Svetski mediji o referendumu u CG

Svi vodeći svetski dnevnici izveštavaju o ishodu referenduma u Crnoj Gori, prenoseći atmosferu slavlja pristalica nezavisnosti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.05.2006.

12:11

Default images

U komentarima se naglašava da će Crna Gora postati najnovija država u Evropi i poslednja republika koja se otcepila od Srbije od kada je 1991. počeo raspad komunističke Jugoslavije.

Londonski Tajms navodi da je Crna Gora "duboko podeljena" i da su se tako širom Podgorice protekle noći mogle videti crveno-zlatne zastave sa grbom crnogorske kraljevske porodice, dok su u Kolašinu i drugim mestima na severu zemlje, brojne pristalice zajedničke države nosile plave majice sa ispisanim "ne".

"Između Crne Gore i Srbije postoje bliske kulturne, verske i porodične veze i mnogi ne vide razlog da se između njih pravi međunarodna granica. Ali, pristalice nezavisnosti, predvođene premijerom Milom Đukanovićem, smatraju da će se evropske integracije odvijati brže ako Crna Gora tim putem ide sama", piše londonski list.

Pobeda "indipendista", kako piše Njujork tajms, tumači se kao pobeda pristalica Mila Đukanovića, koji je vodio pokret za nezavisnost od 1997. godine. Njujork tajms navodi da su hiljade pristalica nezavisnosti protekle noći slavile na ulicama i da su se širom Podgorice mogle čuti petarde i pucnjava u znak slavlja.

"U toj euforiji Đukanović je pokušao da ujedini Crnogorce, posle kampanje koja je dovela do velikih podela", piše list i podseća na poruku koju je premijer uputio građanima, da se "velika pobeda" proslavi dostojanstveno kako se "niko ne bi osetio gubitnikom" i da je Crna Gora dom svima koji u njoj žive. Pred sedištem bloka za zajedničku državu, koji predvodi Predrag Bulatović, okupile su se "grupe srpskih mladića" koje su optuživale vlasti da objavljuju lažne rezultate, piše list i podseća da Srbi čine oko trećine stanovnika Crne Gore.

"Secesija Crne Gore označiće kraj postojanja federacije sa Srbijom koja je postajala sve podeljenija i koju je zajedno držao pritisak Evropske unije", navodi Njujork tajms. Diplomate i analitičari, prema pisanju lista, kažu da će referendum uspostaviti jasnije odnose između Srbije i Crne Gore, ali da se pobeda opcije za nezavisnost posmatra i kao "lični udarac nacionalističkom premijeru Srbije Vojislavu Koštunici" i to "u ključnom trenutku" - dok traju pregovori o Kosovu.

Francuski mediji pišu o "eksplozija veselja" u Podgorici nakon saopštavanja rezultata referenduma, navodeći takođe da je izjašnjavanje za nezavisnu Crnu Goru "lična pobeda" Mila Đukanovića.

Liberasion navodi da je "vatromet u glavnom gradu Crne Gore pozdravio saopštavanje prvih rezultata" referenduma, da su se u Podgorici noćas čule automobilske sirene i da su hiljade ljudi, noseći crnogorske zastave, izašle na ulice i okupile se na centralnim trgovima i oko sedišta vlade. Slično je bilo i u staroj crnogorskoj prestonici Cetinju i ostalim gradovima Crne Gore, piše Liberasion.

Pariski Mond noćašnju atmosferu iz Podgorice opisuje kao "eksploziju veselja" koja je, kako se navodi, "i lična pobeda Mila Đukanovića" koji se godinama zalaže za nezavisnost. List prenosi da su Mila Đukanovića pristalice sinoć pozdravile dugim aplauzom, uzvikujući "Imamo državu!", "Živela Crna Gora!" i "Milo, Milo!". List ocenjuje da nezavisnost Crne Gore za Beograd znači "ozbiljan udarac", kao i da se vlasti u Srbiji nisu oglasile posle saopštavanja prvih procena rezultata referenduma.

Vodeće svetske TV i radio stanice takođe su prenosile rezultate crnogorskog referenduma i atmosferu na ulicama Podgorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: