"Moguće prevare na referendumu"

U Crnoj Gori se vodi bespoštedna borba, moguće su prevare, EU površno pristupa problemu, piše u analizi slovenačkog Ifimesa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2006.

15:43

Default images

Slovenački Institut za bliskoistočne i balkanske studije - Ifimes - objavio je analizu "Da li je pripremljena referendumska prevara?", u kojoj navodi da je politička polarizacija u Crnoj Gori i nepostojanje opšteg konsenzusa dovelo do toga da se referendumska kampanja odvija u izrazito napetoj atmosferi i bespoštednoj borbi suprotnih političkih blokova pod motom "cilj opravdava sredstvo".

Ifimes saznaje i da se u Crnoj Gori priprema referendumska prevara, jer su oba politička bloka odštampala lažne glasačke listiće, pa će na glasačkim mestima verovatno doći do pokušaja zloupotrebe, za šta oba bloka osposobljavaju svoje članove u posebnim "trening centrima".  Tu se kao jedna od sumnjivih referendumskih aktivnosti navodi i kupovina ličnih dokumenata, zbog onemogućavanja izlaska na izbore, ali i besplatan prevoz za sve birače koji žive u Srbiji, što predstavlja direktno uplitanje Srbije u tok i rezultate referenduma.

Sve sumnjive referendumske aktivnosti, upravo zbog malog broja glasača, mogu bitno uticati na tok referenduma. Ukoliko bi rezultat referenduma bio u "sivoj zoni", između 50 i 55 odsto, aktuelni režim Mila Đukanovića ima rezervni scenario, po kome bi se, putem posebnih komisija za ponovno prebrojavanje, utvrdio "odgovarajući" broj glasova, a tom prilikom je scenarijem predviđeno i uključivanje Ustavnog suda Crne Gore, piše ljubljanski Ifimes.

Ifimes smatra da će građani Crne Gore na referendumu većinski glasati za nezavisnost i samostalnost, ali i da Crna Gora faktički već nekoliko godina funkcioniše kao nezavisna i samostalna država, tako da će predstojeći referendum predstavljati formalno zaokruživanje njenog faktičkog stanja i potvrdu njenog statusa.

"Posle referenduma neće nestati i prisutni problemi u crnogorskom društvu prouzrokovani političkom polarizacijom države i nepostojanjem opšteg konsenzusa vodećih političkih stranaka, što će otvoriti pitanje daljeg opšteg funkcionisanja države. Evropska unija je vrlo površno pristupila rešavanju crnogorskog pitanja, ne uvažavajući kompleksnost crnogorske političke i društvene scene", piše Ifimes, prema čijem obavljenom telefonskom istraživanju će za nezavisnost Crne Gore glasati 51,70 odsto, a protiv 44,10 odsto ispitanika. Prema istom istraživanju, na referendum će izaći 87,40 odsto ispitanih glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: