SKUPSTINA USVOJILA PROMENE U MINISTARSTVIMA

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2001.

18:34

Default images
Usvajanjem dnevnog reda u utorak je pocela prva vanredna sednica Narodne skupstine Srbije. Poslanici su po hitnom postupku usvojili Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Sef poslanicke grupe Demokratske opozicije Srbije Cedomir Jovanovic rekao je u uvodnom izlaganju da je cilj ovog propisa da Republicka vlada postane efikasna i ekonomicna, kao i da se tim zakonom pocne program reformi. Predlogom je predvidjeno smanjivanje republickih ministarstava sa 24 na 17.

Prema recima Jovanovica najznacajnije izmene odnose se na Ministarstvo pravde i lokalne samouprave tako sto bi lokalna samouprava dobila sira prava i bila decentralizovana. Takodje, Ministarstvo unutrasnjih poslova nece vise odlucivati o radu nevladinih organizacija vec ce to ubuduce biti resor Ministarstva pravde. Predlozenim izmenama umesto Ministarstva industrije delovace Ministarstvo za privredu i privatizaciju, dok Ministarstvo trgovine i turizma objedinjava ove dve oblasti. Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom je novo koje je formirano zbog novih odnosa nase zemlje sa drugim drzavama i medjunarodnom zajednicom. Ministarstvo prosvete i sporta takodje je objedinjeno i obuhvata osnovne i srednje skole, kao i visokoskolske ustanove, a kroz upravu za sport obavljace i ovu delatnost. Konacno, umesto Ministarstva saobracaja i veza uvedeno je ministarstvo saobracaja i telekomunikacija, prenosi Fonet.

Usvajanjem odluke o izmenama Poslovnika o radu, Skupstina je zavrsila prvo redovno zasedanje, a naredno je zakazano za cetvrtak, kada na dnevnom redu treba da se nadje samo jedna tacka - izbor Republicke vlade.

Izmenama Poslovnika predvidjeno je da Skupstina, umesto dosadasnja 4, ima 5 potpredsednika. Peto mesto ostalo je upraznjeno zbog odbijanja Srpske radikalne stranke da imenuje svog predstavnika. U ime predlagaca, sef Poslanickog kluba Demokratske opozicije Srbije Ceda Jovanovic rekao je da ce radikalima, bez obzira na to sto odbijaju potpredsednicko mesto, biti ostavljena mogucnost da, u trenutku kada procene da treba, predloze svog kandidata za potpredsednika. Poslanici su odbili amandman Stranke srpskog jedinstva, po kojem bi Skupstina imala sest potpredsednika, javlja Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: