranaka koje se zalažu za zajedničku državu na regularnost referendumskog procesa. Sa ranije odbačenim prigovorima, broj odbijenih prigovora popeo se na 199, ali će RRK i u ponedeljak nastaviti da razmatra novoprispele prigovore.

Predsednik RRK František Lipka je nakon današnje sednice rekao da su "svi prigovori neosnovani". Lipka je rekao da je manji broj prigovora upućen na razmatranje Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde i državnom tužiocu.

Bulatović upoznao Tadića sa prigovorima na referendum

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije i koordinator stranaka za zajedničku državu Predrag Bulatović upoznao je danas predsednika Srbije Borisa Tadića sa prigovorima na referendumski proces.

Tadić i Bulatović su, prema saopštenju, razgovarali i o implikacijama referenduma na odnose između Crne Gore i Srbije, kao i o uticaju tih rezultata na političku scenu u Srbiji i Crnoj Gori. Oni su se složili da je potrebno da se stabilizuju okolnosti i smire strasti posle održanog referenduma u Crnoj Gori, i da odnosi Crne Gore i Srbije treba da budu nabolji mogući".

"Poseta u pravom trenutku"

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović smatra da  poseta  Borisa Tadića Podgorici dolazi u pravom trenutku. To je poseta čiji je cilj da se ohrabre svi građani Crne Gore, bez obzira kako su glasali, i da im se pošalje bratska i prijateljska poruka da je Srbija spremna da sa Crnom Gorom gradi  bolje odnose nego što su odnosi sa bilo kojom susednom državom, kaže Svilanović.

"Crna Gora je država koja je u najbližem prijateljstvu sa Srbijom i ja verujem da će to biti suština njegove poruke, zbog toga što je sigurno da na srpskoj strani postoji spremnost da se napravi takav dogovor u odnosima Beograda i Podgorice koji bi omogućio građanima i u Srbiji i u Crnoj Gori da ne osete na bilo kakav dramatičan način bilo kakvu promenu posle ove odluke, već da shvate da mogu da žive normalno da mogu da putuju, da mogu da imaju imovinu da mogu da se školuju. Ja verujem da predsednik Tadić upravo to hoće da poruči građanima Crne Gore i Vladi Crne Gore."

"Đukanović, dobar Miloševićev učenik"

Sa druge strane, ministar pravde Srbije Zoran Stojković, komentarišući izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da se opozicija u Crnoj Gori ponaša direktno po instrukcijama Vlade Srbije, naveo je da Vlada Srbije nema nikakve veze sa tim. On je naveo da se "dobrom učeniku (Đukanoviću) koji liči na svog mentora (Slobodana Miloševića) nešto priviđa. "Stav Vlade je ono što je rekao premijer Srbije Vojislav Koštunica - da će odnosi Srbije i Crne Gore biti dobri, ali sačekajmo konačne rezultate", dodao je Stojković.

Prvi stigao Rus

Crnu Goru prethodno je posetio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov, koji je sinoć preneo crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću čestitke rukovodstva Rusije na uspešno sprovedenom referendumu, kao i spremnost Moskve za jačanje svestranih, bilateralnih veza dve države. Titov je preneo da Ruska Federacija uvažava većinsku volju građana Crne Gore, uz uverenje da će Crne Gora i Srbija pristupiti dijalogu u cilju pronalaženja uzajamno prihvatljivih rešenja o daljim odnosima, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta. Titov je prvi visoki predstavnik neke strane države koji je posetio Crnu Goru nakon referenduma o nezavisnosti, navedeno je u saopštenju.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da će Crna Gora preuzeti sve obaveze iz sporazuma koje je državna zajednica potpisala sa Ruskom Federacijom. Krivokapić je u razgovaru sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Vladimirom Titovim rekao da je opredeljenje Crne Gore da razvija istorijske veze sa Rusijom, u okviru "strateškog opredeljenja" na putu ka evropskim integracijama.

Crnogorski premijer Milo Đukanović razgovaraće u ponedeljak u Briselu sa visokim evropskim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Iz Solaninog kabineta nisu saopštene teme razgovora. Crnogorski premijer će, kako je najavljeno u Podgorici, u Briselu učestvovati i u raspravi na temu "Šta sledi posle referenduma u Crnoj Gori?" u briselskom Centru za evropsku politiku.

Maraš: Crna Gora će imati vojsku

Zamenik ministra odbrane SCG Vukašin Maraš rekao je da će nezavisna Crna Gora imati malu, profesionalnu, dobro plaćenu vojsku.

Na sednici Saveta ministara SCG, koja će biti održana u nekoliko narednih dana, svi ministri iz Crne Gore podneće ostavke, a organi državne zajednice trebalo bi da se ugase najkasnije do kraja septembra. "Vraćam se u Crnu Goru i stavljam se na raspolaganje Vladi Repblike Crne Gore i vlasti u Crnoj Gori", precizirao je Maraš.

On je najavio da će "Crna Gora dobiti svoju vojsku, kao i Srbija". "To će biti dve prijateljske vojske koje će ići u regionalne, evropske i evroatlanske integracije", rekao je Maraš i dodao da Crna Gora ima plan za svoju buduću vojsku. Maraš je izričit da je Vojska SCG bila potpuno distancirana od referendumskog procesa u Crnoj Gori.  

CG priprema ugovor o školovanju

Crnogorsko Ministartvo prosvete pripremilo nacrt ugovora o školovanju studenata iz Srbije u Crnoj Gori i obrnuto. On će uskoro biti ponuđen srpskoj strani, rekao je ministar prosvete Crne Gore Slobodan Backović. On je rekao agenciji Beta da će nacrt ugovora biti ponuđen za razgovor kada vlade dve države budu dogovorile "proceduru razlaza", odnosno posle međunarodnog priznanja nezavisnosti Crne Gore.

Ministar je ponovio da se status studenata iz Srbije, koje je referendum zatekao na studijama u Crnoj Gori, neće ni u čemu menjati. Isti stav očekuje se i za zatečene studente iz Crne Gore u Srbiji, dodao je Basković.

Ako Vlada Srbije ne bude poštovala stečena prava crnogorskih studenata, Vlada Crne Gore je za takvu situaciju pripremila odluku koja bi omogućila da se povoljno reše ta pitanja, rekao je on. Backović je dodao da će ta odluka biti usvojena "onog trenutka kada bude neophodno", odnosno ako i kad Vlada Srbije odluči da promeni status crnogorskih studenata.

Crnogorska vlada je ranije obećala da će onim studentima u Srbiji, koji se školuju o trošku države Srbije, ponuditi da se prebace na Univerzitet Crne Gore u slučaju promene njihovog statusa. Crnogorskim studentima, koji su na univerzitetima u Srbiji, na studijskim programima kojih nema u Crnoj Gori, kako je obećano, biće omogućen nastavak školovanja na nekom od univerziteta u susednim zemljama. Vlada Crne Gore se obavezala i da novčano nadoknadi razliku između cene školovanja koju sada plaćaju crnogorski studenti zatečeni u Srbiji i eventualno nove, povećane cene.

Inspekcija i "crnogorski kadar"

Posle referenduma... (Fonet)
Grupa budžetskih inspektora Ministarstva finansija Srbije došla je juče u nenajavljenu posetu službama u Palati Državne zajednice SCG.
Inspektori su, nešto posle 14 časova, u grupama ušli na ulaze svih krila Palate SCG. Zaposleni u službama Državne zajednice predusretljivo su dočekali 12 inspektora sa obaveštenjem da su crnogorski funkcioneri otišli za vikend kućama i da "nisu iznosili nikakve papire", saznaje B92. Finansijski inspektori pokazali su posebno interesovanje za stanove, a naredne nedelje nastaviće kontrolu.

Tim povodom zamenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i crnogorski ministar za ekonomiju Predrag Bošković ocenio je da nije bilo razloga za "upad" inspektora Ministarstva finansija Srbije u Palatu federacije. "Ne vidim šta bi mogli da štite i brane inspektori, s obzirom da ni do sada ništa nismo (crnogorski predstavnici) nosili iz Srbije, niti imamo nameru da i ubuduće nosimo", rekao je Bošković za podgoričku "Republiku". Prema njegovim rečima, "to je politička igra" ministra finansija Srbije "protiv Crne Gore i crnogorskog kadra".

ODIHR: Očekujemo CG uskoro u OEBS-u

Sa glasanja...
Direktor Biroa za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a Kristijan Strohal očekuje da će Crna Gora "čvrstim i brzim korakom" proći kroz "prolaz" koji je vodi do članstva u OEBS-u.

On je za Vijesti izjavio da su posmatrači te organizacije glasanje na crnogorskom referendumu ocenili kao "dobro" ili "veoma dobro". Strohal je rekao i da je "to jasan indikator" da su u referendumskom procesu ispunjeni evropski standardi. Prema njegovim rečima, više od 1.000 posmatrača ODIHR-a nadgledalo je referendum Gori na osnovu "precizno definisanog postupka" za utvrđivanje da li su standardi poštovani ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: