A posle referenduma?

Ministar finansija, Mlađan Dinkić, najavio je da će posle referenduma u Crnoj Gori uslediti rekonstrukcija Vlade Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.05.2006.

14:03

Default images

Ukoliko posle 21. maja opstane državna zajednica, biće imenovan novi potpredsednik vlade, koji će doći na mesto Miroljuba Labusa. Ako se u nedelju građani Crne Gore odluče za nezavisnost, onda će Srbija morati da osnuje ministarstva koja su do sada bila na saveznom nivou.

Izgled kabineta Vojislava Koštunice direktno zavisi od referenduma u Crnoj Gori. Osim što u slučaju nezavisnosti, Vlada Srbije mora da uvede bar dva nova ministarstva, odbrane i spoljnih poslova, ministar finansija Mlađan Dinkić podseća i da će vojska ostati bez glavnokomandujućeg: "U slučaju da se većina građana opredeli za samostalnost Crne Gore, biće neophodna rekonstrukcija Vlade Srbije jer će se formirati nova ministarstva, a moraće da se bira i predsednik Vrhovnog saveta odbrane", kaže Dinkić.

Iako je ministarstvo za kapitalne investicije najavilo da će Železnici Crne Gore biti refundirane besplatne karte za sve studente koji idu na referendum, ministar Mlađan Dinkić kaže da iz budžeta neće biti isplaćen ni dinar za troškove besplatnog prevoza. Dinkić naglašava da to od njega niko nije tražio niti ga je pitao za takvu mogućnost.

Politički analitičar i jedan od kreatora Ustavne povelje, Zoran Lutovac kaže za B92 da, bez obzira na ishod referenduma, zvaničnici i Beograda i Podgorice moraju da se dogovore o daljim koracima: "Ili za jačanje funkcionalnosti državne zajednice, ako rezultat bude takav, ili za razdruživanje ako građani Crne Gore odluče tako na referendumu. Sve u svemu, tempo, način na koji će se to ostvariti u mnogome će zavisiti i od prirode odnosa Beograda i Podgorice i kakvi će biti njihovi potezi. To će u mnogome zavisiti ne samo od rezultata nego i od načina na koji je rezultat prihvaćen od obe strane u Crnoj Gori".

Ako se razdvojimo, formiranje privremenih tela

Sudija Suda Državne zajednice Blagota Mitrić kaže za B92 da u slučaju izglasavanja nezavisnosti Crne Gore, datumom objavljivanja zvaničnih rezultata i faktički i pravno prestaje da postoji zajednička država. Mitrić naglašava da će, međutim, do proglašenja nezavisnosti državna zajednica obavljati još neke poslove u kratkom periodu.

"Kao što se u takozvanim prelaznim periodima u važnim državnim poslovima organizuje neki skok koji bi trebalo da dovrši neke poslove. Na primer, naš sud, Srbije i Crne Gore, čiji sam član, pa ćemo verovatno morati držati neku sednicu posle tog referenduma iako ni pravno ni faktički nećemo postojati, da kažemo gde će koji predmeti da idu. Analogno tome i Savet ministara će morati nešto slično da uradi, da formira neko privremeno telo koje će da uradi te poslove do međunarodnog priznanja. Inače, samim faktom izglasavanja nezavisnosti Crne Gore, Srbija i Crna Gora postaju suverene i nezavisne i samostalne države u materijalnom smislu", rekao je Mitrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: