EU traži poštovanje zakona

Ministri inostranih poslova Evropske unije će sutra u Briselu pozvati na puno poštovanje specijalnog zakona o referendumu u Crnoj Gori

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 14.05.2006.

13:28

Default images

Oni će izraziti očekivanje da referendum bude održan na pošten i uredan način i bez "jednostranih poteza u daljim fazama tog procesa". To su agenciji Beta preneli funkcioneri EU u Briselu, koji su ponovili da je stav evropske dvadesetpetorice da će zato jedino glasovi od najmanje 55 odsto izašlih birača značiti da je donesena odluka na referendumu.

Oni su dodali da zakon, koji su prihvatile sve crnogorske stranke, jasno određuje da ne može biti nikakvih "sivih zona" u glasanju i odluci na referendumu.

Zvaničnici Saveta ministara EU i Evropske komisije su novinarima saopštili da će šefovi diplomatija evropske dvadesetpetorice, takođe, poručiti da očekuju "primerenu organizaciju i tok referenduma" u Crnoj Gori, tako da građani mogu dobiju potpune
informacije, "slobodno izraze svoju želju i slobodno se opredele" tokom kampanje i u samom trenutku glasanja.

Diplomatski izvori EU su rekli da bi šefovi diplomatija EU trebalo da ukažu na neophodnost da vlasti u Beogradu i Podgorici, kakav god da bude ishod, posle referenduma zajednički razmotre buduće državne i druge odnose Srbije i Crne Gore.

"Evropa više ne preferira SCG"

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da Evropa više ne preferira državnu zajednicu SCG. On kaže da su takve tvrdnje manipulacije političkih oponenata.

Đukanović je sinoć na tribini bloka za nezavisnost u Beranama kazao da je EU Crnoj Gori, dajući pravo na referendum, iskazala dobrodošlicu u porodicu slobodnih i nezavisnih evropskih država.On je dodao da se njihovi politički konurenti služe manipulacijama, "ali da su u laži kratke noge" i u tom smislu podsetio da je premijer Srbije Vojislav Koštunica, "koji predstavlja logističku podršku političkim konkurentima u Crnoj Gori", kazao da Evropa želi da Srbija i Crna Gora ostanu u zajednici.

"Ja sam pročitao da je ovlaćeni predstavnik EU za ovaj region Miroslav Lajčak, na direktno pitanje da li je EU promenila politiku kojom je donedavno preferirala državnu zajednicu, odgovorio odlučno 'da'. Evropa više ne preferira državnu zajednicu, ona prihvata ono što je demokratski izraz većine u Crnoj Gori", istakao je Đukanović.

G17 organizuje nezvanični referendum

Čedomir Antić iz stranke G17 Plus najavio je da će 21. maja ta stranka u Beogradu organizovati nezvanični referendum za nezavisnost Srbije. Od 10 do 19 sati ‘referendum’ će biti organizovan na 30 mesta, gde se okuplja najviše građana Beograda.

Antić je na konferenciji za novinare, na platou ispred Filozofskog fakulteta, rekao da je G17 Plus nezadovoljna što će o sudbini jedne države i osam miliona građana odlučivati kvalifikovana većina jedne malobrojne države, kao što je Crna Gora. "O sudbini osam miliona ljudi odlučiće oko 230.000 građana Crne Gore", naglasio je on.

Antić je rekao da je ta stranka odlučila da pokaže da većina građana u Srbiji nije za ono zašta se zalaže zvanična država, iako se najveće stranke u Srbiji, poput Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, zalažu za zajedničku državu.

Proglašenje rezultata biće organizovano ispred Skupštine opštine Zvezdara u 19 časova, neposredno pred zatvaranje biračkih mesta u Crnoj Gori. "Vrlo lako može da se desi, ukoliko bude lepo vreme i dobra kampanja, da se više građana Srbije izjasni na ovom nezvaničnom referendumu, nego u Crnoj gori", rekao je Antić.

Rektor BU: Studenti stranci u Beogradu

Ako Crna Gora proglasi nezavisnost, crnogorski studenti će u Srbiji plaćati školarinu, ukoliko se dve države ne dogovore drugačije, rekao je rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović.

"Osnovno je pravilo da strani državljani plaćaju školarinu, ukoliko nije drugačije regulisano međunarodnim sporazumom. To je okvir u kojem će se, pretpostavljam, tragati za rešenjima, pod pretpostavkom da bude takav ishod 21. maja”, rekao je Popović, prenele su podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: