"Neodgovornost i politikantstvo"

U toku je i sednica Republičke referendumske komisije, koja odlučuje o do sada pristiglim prigovorima na tok referenduma.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 25.05.2006.

07:30

Default images

Blok za zajedničku državu podneo je opštinskim referendumskim komisijama 241 prigovor na tok glasanja o državnoj nezavisnosti, saopštio je šef medijskog pula tog bloka Predrag Popović. On je naveo da se prigovori odnose na 187 biračkih mesta, na kojima je upisano skoro 120.000 birača. Rok za prigovore opštinskim referendumskim komisijama istekao je sinoć u 21 sat.

Novi potez opozicionog pokreta dolazi u trenutku kada izaslanik Evropske unije saopštava da je neprimereno ponašanje opozicije nakon referenduma. Lider Bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović kaže da Brisel vrši pritisak na njih kako bi odustali od svog zakonskog prava i ističe da je prigovor podnet na poništavanje glasanja u nekoliko desetina biračkih mesta.

Miroslav Lajčak kaže da je razočaran stavovima pojedinih lidera bloka za zajednicu jer iznose neodgovorne stavove: "Bilo bi dobro da se svi političari ponašaju odgovorno kao i do sada, a ne da se bave politikantstvom. To je upravo to kako ja čitam izjave gospodina Mandića, gospodina Popovića, jer treba svi nadležni da se bave onim za šta su odgovorni. Meni se čini da su ovi ljudi već odlučili da neće priznati referendum i uopšte ih ne zanima kakve će biti presude Republičke referendumske komisije. To je njihova politička odluka i, ako je tako, veoma sam razočaran".

U međuvremenu, Vlada Crne Gore je danas, "povodom obnove crnogorske državne nezavisnosti", održala svečanu sednicu, kojoj je predsedavao predsednik Milo Đukanović. Prema saopštenju, na sednici je izraženo zadovoljstvo time što se i u ostvarenju ovog cilja potvrdila stabilnost i sposobnost crnogorskog društva da i tako zahtevan proces, kao što je referendum o državno-pravnom statusu, sprovede na način kojim bi se mogla ponositi i društva sa mnogo dužom demokratskom tradicijom.

MUP: Razlike otklonjene pre zaključivanja biračkog spiska

Crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pre konačnog zaključivanja biračkog spiska bile otklonjene razlike za sva lica koja imaju uredno prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori i ispunjavaju uslove za upis u spisak. MUP je naveo u saopštenju da je pre konačnog zaključivanja biračkog spiska izvršeno uporedjivanje njegove baze sa raspoloživom bazom podataka o prebivalištu i ličnim kartama i da su tada otklonjene sve uočene razlike.

Crnogorski MUP naveo je u saopštenju da eventualno postoji mogućnost neažurnog vodjenja odgovarajućih evidencija koje su u nadležnosti organa u Srbiji, uključujući i birački spisak Srbije.

Povodom navodnog upisivanja u birački spisak lica sa Kosova, MUP je saopštio da treba imati u vidu da administracija UNMIK-a izdaje gradjanima odgovarajuće odjave prebivališta sa kosovske teritorije, na osnovu koje državljani Crne Gore i Srbije mogu prijaviti prebivalište u Crnoj Gori, dobiti odgovarajuće isprave i steći zakonom utvrdjena prava, uključujući i biračko.

Vlada odlučila da se ne izjašnjava

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da se o ishodu referenduma o državnom statusu Crne Gore ne izjašnjava do objavljivanja konačnih, zvaničnih rezultata, saopštio je ministar prosvete Slobodan Vuksanović.

Na konferenciji za novinare posle sednice, on je rekao da je Vlada, na zahtev Bloka za zajedničku državu, dostavila specijalnom izaslaniku EU za referendum u Crnoj Gori Miroslavu Lajčaku i predsedniku Republičke referendumske komisije Františeku Lipki informacije o 2.671 biraču koji je glasao na referendumu a ima prebivalište u Srbiji. Nije objašnjeno odakle ti podaci Vladi Srbije.

I predsednik Saveta Pokreta za zajedničku državu Srbije i Crne Gore Ljubomir Tadić zatražio je od šefa misije Evropske komisije Žozepa Ljoverasa da upozna sve ambasadore EU sa činjenicom da je 2.670 "odabranih crnogorskih državljana" iz Srbije imalo pravo glasa na referendumu.

Tadić se pozvao na predlog Venecijanske komisije, kojim je uskraćeno pravo glasa na referendumu o državnom statusu Crne Gore za oko 270.000 crnogorskih državljana koji žive u Srbiji, ističe se u pismu Tadića, koji takođe ne navodi odakle mu takvi podaci. Tadić je zamolio Ljoverasa da sa ovom činjenicom upozna sve ambasadore zemalja članica EU u Beogradu, dok će Pokret za zajedničku državu to isto učiniti sa ambasadorima SAD i Rusije.

"Legitimno pravo" ili "pljuvanje Srba"

Bivši predsednik Skupštine državne zajednice Dragoljub Mićunović ocenio je da Blok za zajedničku državu ima legitimno pravo da se žali  ukoliko smatra da je pričinjena nepravilnost. Mićunović ističe da komisija mora da proveri svaki prigovor opozicije jer je to po zakonu, a od toga niko ne sme da beži.

"Srbija u to ne može i ne treba da se meša jer je to stvar koja je bila pod kontrolom EU i njenih izaslanika i ne vidim da to Srbija treba da dramatizuje i da se u to uvlači. Treba sačekati konačne rezultate koji će se utvrditi na osnovu ispitivanja prigovora i, ukoliko se pokaže da oni ne utiču na rezultat, onda će i referendumska komisija njih odbiti i doneti konačan sud. Ali, sama akcija da se ne priznaju rezultati jeste legitimna, mada može politički da šteti ako se pokaže da su prigovori bili nevaljani", kaže Mićunović.

Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić optužio je premijera Mila Đukanovića da je, kalkulišući sa referendumskim rezultatom, pokazao da je u Crnoj Gori na vlasti poslednji komunistički režim u Evropi. Aligrudić je za B92 rekao da je moguće na osnovu preliminarnih rezultata naslutiti konačne rezultate, ali da ipak treba sačekati.
Aligrudiæu kriv - list
On je naveo da su Đukanoviću u kampanji dosta pomogli tekstovi u Crnogorskom književnom listu, koji su predstavljali i svojevrstan plan za kampanju: "To je Crnogorski književni list, koji očigledno u svom vokabularu ide stopama Sekule Drljevića ili Štedimlijinim stopama, a to je ta ustaška... Ko knjigu u životu nije pročitao pre će pročitati Crnogorski književni list, jer tamo postoji sve najgore o Srbima pre svega. To je najveća zabava u Crnoj Gori, to svi živi čitaju, zato što se tamo pljuju Srbi i Srbija".

Dragoljub Mićunović smatra da su ovakve ocene funkcionera DSS-a pogrešne i opasne jer se javljaju u izuzetno osetljivom trenutku: "To samo doprinosi daljem pogoršavanju atmosfere. Mislim da je stav Srbije u tome da su to preliminarni rezultati, mi to prihvatamo, ali konačnu odluku će doneti ta komisija na kraju ispitivanja svih prigovora i onda će to biti konačni rezultati. Srbija onda treba da prizna konačne rezultate, kao što će ih priznati i Evropska unija".

SE poziva Beograd i Podgoricu na dijalog

Komitet ministara Saveta Evrope saopštio je da zvanični preliminarni rezultati referenduma u Crnoj Gori pokazuju da je dostignut procenat glasova za nezavisnost predviđen Zakonom o referendumu koji je predložila Venecijanska komisija.

Komitet je u saopštenju pozvao Beograd i Podgoricu da počnu konstruktivan i prijateljski dijalog i izrazio spremnost da dvema državama pruži svu neophodnu pomoć kako bi bili sprovedeni rezultati referenduma. "Komitet ministara pozdravlja visok stepen učešća birača na referendumu organizovanom u Crnoj Gori 21. maja. On svedoči o značaju koji su građani te republike dali donošenju odluke o svojoj budućnosti na demokratski i miran način", saopšteno je iz Strazbura.

SAD: Referendum u skladu sa standardima

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da SAD u potpunosti podržavaju ocene Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da je referendum o nezavisnosti Crne Gore "sproveden u skladu sa zahtevima OEBS-a i Saveta Evrope i drugim međunarodnim standardima".

Narodu Crne Gore Polt je čestitao na mirnom, demokratskom i transparentnom načinu na koji je održan referendum. "Pozivamo Crnu Goru i Srbiju da rade zajedno na rešavanju praktičnih pitanja neophodnih da se implementira volja građana izražena na referendumu", navodi se u Poltovoj izjavi.

Nezavisnost proglašava predsednik Crne Gore

Nezavisnost Crne Gore formalno treba da proglasi njen predsednik Filip Vujanović, posebnim ukazom, a ne parlament usvajanjem deklaracije, rekao je sudija Suda Srbije i Crne Gore, profesor ustavnog prava Blagota Mitrić. Mitrić je rekao da bi Vujanović trebalo da donese ukaz o proglašenju zvaničnih, konačnih rezultata referenduma, prema kojima Crna Gora postaje nezavisna država.

On je objasnio da u sadašnjem Ustavu Crne Gore postoji pravna praznina jer nije predviđena ovakva situacija. "Pošto je to tako, onda se ta pravna praznina popunjava metodom analogije, a to znači da i za proglašenje nezavisnosti treba tražiti slično rešenje kao i za raspisivanje referenduma", kazao je Mitrić. "Građani su na referendumu odlučili da Crna Gora bude nezavisna, a predsednika države biraju ti isti građani. Predsednik, dakle, i formalno verifikuje njihovu volju", objasnio je Mitrić i dodao da i u tom slučaju postoji analogija.

Mitrić je rekao da su političke deklaracije "pomalo relikt komunističkog vremena", kada su takvi akti, zapravo, bili partijskog karaktera.

Hrvatska će priznati Crnu Goru

Hrvatski premijer Ivo Sanader poručio je da će Hrvatska među prvima, zajedno sa Evropskom unijom, priznati Crnu Goru, ali je dodao da se ta država mora odreći svoje uloge u "srpskoj agresiji na Hrvatsku". "Ne znači da ćemo zaboraviti prošlost, ali želimo da gradimo novu budućnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Sanader posle sednice hrvatske vlade, koja je zvaničnom izjavom pozdravila odluku građana Crne Gore o samostalnoj državi.

Sanader je rekao da je zvanični Zagreb uveren da će samostalna i nezavisna Crna Gora pridoneti daljem uspostavljanju mira, saradnje i stabilnosti u tom delu Evrope i pozdravio izvinjenje crnogorskog kolege Mila Đukanovića Hrvatskoj u intervjuu u novom broju zagrebačkog nedeljnika "Globus".

A hrvatski predsednik Stjepan Mesić uručio je ličnu poruku ambasadoru Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Radivoju Cvetičaninu, namenjenu predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Kako se navodi u saopštenju kancelarije hrvatskog predsednika, u poruci je reč o razvoju odnosa u jugoistočnoj Evropi posle referenduma u Crnoj Gori, kao i o odnosima Hrvatske i Srbije.

Mesić je u ponedeljak uputio čestitku predsedniku Crne Gore Filipu Vujanović povodom ishoda referenduma u Crnoj Gori. "Voljom većine građana, Crna Gora kreće putem samostalnosti, ali siguran sam, ne odvojena od svojih suseda, nego u prijateljstvu i saradnji s njima", naveo je Mesić.

Jat leti normalno

Direktor Jata Nebojša Starčević kaže da Jat za Crnu Goru leti kao do sada, pošto su to još domaće destinacije dok ne stignu zvanični podaci. On takođe kaže da za sada nema menjanja cene, a da će karte možda u sezoni i pojeftiniti. Čeka se zvanično pojašnjenje da li se Montenegro erlajnz smatra domaćom ili stranom kompanijom, a Jat će leteti kao do sada, kaže Starčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: