O referendumu u Crnoj Gori

Skoro sva beogradska štampa donosi reportaže o atmosferi u Crnoj Gori pred nedeljni referendum.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

08:43

Default images

Referendumska kampanja je u samom finišu, širom Crne Gore vri kao u kotlu, pišu Večernje novosti. Dnevno se ’’blokovske’’ kolone sretnu i po više puta. U Nikšiću su posle velikog mitinga Unionista, posla imali i lekari, jer je bilo borbe’’ prsa u prsa’’ između njih i suverenista.

O ’’sivoj zoni’’ kao mogućem ishodu ne žele da govore ni jedni ni drugi, piše ’’Glas’’. Problematična bi mogla biti situacija u kojoj bi za nezavisnost glasala većina, ali ako pri tome ne bude bio dostignut prag od 55 odsto.’’U slučaju ’’sive zone’’ igranka bi se nastavila. Svako bi proglasio pobedu, nema ni nezavisnosti, ali ni funkcionalne države, i svi bi se pripremali za jesen i parlamentarne izbore’’ kaže za ’’Glas’’ politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Unionisti optužuju Đukanovića da krši zakon o referendumu tako što o trošku crnogorske vlade putuje na promotivne skupove bloka koji se zalaže za nezavisnost, prenosi ’’Politika’’. ’’Brutalno kršenje referendumskog zakona započela je Vlada Crne Gore otvorenim uključenjem u referendumski proces, pri čemu je policija glavna logistika Đukanovićevog štaba’’, kaže lider Narodne stranke Predrag Popović. A visoki funkcioner DPS-a, Miodrag Vuković tvrdi da su to ’’budalaštine i priče koje treba da sugerišu kako mi trošimo pare i državne kapacitete’’.

Vlasnici crnogorskih vozila strepe od ishoda referenduma. Šta će biti sa više od desetine hiljada automobila koji sa crnogorskim tablicama ’’gostuju’’ u Srbiji, piše ’’Politika’’.

Mnogi od vlasnika vozila priželjkivaće otcepljenje. Objašnjenje je jednostavno - igrali su na tu kartu kupujući automobile u Crnoj Gori. Ako rezultat bude onakav kakav očekuju, veruju da će pokrenuti mehanizam takozvane preregistracije. Ako i ne bude tako, ništa se ne menja, voziće i dalje na ovlašćenja vozila sa crnogorskim tablicama.

Građani Srbije rizikuju sa crnogorskim kolima jer se vode iskustvom od ranije, kada je u više navrata srpska vlast bila prinuđena da ad hok uredbama popusti pod naletom na takav način ’’uvezenih’’ automobila, prvo iz Krajine, pa iz Bosne, a nedavno i sa Kosova, piše ’’Politika’’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: