Uoči zvaničnih rezultata

Preliminarni rezultati RRK: za nezavisnost glasalo 55,5 % birača, a za zajedničku državu 44,5 %. Priprema se deklaracija o nezavisnosti.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 23.05.2006.

08:04

Default images

Republička referendumska komisija u Crnoj Gori čekala je do isteka zakonskog roka, do jutros u devet sati, kako bi objavila preliminarne rezultate referenduma. Predsednik komisije František Lipka izneo je sledeće rezultate: za nezavisnost Crne Gore glasalo je 55,5% izašlih, odnosno 230.711 birača, a 44,5%, odnosno 184.954 birača, izjasnilo se protiv.

Prema njegovim rečima, na referendum je izašlo ukupno nešto više od 419.000 glasača, odnosno 86,5%.

Do sada, predstavnici Bloka za zajedničku državu u Crnoj Gori nisu procesuirali prigovore na proces glasanja, dok je Pokret za zajedničku evropsku državu Srbiju i Crnu Goru iz Beograda saopštio da ne priznaje rezultate prema kojima je za nezavisnost glasalo 55,5 odsto građana. 

Predstavnici Bloka za zajedničku državu zatražili su proveru rezultata referenduma i ponovno prebrojavanje glasačkih listića. Oni, međutim, nisu uputili nijedan prigovor referendumskoj komisiji, a rok za njihovo dostavljanje ističe sutra u 21 sat.

Deo opozicije u Crnoj Gori koja se zalagala za zajednicu sa Srbijom za sada ne prihvata preliminarne rezultate referenduma. Kako je danas saopštio lider Narodne stranke Predrag Popović za Radio Antena M, reč je o biračkim mestima u kojima žive manjine: "Radi se o opštinama Ulcinj, Rožaje, dio opštine Bar, Podgorica i Plav. Jako je važno i vrlo je indikativno to što je stepen izlaznosti bio enormno visok, a prema nekim podacima, odnosno saznanjima do kojih smo došli, upravo u tim satima je uočen ulazak u Crnu Goru velikog broja ljudi iz pravca Kosova i Albanije".

Predsednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić najavio je da će na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora stranke podneti ostavku na to mesto zbog lične, moralne i političke odgovornosti zbog referendumskog rezultata.

Povodom poziva na neprihvatanje referendumskog rezultata, oglasio se i portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić, koji je pozvao opozicione lidere da, kako je rekao, ne brukaju sebe, svoje glasače, jer su počeli sa pričama o navodnim nepravilnostima kada su videli da su izgubili i doživeli politički poraz.

Bulatović: Referendum nije bio fer

Predsednik Socijalističke narodne partije i lider bloka za očuvanje državne zajednice Predrag Bulatović ocenio je da referendum U Crnoj Gori nije bio fer, slobodan i demokratski. On je ukazao na nezakonito ponašanje vlasti tokom izborne tišine, brutalno kršenje izborene ćutnje kao i na pritisak koji je na građane vršen na dan glasanja.

Bulatović je, u pisanoj izjavi za javnost, naveo da je o tome obevestio specijalnog izaslanika EU za crnogorski referendum Miroslava Lajčaka i najavio da će u zakonskom roku tražiti ponavljenje glasanja na onim mestima gde se utvrdi da je bilo nepravilnosti.

Bulatović je naveo da blok za očuvanje državne zajednice još uvek proverava tačnost rezultata glasanja i proverava sav glasački materijal.

Preliminarni rezultati referenduma po opštinama

Između ostalih, RRK je objavila i sledeće rezultate:

Podgorica: da 53,67 odsto (60.626); ne 46,33 odsto (52.345);

Budva: da 53,32 odsto (5.915); ne 46,68 odsto (5.179);

Nikšić: da 52,63 odsto (26.434); ne 47,37 odsto (23.790);

Ulcinj: da 88,5 odsto (12.256); ne 11,5 odsto (1.592); 

Cetinje: da 86,38 odsto (11.532); ne 13,62 odsto (1.818).

Uskoro Deklaracija o nezavisnosti

Pravni stručnjaci pripremaju Deklaraciju o nezaviznosti Crne Gore, koja - kako saznaje Beta - uskoro treba da se nađe pred poslanicima republičkog parlamenta. Tom deklaracijom zatražiće se međunarodno priznanje Crne Gore. Deklaracija bi, prema saznanjima agencije Beta, mogla da bude na dnevnom redu parlamenta naredne sedmice, po isteku zakonskog roka za žalbe Republčkoj referendumskoj komisiji na tok glasanja. Rok za žalbe počinje danas i ističe u petak ujutro 26. maja, a referendumska odluka treba da bude objavljena u Službenom listu Crne Gore, najkasnije 15 dana od završetka glasanja.

Crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović izjavio je u Sloveniji da će se, posle proglašenja nezavisnosti, Crna Gora za priznavanje obratiti na više adresa.

Slavlje na Cetinju

Proslava na Cetinju
Za lidere Bloka za nezavisnost Crne Gore neizvesnosti nema. Pobedu na referendumu proslavili su sinoć na Cetinju, a okupljenim građanima, kojih je bilo nekoliko desetina hiljada, obratili su se predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović. Oni su pozvali opozicione lidere da ne osporavaju rezultate referenduma pošto je vraćena državnost koju niko više ne može dovesti u pitanje.

Slavljenički miting Bloka za nezavisnu državu na Cetinju obeležili su plotuni iz vatrenog oružja, a četiri osobe zatražile su lekarsku pomoć zbog samoranjavanja ili posledica šenlučenja, pišu danas Vijesti.

Kulminacija pucnjave je bila na početku govora premijera Mila Đukanovića, kada je jedan čovek ispred bine, na nekoliko metara od njega, opalio nekoliko metaka iz pištolja, ali ga je obezbeđenje brzo savladalo.

Ren: Crna Gora će nastaviti pregovore sa EU

Evropska komisija preporučiće da se sa Crnom Gorom nastave pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju odvojeno od Srbije, nakon što su se građani Crne Gore na referendumu opredelili za nezavisnost.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren saoštio je danas da će Evropska komisija pripremiti odvojene predloge za pregovaračke mandate za sporazume o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i sa Crnom Gorom i da pregovori sa Crnom Gorom mogu da se nastave "tamo gde su prekinuti".

"Crnoj Gori je otvorena evropska perspektiva, baš kao i Srbiji, kada ispuni kriterijume, a pre svega saradnju sa Haškim tribunalom", naveo je Ren u saopštenju.

Napad sveštenika SPC na ekipu B92

Ekipu B92 u Podgorici verbalno su napali sveštenici SPC u porti Hrama Svetog Vaznesenja.

Opširnije o napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: