Alber Roan u poseti Kosovu

Alber Roan izjavio je da ni nakon dodatnih razgovora u Beogradu i Prištini još nije određen broj novih opština na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.05.2006.

08:25

Default images

Zamenik Martija Ahtisarija je to rekao u Prištini, nakon razgovora o decentralizaciji sa kosovskim pregovaračkim timom. Austrijski diplomata se u Prištini susreo i sa liderom Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem.

Roan je naveo da se još razmatraju katastarske zone i broj stanovnika u njima i da će nakon te analize biti sačinjen konačan predlog za broj novih opština, koje treba formirati u okviru projekta za decentralizaciju vlasti na Kosovu. "Mi se još ne bavimo konkretnim brojevima, već detaljno razamtramo katastarske zone, jednu po jednu, da bi videli da li ih treba uključiti u postojeće opštine ili treba formirati nove opštine", rekao je Roan novinarima.

Beograd ne želi da stvori entitet

Alber Roan je dodao da je u Beogradu dogovoreno da srpska strana ne namerava da kroz decentralizaciju stvori srpski entitet, niti da uvodi treći nivo uprave između države i opštine. "Uverili su nas, takođe, da prvo postoji uloga kosovskih institucija i da prihvataju okvirno zakonodavstvo kosovskog parlamenta gde će se stvoriti osnova za aktivnost novih opština. Beograd je prihvatio i nadzornu ulogu kosovske vlade nad legalnošću rada novih opština", rekao je Roan na konferenciji za novinare u Prištini.

Zamenik Martija Ahtisarija je rekao da je postignut dogovor sa Beogradom i Prištinom da nove opštine imaju najmanje 5.000 stanovnika, od kojih je 70 odsto Srba, dodavši da u Beogradu nije bilo napretka po pitanju broja opština.

Roan je rekao da je Beograd u razgovoru o broju opština uveo i brojne dodatne kriterijume, apostrofirajući i povratak prognanih.

Ahtisarijev zamenik je ocenio da je povratak važan, ali je dodao da se nove opštine ne mogu zasnivati na stanju pre 1999. godine, jer bi se stvorile opštine koje nisu u skladu sa stvarnom situacijom.

Austrijski diplomata je izjavio da nema velikih nesuglasica sa albanskom stranom, dodajući da se mora prihvatiti pravilo u skladu sa Evropskom poveljom o samoupravi da opštine imaju nadležnost nad obrazovanjem i zdravstvom.

Sejdiju: Postoje ideje

Nakon susreta kosovskog pregovaračkog tima sa Roanom, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da postoje ideje za proširenje broja srpskih opština na Kosovu i da je u vezi sa tim kosovska strana već izlozila svoje predloge u toku dosadašnjih pregovora u Beču.

"Postoji naš predlog koji za osnovu ima dublju studiju ove materije kao i stav koji mi nazivamo funkcionalni element za lokalnu samoupravu", rekao je Sejdiu. On je dodao da će opštine, kao osnovne jedinice lokalne vlasti, funkcionisati na osnovu zakona i da će građani Kosova u njima moći da ostvaruju svoja prava.

Svrha Roanove posete je da se pronađe kompromis između dve ponude u kojima Srbi traže formiranje 14 opština, dok su Albanci ponudili tri opštine. U međunarodnoj zajednici srpski zahtevi ocenjeni su kao nerealni, ali će od albanske strane biti traženi ustupci u smislu da oni povećaju broj opština za još tri do četiri.

U Kontakt grupi, prema našim saznanjima, većinski je stav da će krajnji rezultat pregovora biti neki oblik nezavisnosti, čemu se protivi Rusija koja odbija pominjanje termina nezavisnost. Prema našim izvorima konačna odluka će biti doneta u Savetu bezbednosti, jer u međunarodnoj zajednici ne veruju da može doći do kompromisa.

Glavni posrednik u pregovorima Marti Ahtisari ističe da status Kosova treba da bude pronađen u "sivoj zoni" između "dogovorenog" i "nametnutog" rešenja.

Ahtisari je posle razgovora sa Savetom NATO-a i generalnim sekretarom Japom de Hopom Sheferom istakao da je on odgovoran da se rešenje za Kosovo nađe do kraja godine, a kako je kazao, ako se to ne bi moglo dogoditi do 31. decembra, onda se moramo pomiriti da s tim živimo. On je dodao da ako je tačan nacrt šefa UNMIK-a, Sorena Jesena Petersena, za Savet bezbednosti UN-a u kojem se govori o napretku sprovođenja standarda na Kosovu, onda to znači da taj izveštaj može biti pozitivan.

Zamoljen da kaže da li misli da se standardi na Kosovu sprovode, Shefer je kazao da još mnogo toga treba da se učini na sprovođenju standarda i decentralizaciji, kao i da kosovski Srbi treba da se uključe u rad kosovskih institucija. Ahtisari je dodao da će u junu biti okončani bečki razgovori o decentralizaciji i stvaranju bezbednih uslova za manjine i posebno Srbe. On je istakao da će onda i on posle Petersena podneti izveštaj Savetu bezbednosti, a posle toga se nada da će biti moguće krenuti u pregovore o samom statusu, kazao je Ahtisari.

Štajnmajer od Čekua zatražio spremnost na kompromis

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer danas je u razgovoru sa predsednikom vlade Kosova Agimom Čekuom zatražio da i albanska i srpska strana u pregovorima o Kosovu pokažu "mnogo fleksibilnosti i spremnosti na kompromis".

Premijer Čeku je, u izjavi dopisniku Bete u Berlinu, na pitanje šta je bila glavna poruka njegovih nemačkih sagovornika rekao da je to bio stav da će "Kosovo biti demokratska, multietnička zemlja koja će omogućiti da svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost žive slobodno i imaju sva prava koja im pripadaju po zakonu".

"Vlada i institucije Kosova će to i garantovati. Mi u ovom procesu pregovaranja nudimo rešenja koja će omogućiti srpskoj zajednici da upravlja sama sobom. Sva rešenja koja mi nudimo odnose se na to da olakšamo život, da omogućimo slobodan, dostojan život svih građana, u ovom slučaju srpske zajednice na Kosovu. To je naš cilj", rekao je Čeku agenciji Beta.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu navodi se da je Štajmajer u razgovoru sa kosovskim premijerom ukazao "da je ispunjenje standarda neodvojivo vezano za pregovore o statusu Kosova" i da "posebno manjine moraju da dobiju odgovarajuću zaštitu".

Na pitanje Bete da li do leta očekuje bitan pomak u pregovorima o Kosovu u Beču, Čeku je odgovorio potvrdno i izrazio uverenje da će do kraja ove godine i ukupan status Kosova biti rešen. "Srbi na Kosovu ne treba da se boje nezavisnosti Kosova. Jer, ako je Kosovo, krivicom Slobodana Miloševića, izgubljeno za Srbiju, ono nije izgubljeno za Srbe na Kosovu. Srbi na Kosovu imaju budućnost, Kosovo ima zajedničku budućnost sa zemljama u regionu u sklopu Evropske unije i mi ćemo takvu budućnost osigurati za sve", rekao je Čeku za Betu.

Ivanović: Roan očekuje iskorake

Zamenik izaslanika UN za status Kosova Alber Roan, očekuje "iskorake" Beograda i Prištine oko predloga za formiranja novih opština na Kosovu sa srpskom većinom, izjavio je nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Posle današnjeg razgovora s Roanom u Prištini Ivanović je izjavio da će austrijski diplomata nastaviti razgovore o novim opštinama na Kosovu i o drugim temama dotaknutim u dosadašnjim pregovorima o decentralizaciji u pokrajini.

Roan, dodao je Ivanović, očekuje korigovanje predloga Prištine i Beograda o novim opštinama na Kosovu, i nakon toga će predložiti svoj stav.

Ivanović je naveo da Roan neće žuriti sa svojim predlogom, dodajući da će biti još sastanaka austrijskog diplomate sa pregovaračima dve strane, sličnih susretima, održanih danas i juče u Prištini i Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: