Reagovanja iz sveta na referendum

SAD pozdravljaju miran način izjašnjavanja građana CG, Česi primaju k znanju nezavisnost, a Poljska veruje u stabilnost

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2006.

11:08

Default images

SAD čestitale su danas Crnoj Gori na načinu na koji je sproveden referendum i pozvale Crnu Goru i Srbiju da "zajednički rade na razrešenju praktičnih pitanja, što je neophodno kako bi se primenila volja izražena na referendumu".

"Čestitam narodu Crne Gore na mirnom, demokratskom i transparentnom načinu na koji je sproveden referendum. Narod i lideri na obe strane pokazali su političku zrelost u ovoj istorijskoj prilici", poručio je u saopštenju ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt.

SAD su čvrsto rešene da podrže napore u regionu koji će doprineti da se postigne cilj predsednika Džordža Buša o "slobodnoj, mirnoj i celovitoj Evropi", navodi se još u saopštenju Ambasade SAD.

Stejt department nije još zvanično reagovao na ishod crnogorskog referenduma, sa obrazloženjem da se čeka saopštavanje konačnih rezultata, ali je pozdravio način na koji je izjašnjavanje građana održano.

Poljska poštuje demokratski ishod referenduma i veruje da nezavisnost Crne Gore neće dovesti u pitanje stabilnost na Balkanu, saopštilo je danas poljsko ministarstvo inostranih poslova. "Uvereni smo da proglašenje nezavisnosti Crne Gore neće negativno uticati na stabilnost u regionu, ni na tok razgovora o statusu Kosova, a takođe ni na proces integracije Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju", stoji u saopštenju poljskog MIP-a.

Češki zvaničnici nezavisnost Crne Gore primaju k znanju a istovremeno upozoravaju Podgoricu da je pogrešno mišljenje da će bilo koja zemlja prečicom, pre vremena, u Evropsku uniju. "To nije razlog ni za slavlje ni za tugu, to samo možemo da primimo k znanju", poručio je kratko, posredstvom svog portparola, češki predsednik Vaclav Klaus.

Šef češke diplomatije Ciril Svoboda naglasio je da Češka "poštuje ishod referenduma kao rezultat volje naroda".  "Želimo da to ne dovede do eskalacije tenzija. Takođe, ne bi trebalo da se stvori utisak da bilo koja zemlja ima pravo da uđe u Evropsku uniju ranije", upozorio je Svoboda u izjavi češkom listu.

Rupel čestitao, Vlahović: "Spremni za pregovore"

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel čestitao je crnogorskom ministru Miodragu Vlahoviću na uspešno izvedenom referendumu i dodao da je to dobar temelj za samostalnu državu i njenu evropsku perspektivu. Rupel je Vlahoviću garantovao da su Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije i slovenačka politika spremni da pruže podršku u daljem konstruktivnom dijalogu Crne Gore sa Beogradom i Briselom.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Miodrag Vlahović danas je u Ljubljani održao novinarsku konferenciju sa šefom posmatračke misije Evropskog parlamenta i izvestiocem o napretku Srbije i Crne Gore ka EU Jelkom Kacinom. Kacin je tom prilikom ponovo pohvalio odličnu organizaciju referenduma u Crnoj Gori i rekao da su rezultat referenduma obavezni da poštuju svi, kao i susedne zemlje i zemlje EU, dodavši da se sada Crna Gora i Srbija nalaze na istoj startnoj osnovi što se tiče približavanja EU.

Ministar Vlahović je, u odgovoru na novinarsko pitanje kada će početi pregovori sa Srbijom, rekao da je Crna Gora te pregovore nudila još pre početka referenduma, a da sa očekuje i da ima jak interes da se to desi u prvom raspoloživom trenutku, posle objavljivanja konačnih, zvaničnih rezultata. Jedna od tema trebalo bi da bude i sukcesija, rekao je Vlahović i dodao da će u okviru predstojećeg dogovora doći i do promena u diplomatsko-konzularnoj mreži, a to tada će stvari ostati kakve su bile. "Crna Gora je spremna da odmah počne pregovore", rekao je Vlahović u Ljubljani, izrazivši nadu da će se i Srbija brzo opredeliti za ravnopravne razgovore sa Crnom Gorom.

"Sve strane da prihvate rezultat referenduma"

Evropska unija je danas saopštila da "u potpunosti poštuje odluku građana Crne Gore" i zatražila od "svih zainteresovanih strana da prihvate rezultat" referenduma o državno-pravnom statusu te republike, saopštilo je danas austrijsko predsedništvo EU.

Unija je pozvala Beograd i Podgoricu da "što pre započnu direktan dijalog o tome kako treba nastaviti dalje" i izrazila spremnost da taj dijalog podrži.

"EU ponovo potvrđuje da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu na osnovu procesa stabilizacije i pridruživanja", piše na kraju saopštenja austrijskog predsedništva Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: