"EU i SAD još u kolonijalnom dobu"

Iranski predsednik kaže da je neprihvatljiva svaka ponuda EU koja uključuje zahtev da Iran obustavi nuklearne aktivnosti.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.05.2006.

13:19

Default images

"Oni moraju da znaju da je svaki predlog kojim se traži zaustavljanje naših mirnodopskih nuklearnih aktivnosti bez ikakve vrednosti i neće se razmatrati", izjavio je Mahmud Ahmadinedžad iranskoj državnoj televiziji.

SAD i neke države članice EU optužile su Iran da pkušava da razvije nuklearno oružje. Predstavnici Irana su to negirali, tvrdeći da samo žele da razviju nuklearni program za proizvodnju električne energije. "Očigledno da gospoda (iz EU i SAD) žive u doba kolonijalizma i ne pridaju nikakvu vrednost stavovima drugih naroda", izjavio je Ahmadinedžad.

U petak usvojeni nacrt izveštaja EU ukazuje da će države-članice EU insistirati u ponedeljak da Iran suspenduje sve programe obogaćivanja urana uprkos zahteva Teherana da se neki od tih programa dozvole.

Prema nekim najavama, predstavnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke mogli bi da se sastanu odvojeno u Briselu da bi razgovarli o novom paketu sankcija i inicijativa koje bi trbalo da budu usvojene kako bi se Iran privoleo da se vrati za pregovarački sto.

SAD se zalažu za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti koja bi omogućila uvođenje sankcija Iranu, zbog odbijanja da prestane sa procesom obogaćivanja urana. Velika Britanija i Francuska takođe se zalažu za ozbiljnije mere prema Iranu, dok su Rusija i Kina protiv toga.

SAD odbacile poziv na dijalog sa Iranom

SAD su odbacile poziv na direktan dijalog sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje, navodeći da su Ujedinjene nacije najbolje mesto za takve razgovore. "Mi mislimo da je naš plan čak i bolji. Veći broj zemalja je sa Iranom već angažovan na diskusijama o tom pitanju i mi podržavamo te diskusije", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Stefen Hedli televiziji CNN.

Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je u petak SAD da počnu direktne pregovore sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Hedli je rekao da SAD istražuju kakve bi sankcije mogle biti primenjene protiv Irana ako ta zemlja ne odustane od svog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: