"Kompromis, i bez Beograda"

Koha ditore piše da će Marti Ahtisari ponuditi kompromisno rešenje za status, koje će biti primenjeno čak i bez pristanka Beograda.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.05.2006.

12:01

Default images

Glavni urednik Kohe, Agron Bajrami, u komentaru piše da bi, ukoliko Priština odbije kompromisno rešenje koje ponudi specijalni izaslanik UN za status Kosova, to značilo da je pregovarački proces propao i da će Kosovo zapasti u neizvesnost bez definisanog statusa.

Dnevnik Zeri piše da i posle četiri runde direktnih pregovora Prištine i Beograda u Beču, na kojima su dve strane iznele potpuno suprotstavljene stavove o svim pitanjima koja se tiču decentralizacije, Ahtisarijeva kancelarija smatra da još ima mesta za ustupke i kompromis.

"Postoji prostor za dodatne ustupke obe strane. To će Ahtisarijev zamenik Alber Roan pokušati da postigne", rekla je predstavnica za štampu finskog diplomate Hua Đijang.

Čeku: Srbi nisu opasnost za Albance na Kosovu

U redovnom nedeljnom obraćanju javnosti, kosovski premijer Agim Čeku pozvao je danas građane Kosova da se odupru svakom vidu nasilja i da učine korak dalje, prihvatajući etničku različitost.

Podsećajući da su čitave generacije na Kosovu odrasle u uslovima rata i da ljudi najbolje znaju šta znači patiti od nasilja, on je kazao da oni koji su znali da osvoje slobodu treba danas da umeju da učine korak dalje i da se orijentišu prema napretku i prosperitetu. Ocenjujući da je "veliki san o nezavisnosti blizu i da je njegovo ostvarivanje pitanje meseci", on je istakao da "budućnost neće biti uvek tako laka, ali da prvi korak treba da se učini danas, da se pobedi strah da Srbi predstavljaju opasnost za Albance".

"Albanci se nisu bojali rata, znali su da se bore kada im je on bio nametnut. Međutim, kako postoji vreme za rat, tako postoji i vreme za mir, i u njemu se problemi rešavaju znanjem i radom", rekao je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: