Referendum - Pogled iz SAD

SAD očekuju od Srbije i Crne Gore da se posvete rešavanju složenih pitanja koja će nastati nakon referenduma u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2006.

14:13

Default images

"Ono što mi sada očekujemo jeste da se Srbija i Crna Gora posvete vrlo složenim problemima koji će pratiti (referendumsku) odluku", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Makormak. On je dodao da će lideri i narodi Srbije i Crne Gore morati da sarađuju kako bi sproveli tu odluku.

Stejt department je juče pozdravio demokratski i mirni tok referenduma, ali se, u očekivanju konačnih rezultata, nije izjašnjavao o nezavisnosti Crne Gore.

Analitičari: Dobro i za Srbiju

Američki analitičari saglasni su da je od izuzetne važnosti činjenica da je referendum u Crnoj Gori okončan mirno, demokratski i u ambijentu koji je zadovoljio međunarodne standarde, što ukazuje na zrelost i odgovornost crnogorskih birača.

Što se tiče rezultata i posledica, pomoćnik direktora Harimanovog instituta na univerzitetu Kolumbija u Njujorku Gordon Bardos je za Glas Amerike kao ogroman korak napred kad je reč o Balkanu" ocenio to što su "svi ključni akteri procesa prihvatili rezultat. On veruje da referendumski rezultat nije samo u korist pristalica nezavisne Crne Gore, već da će i Srbija od toga imati samo koristi.

"Ovo je veoma dobar razvoj događaja i za Srbiju, jer je državna zajednica sa Crnom Gorom bila potpuno nefunkcionalna. Važno je da se Srbija kao veći partner u toj bivšoj zajednici sada oslobodi tereta traganja za nekom vrstom aranžmana i političku energiju usmeri na rešavanje svojih problema", rekao je Bardos.

Sa tim stavom saglasan je i Aleks Grigorev, direktor za zapadni Balkan u okviru Projetka za etničke odnose na univerzitetu Prinston. On je za Glas Amerike kazao da će Srbija sada mnogo jednostavnije moći da definiše kako unutrašnje tako i spoljnopolitičke prioritete, jer to neće morati da budu kompromisna rešenja sa Podgoricom.

"U nacionalnom je interesu Srbije da sa Crnom Gorom ima najbliže i najbolje moguće odnose. Lično bih voleo da Srbija prva prizna nezavisnu Crnu Goru, jer to bi bio znak nove političke misli u Srbiji. Već godinama nakon pada Miloševića slušamo kako je Beograd drugačiji i kako se zvanična politika od konfrontacije okrenula izgradnji mostova sa susedima. Ovo je šansa da Beograd tu pollitku demonstrira prema Crnoj Gori", rekao je Grigorev.

Ted Gejlen Karpenter iz vašingtonskog Kejto instituta smatra da nema sumnje da se Amerikanci privatno raduju ishodu crnogorskog referenduma. "Vašington od početka devedesetih godina pozdravlja sve što smanjuje moć i uticaj Srbije u regionu, a to je efekat i crnogorskog referenduma. Zato mislim da su zvaničnici Stejt departmenta veoma zadovoljni rezultatom plebiscita, mada to neće javno reći", kazao je Karpenter.

Sjedinjene Države, po njegovim rečima, vec petnaestak godina, s izuzetkom bosanskih Srba, dosledno podržavaju pravo svih etničkih grupa na prostoru bivše Jugoslavije na samoopredeljenje "tako da ni sa Crnom Gorom neće imati nikakvih teškoća, a to će biti slučaj i sa Kosovom - jedino je pitanje da li će dobiti punu ili uslovnu nezavisnost".

Crna Gora će sada obnoviti nezavisnost koju je uživala od 1878. do stvaranje Jugoslavije 1918, a taj čin će, smatra predstavnik Međunarodne krizne grupe u Beogradu Džejms Lajon, svakako imati snažan psihološki uticaj na Srbiju. "Imamo Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu, Kosovo... a sada i republiku koju čine Srbi koji su okrenulil leđa Srbiji i rekli joj - ne želimo da budemo s tobom. To je vrlo ozbiljan psihološki udarac", rekao je on za Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: