Kako svetski mediji vide referendum

Vodeći svetski dnevnici izveštavaju o ishodu referenduma u CG i analiziraju budućnost Crne Gore u evropskim ustanovama.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.05.2006.

10:33

Default images

Fajnenšel tajms danas piše da je većina Crnogoraca pokazala da veruje u izreku "ko putuje sam, putuje brže", aludirajući na pridruženje Evropskoj uniji i odvajanje od Srbije, čiji su odnosi sa Briselom "ozbiljno ugroženi" zbog neuspeha vlasti u Beogradu da uhapsi i izruči Ratka Mladića.

"Brisel će majušnu Crnu Goru, u koju u poslednje vreme ulazi ruski takozvani mafijaški novac, staviti pod pritisak... Ni sam tvorac nezavisnosti Crne Gore, Milo Đukanović, nije izbegao senku sumnje i jedan italijanski sud ispituje optužbe o navodnom švercu cigareta. Povrh svega, veruje se da haški optuženik Radovan Karadzić, koji je poreklom Crnogorac, koristi novonastalu državu kao skrovište", piše Dejli telegraf.

Gardijan piše da bi prirotet odmah trebalo da bude razdvajanje imovine Srbije i Crne Gore, kao i da bi možda pristup morskoj obali mogao da se menja za dostupnost Crnogorcima na srpskim univerzitetima i bolnicama. Gardijan, međutim, dovodi u pitanje pozitivne strane nezavisnosti Crne Gore i navodi da je verovatno više nezavisnosti imala kao deo Jugoslavije nego što će to imati kao protektorat Evropske unije i NATO-a, kao i Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koji još od 2000. pokušavaju da u Srbiju i Crnu Goru uvedu neoliberalizam tačerskog tipa.

Austrijska štampa danas ocenjuje da Crna Gora posle referenduma tek treba da dokaže da je sposobna za normalno funkcionisanje i ukazuje da će Evropska unija i ubuduće u regionu morati da igra značajnu ulogu. Dnevnik Prese parafrazira početak stripova o Asteriksu i piše: "Čitava Evropa se ujedinjuje. Čitava Evropa? Ne! Na jugu kontinenta mali narodi uspešno pružaju otpor. Ni ne pomišljaju na to da se u vreme integracije EU odreknu sna o nacionalnoj državi".

"Za Đukanovića je došao trenutak istine. Sad više ne može da se izgovara time da Srbija sprečava svaki razvoj. On mora da dokaže da Crna Gora nije raj za švercere, već normalna država sposobna da opstane. Ako u tome uspe, pokazaće da odvajanje od nevoljenog partnera može da bude i dobra pretpostavka za pristupanje većem, evropskom partnerstvu", zaključuje Prese.

Sva moskovska štampa piše danas o obnavljanju nezavisnosti Crne Gore i pojavljivanju nove države u Evropi, a većina upozorava i na to da "drobljenje" država na Balkanu verovatno nije završeno. Izvestija ocenjuje da je Crna Gora glasala za nezavisnost iz više razloga. Kao prvi razlog, navodi se da parola crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je sa Srbijom teško otići u Evropu, "nije pusta fraza", jer mnogi Crnogorci tako razmišljaju. Kao drugi razlog, dnevnik navodi to što je u Srbiji "suviše jako nacionalističko raspoloženje", a da je Srpska radikalna stranka jedna od najjačih. Prozapadani reformisti u Srbiji nisu mnogo popularni i na izborima će verovatno izgubiti, a to plaši mnoge Crnogorce, ocenjuje list.

Reakcije Saveta zagrebačkih Crnogoraca

Riječki Novi list objavljuje danas reakcije članova Saveta zagrebačkih Crnogoraca na ishod referenduma o samostalnosti matične države, koji jednoglasno zaključuju da je Crna Gora "konačno vratila izgubljenu državnost".

U Zagrebu, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 1.210 Crnogoraca, od kojih tek njih 40-ak ima pravo glasa. Oni su, piše Novi list, u nedelju otputovali u Crnu Goru kako bi glasali na referendumu.

Ne skrivajući zadovoljstvo rezultatima referenduma, Ivezić kaže da se među zagrebačkim Crnogorcima "živo raspravlja i o Hrvatskoj kao susedu koji bi među prvima trebalo da prizna crnogorsku samostalnost", a dodaje i da veruje da bi činu priznavanja trebalo da prethodi diplomatska nota nove, samostalne Crne Gore. "Iako se premijer Milo Đukanović već jednom, u ime Crne Gore, izvinio za zločine počinjene 1991. u Dubrovniku i okolini, nadamo se još jednom izvinjenju. Više od svega želimo prijateljske susedske odnose Hrvatske i Crne Gore, a to bi, na simboličnom nivou, bio odličan korak pre nego što Hrvatska zvanično prizna novu evropsku državu", zaključuje Ivezić.

I predsednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeke Čedomir Janković nije skrivao oduševljenje rezultatima referenduma, rekavši da su svi članovi njihove zajednice u prostorijama udruženja zajedno čekali prve informacije iz Crne Gore. "Mi nikada nismo imali ni isti jezik, ni isto pismo, ni istu kulturu, pa ni istoriju kao Srbi. Zato smo srećni što danas dobijamo svoju državu. Nije to nikakvo otcepljenje, kako se u Beogradu tumači, nego osamostaljenje Crne Gore", komentarisao je Janković, dodajući da se ne boji nereda ili napetosti nakon referenduma, jer smatra da je jednostavno došlo vreme za takav čin.

Iz slovenačkog Dnevnika

Slovenački list Dnevnik u današnjem komentaru piše da će, bez sumnje, crnogorska vlast imati najviše posla u sopstvenom dvorištu jer zamerke i podele ne fale ni među zagovornicima suverenosti."Đukanović je do kraja devedesetih godina ognjem i mačem progonio sve koji su još od 1991. hteli da ustanove sopstvenu državu. Najveća žrtva je bio Liberalni savez, jedina poštena stranka, kako vole da kažu Crnogorci, kada ju je Đukanović zajedno sa sadašnjim političkim protivnicima skoro izbrisao sa političke mape. Ali ne i iz srca ljudi. Pravosuđe je, prema mišljenju suverenista, u rasulu, policija i ispektori nisu sposobni da zaustave švercersku mrežu cigaretama, automobilima i belim robljem, spisak nerešenih političkih i mafijskih ubistava je sve duži. Tako ti na Cetinju, poznatom po propaloj fabrici Obodin, ako pokažeš 50 evra, kažu da takvu novčanicu možeš da zameniš samo u Podgorici", piše slovenački list i dodaje da će današnja slava biti na iskušenju već na predstojećim jesenjim parlamentarnim izborima, kao i da će, ako se nova država ne bude latila problema, odlučno i od korena, sva obećanja o crnogorskoj evropeizaciji biti pripisana predrefendumskoj opijenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: