Nezavisna Srbija

Današnja Politika obrađuje pitanje Crne Gore u četiri teksta.

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2006.

08:37

Default images

Politika pitanje Crne Gore obrađuje u četiri teksta, i to po sledećim temama: prenošenje nadležnosti sa državne zajednice na Srbiju, pitanje vojske tj. da li Tadić postaje vrhovni komandant, kada će biti nastavljeni pregovori o pridruživanju EU i kakva je veza između ishoda referenduma i budućnosti Kosova.

Savet ministara, Skupština SCG i Sud državne zajednice radiće, kako kažu u Savetu ministara, do donošenja "pravno relevantnih akata Republike Srbije, Republike Crne Gore i međunarodne zajednice".

Kako piše Politika, za sada se ne zna koliko će taj proces trajati, jer niko iz pomenutih institucija nije želeo da predviđa niti da govori o rokovima. Politika, međutim, podseća na izjavu Mila Đukanovića da će Crna Gora do septembra biti primljena u Ujedinjene nacije, što bi trebalo da bude krajnji rok donošenja akata. Politika podseća i na izjavu predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića u kojoj je on tvrdio da Srbija pitanje svog konstituisanja kao nezavisne države može da reši za samo nekoliko dana - izmenom Zakona o vladi i donošenjem deklaracije o proglašenju nezavisnosti. Savet ministara će održati još nekoliko sednica na kojima se moraju doneti odluke o zaposlenima u administraciji SCG.

Sednica Saveta ministara, prema mišljenju ministra Rasima Ljajića, sigurno neće biti održana pre iduće nedelje. Moguć problem, navodi Politika, koji bi mogao otegnuti čitav proces, jeste što ne postoji zakon o imovini državne zajednice, pa se tako i ne zna šta je čije. Ministar Ljajić je za Politiku rekao da je jedino sigurno da ministarstva odbrane i spoljnih poslova moraju biti prebačena na Srbiju, ali da nije poznato šta će se desiti sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, kao ni sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom. Generalni sekretar Saveta ministara Igor Jovičić za Politiku je izjavio da će zaposleni u institucijama SCG koji budu proglašeni za viškove dobiti otpremnine.

Što se Vojske tiče, iako niko iz Ministarstva nije želeo da komentariše šta će se s njom desiti, Politika piše da će VOA i VBA preći u nadležnost Srbije. Načelnik VBA je "srpski kadar", pa je izvesno da će ostati na toj funkciji, a načelnik VOA "crnogorski kadar", koji je karijeru gradio u MUP-u Crne Gore, pa je izvesno da će otići - smatra Zoran Dragišić.

Politika piše da rezultat referenduma može biti moguć podstrek za Albance sa Kosova, koji će najpre pokušati da obesnaže Rezoluciju 1244 u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta SCG. Novosti pišu da će nezavisnost Crne Gore biti proglašena 13. jula. Novosti, osim podataka sa referenduma, donose i podsećanja na mitinge liberala, koje je početkom devedesetih godina okupljao Slavko Perović. Oni su se, podsećaju Novosti, još pre petnaest godina borili za ono što se preksinoć desilo, ali Perović nije glasao na referendumu pre dva dana. Novosti prenose i očekivanja Đukanovića da će nezavisnost Crne Gore prvo priznati svi susedi. U delu jednog teksta, pozivajući se na svoje izvore, Novosti tvrde da se fotelje klimaju Draškoviću, Ljajiću i Stankoviću, jer ne mora da znači da će njihova ministarstva pripasti Srbiji i da će oni odmah zadržati svoje funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: